https://www.traditionrolex.com/7

 Kultura | Mělníček.cz - Mělník v pohybu
Tip: Události z kalendáře si můžete pohodlně přenést ve formátu ICS do Vašeho mailového programu či mobilu.

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

Kultura

tipy na akce / reporty z akcí

Ohlédnutí za Mělnickým Vrkočem

V průběhu uplynulého víkendu zněl Mělník lidovou hudbou a písničkami. V termínu od 9. června do 12. června se tu totiž konal již XIII. ročník folklorního tanečního a hudebního festivalu Mělnický Vrkoč. Stalo se již tradicí, že v tomto termínu se zde scházejí dospělé i dětské folklorní soubory z České republiky i ze zahraničí, aby předvedly rozmanitosti lidové tvorby různých oblastí, krásy pestrých i jednoduchých lidových krojů, ale především dokázaly, že i v dnešní přetechnizované době folklor stále žije.

Kultura 7 komentáře | » číst dál | 15 přílohy

Poutníci, jarmarečníci, tanečníci, hudebníci, divadelníci (a koláče) na Svatotrojické pouti

Na osmou neděli po Božím hodu velikonočním, tedy na 19. června, připadá slavnost Nejsvětější Trojice. Na Mělníku - Chloumku je pravděpodobně již od 2. poloviny 15. století kostel tohoto zasvěcení a jistě již v 16. století zde byly pořádány poutě. Staletí existence poutí byla v době nedávné vystřídána desetiletími zákazu, nicméně v roce 2005 došlo k jejímu obnovení, čímž se navázalo na násilně přetrženou tradici, tedy „přenášení zvyků a obyčejů z dob minulých z pokolení na pokolení“. Ty dávají místu jedinečnost, neopakovatelnost, bez nich ztrácí svou osobitost.

Kultura Napsat komentář | » číst dál | 1 příloha

Jarošáček má před koncem školního roku napilno…

Zatímco ostatní děti před koncem školního roku finišují ve škole a napravují, co se napravit dá, a ve volném čase si užívají nadcházejícího léta, děti z Jarošáčku mají úplně jiné starosti a plné ruce (a nejen ruce) práce. Vrcholí totiž jejich taneční sezóna a na několika významných i méně významných akcích mohou ukázat, co se za celý rok naučily. Reprezentují totiž nejen svou školu – tedy ZUŠ Mělník, při které pracují, ale také své město, svůj kraj, ale také svou zem – tedy Čechy. Ale pěkně popořadě...

Kultura Napsat komentář | » číst dál | 8 přílohy

Přijďte si zahrát, zazpívat, zatančit nebo se jen podívat

Ve dnech 9. – 12. 6 2011 nabízí Mělník všem, kteří chtějí prožít příjemný víkend, příležitost obdivovat krásu lidových krojů a tanců a poslechnout si živou lidovou muziku. Na festivalu „Mělnický Vrkoč“ se setkají folklorní soubory z Čech a zahraničí. Bezprostřední a přátelská atmosféra festivalových pořadů nabízí všem hodně milých a nezapomenutelných zážitků. Po celý pátek a sobotu zaplní nám. Míru Svatoantonínský jarmark s ukázkami lidových řemesel. V letošním roce je rozšířen o ukázky z tradice košíkářství na Mělníku. K folklorním souborům se v pátek na hlavní scéně připojí děti z MŠ Pod Vrchem a MŠ Tyršova s programem Ahoj školko. V průběhu pátku a soboty bude v hale MKD výstava prací žáků výtvarného odboru Základní umělecké školy Mělník inspirovaných tancem.

Kultura Napsat komentář | » číst dál | 2 přílohy

Kniha Květen 1945 na Mělnicku


V nakladatelství Mladá fronta vyšla v těchto dnech kniha s názvem Květen 1945 na Mělnicku autorů Tomáše Jakla a Dalibora Státníka.

Kultura Napsat komentář | » číst dál

Revitalitace náměstí Míru

Revitalizace náměstí Míru je z pohledu památkové péče velmi důležitá a také velmi žádoucí. Je potřeba si uvědomit základní stav a roli náměstí a podle toho poté posuzovat plánovanou revitalizaci. Současný stav náměstí Míru již není v dobrý a neodpovídá veřejnému prostoru 21. století. Chodník před budovou bývalého okresního úřadu, chodník před historickými domy s podloubími na východní straně náměstí Míru a také dlažba na některých místech náměstí již mají svou dobu životnosti za sebou, západní polovina náměstí slouží jako parkovací plocha a mobiliář (především veřejné osvětlení) je spíše ostudou, než chloubou města.

Kultura 78 komentáře | » číst dál | 2 přílohy

Benefice pro varhany

Již pošesté bude benefiční koncert v mělnickém chrámu sv. Petra a Pavla patřit vynikajícímu varhaníku Aleši Bártovi. Jakoby se již jednalo o tradici. Koncerty, které svou osobou zaštítil, jsou pořádány na podporu projektu obnovy varhan nejvýznamnější sakrální památky Mělnicka. Její stávající varhany jsou již přes 110 let nástrojem provizorním (skutečně, takto byly na kůr na konci 19. století instalovány), a tak není divu, že vznikla snaha dát tomuto jedinečnému vznosnému pozdně gotickému prostoru důstojný nástroj, který by byl svým architektonickým vzezřením opět kvalitním estetickým protějškem hodnotnému baroknímu oltáři z dílny kosmonoských Jelínků.

Kultura Napsat komentář | » číst dál | 1 příloha

Mělnický pěvecký sbor slaví jubileum


Již osm let připravuje Mělnický pěvecký sbor za podpory MOOS, Proboštství Mělník a města Mělníka tzv. „jarní koncert“, kterým na přelomu dubna a května zahajuje nabídku řady kulturních akcí na podporu Projektu obnovy varhan kostela sv. Petra a Pavla v Mělníku. Ten letošní má však ještě trošku „slavnostnější“ charakter, neboť na podzim tohoto roku uplyne 25 let od založení uvedeného sborového tělesa, které se hrdě hlásí k více než 150leté tradici sborového zpěvu na Mělníce. A tak je malá oslava v podobě hudební hostiny přichystána na neděli 1. května 2011 od 16 hodin v kostele sv. Petra a Pavla v Mělníku, kde již tradičně za doprovodu komorního souboru Concerto Praha a v podání sólistů Marie Kobielské, sólistky ND v Praze - soprán, Renáty Chaloupecké - alt, Richarda Sporky - tenor, Vladimíra Jelena – bas, zazní díla G. F. Händela, A. Corelliho, J. S. Bacha a jedna z nejslavnějších skladeb W. A. Mozarta – Korunovační mše pro sóla, sbor a orchestr. Výtěžek z dobrovolného vstupného bude věnován na Projekt obnovy varhan kostela sv. Petra a Pavla v Mělníku. K příjemnému prožití nedělního odpoledne všechny milovníky krásné hudby srdečně zvou členové Mělnického pěveckého sboru.

Kultura Napsat komentář | » číst dál

Stará Mydlárna otevřena

Kdo v sobotu 2.4. 2011 přišel a měl štěstí, že se ještě vešel, mohl být svědkem pořádné zátěže nově otevřeného (nejen) hudebního klubu Stará Mydlárna na Náměstí Karla IV. v Mělníku. Po dlouhé rekonstrukci a vychytávání všech možných i nemožných provozních problémů se podařilo nabídnout všem zájemcům o kulturní dění na Mělníku prostor pro realizaci svých plánů. 

Kultura Napsat komentář | » číst dál | 2 přílohy

https://www.traditionrolex.com/7