https://www.traditionrolex.com/7

 2.světová válka a Mělník | Mělníček.cz - Mělník v pohybu
Tip: Uvítáme nové uši a oči. Staňte se zvědem serveru Mělníček.cz! info@melnicek.cz

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

2.světová válka a Mělník

Dobrý den,

přemýšlím nad tématem své bakalářské práce, a docela by mě bavilo zpracovávat téma na 2. svět. válku v Mělníce. Nenapadá Vás nějaká událost, co se zde v minulosti dělo, a není to až tam moc zpracované v knihách apod.? Moc by jste mi s tím pomohli. Děkuji 

(pokud by Vás napadla i jiná událost netýkající se jen 2.svět. války, budu ráda za tipy. Už jsem bezradná, nevím, o čem psát)

Kultura předchozí téma | následující téma

Volby prohlížení komentářů

Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".

5 tak nakonec se pokusím


tak nakonec se pokusím zpracovat svaz protifašistických bojovníků na Mělnicku. Kdyby jste k tomě něco věděli, měli, budu ráda Smiling

4 Koukám,že se tady


Koukám,že se tady hromadí zajímavé typy na čtení.Tohle téma mě taky zajímá Smiling Jsem toho názoru,že by člověk měl vědět aspoň základní info a historii svého rodného města a tohle je hodně zajímavá epocha a málokdo o ní asi něco ví nebo jen okrajově.

Obrázek uživatele Markéta Želva Přerovská

3 2. sv. válka


Kromě již zmiňované knihy určitě stojí za zmínku kniha Národní mstitel, pojednávající o jaru 1945 v mělnickém okolí. A pak samozřejmě Mělník - historie /kultura / lidé, která popisuje kompletně dějiny od počátku osídlení regionu po rok vydání knihy (2010).

3.1 Mstitel objednán Už se


Mstitel objednán Smiling Už se těším.

3.1.2 Už jí mám taky


Už jí mám taky zamluvenou Laughing out loud Taky se moc těším Smiling

3.1.2.1 Kniha doma a moc se na ní


Kniha doma a moc se na ní těším.Jen co dočtu rozečtenou detektivku,hurá na ní Smiling Už jen dle prolistování jí doporučuji Smiling Jinak děkuji Želvě,že mi jí podržela Smiling

Obrázek uživatele Markéta Želva Přerovská

3.1.1 nejste sám


... nejste sám, kdo objednával, bojím se, že jsem na knihu (kterou zde máme několik let a normálně ji prodáme tak jednou za měsíc) upozornila ve chvíli, kdy jsme tu měli posledních 5 kusů a ty jsou (pro ty, kdo neobjednávali) v tuto chvíli pryč (z webu zmizí po aktualizaci). Nová dodávka bude za 14 dnů, kdyžtak mi napište, pokud máte zájem o rezervaci knihy, objednám jí adekvátně víc.

Díky (i za ten zájem).

2 Doporučuji knihu...


Doporučuji knihu Květen 1945 na Mělnicku. Opravdu zajímavé čtení. Mám až husí kůži z toho, co se odehrávalo v místech, kudy denně chodím nebo projíždím. Například vypálení Konětop při ústupu německé armády... a mnoho dalšího.

1 2.sv.válka


Co třeba zpracovat události z konce války, útěk Němců přes vodu, příjezd Poláků a Rusů, viz třeba pomníček na Vehlovicích u zastávky nebo osud obyvatelstva s německým původem (v Liběchově byla hranice)...

1.2 k tomu co tady


k tomu co tady píšete, jsou nějaké podklady, knihy, záznamy apod.? abych zase měla odkud čerpat..

1.2.1 Knihy tu máš


Knihy tu máš uvedené 3.Národní mstitel,Mělník - historie /kultura / lidé, Květen 1945 na Mělnicku

a určitě se ještě něco najde Smiling

1.2.1.1 Správně...


...., najde se a krom toho se snad ještě může najít i nějaký ten pamětník, či pamětnice a někteří jsou dokonce organizováni ve Svazu protifašistických bojovníků, který má různé pobočky. Koukám, že například ten v Kralupech nad Vltavou má své stránky. Tito lidé prý rádi vypráví.

1.1 Závěr války.


On je ten 9.květen vůbec takový zvláštní. Historie hovoří o útoku sovětských letadel, která měla odříznout ústup německým jednotkám přes Labe do americké zony a o 27 mrtvých , nebo-li o nejsrašnějším dni války v Mělníku.

Ivan Nekuda slyšel vyprávět pověst o podzemních chodbách pod náměstím, kam se vešlo nákladní auto a kam se mohli ukrýt lidé. ( viz nedávná diskuse o podzemí) Já zase slyšel vyprávět o tom, jak se 9. května vypravilo spousta lidí na Náměstí Míru, aby zde uvítali jakési osvoboditele ( klidně to mohli být američané). Místo toho se prý ve vzduchu objevila letadla bez výsostných znaků a kdosi zvolal, že budou jistě házet květiny. Jedna paní měla údajně říci : ,,Jen aby neházeli něco jiného". A pak už to létalo a lidé v panice prchali k domovům. Kde vůbec byli Němci? Co si myslet o tom, že to bylo vyloženě materiálně zničující a odnesly to obě nemocnice Eye-wink? A to ještě, že se netrefili do toho náměstí. Až na druhý den byl Mělník v podstatě, jako poslední město u nás osvobozený. A jak už jsme zde také zmínili, tak ten polský tank, co k nám vjel, jako první a dlouho tu stál, tak dnes stojí ve vojenském muzeu v Lešanech u Týnce nad Sázavou Eye-winkSmiling.


https://www.traditionrolex.com/7