https://www.traditionrolex.com/7

 Vybavení kuchyně 21.století | Mělníček.cz - Mělník v pohybu
Tip: S ostatními uživateli si můžete posílat soukromé vzkazy!

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

Vybavení kuchyně 21.století

     Známe je všichni. Reklamní letáčky vykukující z poštovních schránek. Nabízejí plastová okna, výhodné půjčky peněz a kdoví, co všechno ještě. Mezi nimi jsou ale i takové, které zvou na výlet. Na výlet za velmi málo peněz nebo dokonce zdarma. Zejména pro seniory je taková nabídka velmi lákavá. Setkání s přáteli, vytržení z šedi všedních dní, idyla. Na výlet se přihlásí a těší se na krásně prožitý den. Ovšem v dnešní době není nic zadarmo. Takové výlety bývají spojeny s povinnou účastí na prezentaci výrobků. Některé firmy dnes už zámek či oběd vynechávají a sváží klienty z celé republiky už výhradně jen na prezentace.

     Jak taková prezentace vypadá? Dobře oblečení zaměstnanci nabízejí „luxusní“ zboží za neméně luxusní ceny. Ovšem, záhy vám vysvětlí, že cenou platíte za nevídanou kvalitu a navíc obdržíte k sadě nádobí za 33.000 Kč například počítač, mikrovlnnou troubu, indukční vařič, speciální pánev, která snad vaří bez zásahu lidské ruky… prostě zázraky moderní doby.
Přechází vás zrak a říkáte si, škoda, že nemám peníze. Sada nádobí s tolika bonusy…
 
     Nevadí. Ochotní prodejci, pokud projevíte zájem, najdou řešení i pro vás. Stačí občanský průkaz, tisíc korun zálohy a o zbytek se postarají. Pak už stačí jen trocha sociotechniky a než se nadějete, po pár podpisech vás vezou domů s krabicemi s vaším nákupem. Jste spokojeným zákazníkem do té doby, než se, se zbožím dostanete domů. Doma totiž po důkladné prohlídce zjistíte, že co jste obdrželi za své peníze, můžete koupit na internetu nebo v tržnici doslova za pár babek a navíc přijdete na to, že krabice jsou potrhané, jako by ty věci před vámi už někdo měl a ta „kouzelná“ pánev je dokonce poškozená… Když vás přejde zlost, vyhledáte kopie dokumentů od nákupu a napíšete firmě, která vám takové zboží prodala, že chcete využít svého práva a odstoupit v zákonné lhůtě od kupní smlouvy, která byla uzavřena mimo prostory pro podnikání obvyklé. Odešlete doporučený dopis a čekáte. Týden, dva. Když se nic neděje, vezmete svůj skvělý nákup a vydáte se s ním na cestu do sídla firmy. Zde přinejlepším najdete zaměstnance, který nemůže o ničem rozhodnout, ale vysvětlí vám, že odstoupit od smlouvy nemůžete, protože jste si vyžádali předvedení a dodávku výrobku do místa bydliště a v takovém případě se na vás ustanovení § 57 občanského zákoníku nevztahuje. Budiž, řeknete si a odjedete i se zbožím domů. Doma na vás čeká další překvapení v podobě upomínky od leasingové firmy, která vám na nákup v hodnotě 33.000 Kč poskytla úvěr, který musíte jako důchodce zaplatit výhradně v 6 měsíčních splátkách po bezmála 7.000 Kč. Jednoduchým počtem zjistíte, že za zboží nevalné kvality nakonec zaplatíte ještě o 9.000 Kč víc. To už na nic nečekáte a odejdete učinit oznámení na policii.
 
     Bohužel, policie je v tomto směru téměř bezmocná. Podezření z přečinu podvodu se totiž nepodaří prokázat, protože prodejce se zaštiťuje vámi podepsanou kupní smlouvou, vámi podepsanou úvěrovou smlouvou a vámi podepsanou žádostí o osobní návštěvu prodejce a předvedení výrobků a uzavření smlouvy u vás doma. A teprve na policii se rozvzpomínáte, že při podpisu vám dali rychle, rychle podepsat nějaké papíry… na co brýle, to zvládnete bez nich, šup, šup, za vámi čekají další, tak a děkujeme, ještě zálohu 1.000 Kč a naši dopravci vás dovezou domů i se zbožím. Nashledanou. A také si vzpomenete, jak u vašeho podpisu nesměla být ani vaše přítelkyně, kterou jste chtěla jako svědka, protože se jedná o osobní údaje, a ty vaše nesmí přece nikdo jiný vidět. A jako smutné memento se vám vybaví, že z legrace tomu usměvavému mladému muži říkáte: „To je podpisů, jako bych se upisovala čertu.“ a on vám s úsměvem odpoví: „Přímo ďáblu, paní.“ V té chvíli začínáte tušit, že ten dotyčný vlastně vůbec nelhal a vám zbývají soudní tahanice, více než čtyřicetitisícový dluh, který nevíte, jak z penze zaplatíte a pověstné oči pro pláč.
 
     Jak celý tenhle byznys funguje? Jednoduše. Je založen na neznalosti a důvěřivosti seniorů. Firma nakoupí za směšné ceny zboží povětšinou asijské provenience, odpovídající kvality. Sestaví „výhodnou nabídku“, kterou vám náležitě vysvětlí například za pomoci systému slev a výher. A vy se rozhodnete pro nákup. Pokud zaplatíte v hotovosti, pak vězte, že jste dotyčnému dali právě za pár minut vydělat nemalé peníze. Všechny ty věci, které jste si koupili, mají dohromady hodnotu tak sedm až osm tisíc. Vy jste zaplatili 33.000 Kč. Zisk pro prodejce tedy činí 25.000 Kč. Najde-li na jedné akci pět takových, jako jste vy, za jedno dopoledne vydělá 125.000 Kč. Z této částky vám rád zaplatí oběd i dopravu.
 
     K tomu je třeba ovšem připočíst provizi leasingové firmy. Většina takto nakoupivších totiž potřebnou hotovostí nedisponuje a je s nimi tedy sepsána úvěrová smlouva, z každé takové smlouvy je jednateli vyplácena provize, podle výše nasmlouvaného úvěru. Nelze se tedy divit, že tito mladí muži nosí týdně svým partnerkám domů s úsměvem stotisícové částky. Nejsou to špinavé peníze. Nepocházejí z trestné činnosti. Jen svědomí tito lidé asi nemají, když berou starým lidem, kteří mají sami málo.
 
     Jak se proti těmto praktikám bránit? Přestože zákon v této věci příliš na straně slušných lidí nestojí, obrana je relativně snadná. Ignorujte tyto akce. Zvažte, zda ve svém věku skutečně potřebuje tyto „zázraky moderní techniky“ a nedejte se nalákat na úsměvy a slova o výhodnosti skvělého nákupu.
 
     Policie, přestože proti těmto praktikám mnoho nezmůže, eviduje různé případy a různé životní osudy lidí. Je až s podivem, proč si devadesátiletá stařenka chce koupit sadu nádobí za 70.000 Kč. S touto ženou dokonce prodejci jezdili několik hodin po Praze a hledali otevřenou pobočku banky, aby paní mohla požadovanou částku vybrat. Jindy vyřídili reklamaci způsobem, že zákaznici vrátili na místě 5.000 Kč za poškozený výrobek, a když odcházela, musela zaplatit 5.000 Kč za reklamační řízení. Jindy na podobné akci zákazník vyhrál zboží a vůbec mu nebylo divné, že za svou výhru musí zaplatit. To jsou jen úryvky z případů, které se staly v době vcelku nedávné.
 
     Chcete-li se vyhnout podobným potížím, nechcete-li si dopisovat s policí a soudy, navíc s výsledkem značně nejistým, ignorujte tyto prodejní akce. Občanský i trestní zákony jsou na ně zatím většinou krátké. Ale je tu ještě jeden zákon. Zákon trhu. Nebude-li poptávka, zanikne časem i nabídka, protože se tento způsob podnikání nevyplatí. Chraňte se sami. Nic to nestojí. Stačí být o malinko obezřetnější.
                                                                                                                                   
 
                                                                                          Zdroj:
                                                                                          Policie ČR
                                                                                          Obvodní oddělení
                                                                                          Horní Počaply
 
 
 
 
                                                                                           


Co dělat, když...

https://www.traditionrolex.com/7