https://www.traditionrolex.com/7

 Půlhodinka za varhany a pro varhany | Mělníček.cz - Mělník v pohybu
Tip: Přehledná a stále aktuální nabídka zaměstnání je dostupná zde.

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

Půlhodinka za varhany a pro varhany

Doba adventní má své ustálené zvyklosti. Na Mělníku s ní bude už posedmé spojena půlhodinka naplněná varhanní hudbou. Umožní nám ztišit se, jak to má v adventu být, ale ne vždy se nám to daří.
Varhanní půlhodinka je od počátku zamýšlena především jako poděkování všem příznivcům a podporovatelům projektu obnovy varhan chrámu sv. Petra a Pavla, který má své počátky v roce 2005, resp. v roce 1898, kdy na kostelní kůr byly instalovány provizorní varhany původně určené do kostela sv. Ludmily na předměstí.

Cesta za novými varhanami je tak již dlouhá. 20. století přineslo několik pokusů o naplnění tohoto přání Mělnických, avšak všechny skončily nezdarem. Nyní, ve století jednadvacátém, se však již zdá, že sen přestane být pouhým snem. Díky podpoře města Mělníka, Bettiny Marthy Lobkowicz-Egli, Nadace ČEZ, Lobkowicz vinařství Mělník, a. s. Luna Plast a ČEZ, pp. Ing. Miloně Mrázka, Přemysla Mikeše a dalších desítek větších či menších dárců z řad široké veřejnosti mohlo být přistoupeno 29. března 2012 k podpisu smlouvy mezi Proboštstvím Mělník a Varhanářskou dílnou Kánský – Brachtl z Krnova (http://kansky-brachtl.cz/www/), která má za sebou např. restaurování varhan v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha (2001) či v pražském kostele Nejsvětějšího Salvátora (2011), výstavbu nového nástroje v břevnovské bazilice sv. Markéty. Právě probíhá rekonstrukce varhan jezuitského kostela sv. Ignáce v Praze.


Pokračující projekt obnovy varhan v Mělníku však vyvolal nutnost oprav samotné pozdně gotické stavby, jejíž stav se ukazuje být v některých částech až havarijní. Díky úspěšné snaze o zařazení kostela sv. Petra a Pavla do Programu záchrany architektonického dědictví pro rok 2012 byla opravena a restaurována klenba nad kůrem (od západní stěny po třetí klenák klenby). Práce zahrnovaly opravy žebroví klenby (žebra byla uvolněná, sesedlá), restaurovány byly nástěnné malby s vegetabilním motivem (byly pokryty prachovými depozity, jejich povrch se sprašoval). Prováděla je firma ART ARCUS s.r.o. pod vedením MgA. Magdaleny Rafl Bursové, akademické malířky a restaurátorky, a Mgr. Jakuba Rafla, akademického sochaře a restaurátora, a to na základě projektu a za dozoru firmy MURUS, Monumenta Renovamus, spol. s r. o. (ing. Jan Vinař, Ing. Mgr. Daniela Štěrbová). Ti všichni se také spojili s Mělnickým osvětovým a okrašlovacím spolkem při vydání materiálu „Mělník, kostel sv. Petra a Pavla - obnova kostela a varhan“, který bude k dispozici právě na připravované půlhodince.


Srdečně vás tedy zveme do mělnického chrámu sv. Petra a Pavla ve čtvrtek 13. prosince 2012 od 17 hodin, kde zazní hudba J. Pachelbela, J. N. F. Segera a J. S. Bacha v podání varhaníka Františka Šťastného. A pak již jen krátké setkání u svařeného vína. Těšíme se na vás.

Mgr. Renata Špačková
Klub příznivců obnovy varhan chrámu sv. Petra a Pavla v Mělníce
při Mělnickém osvětovém a okrašlovacím spolku, o. s.
 



Kultura

https://www.traditionrolex.com/7