https://www.traditionrolex.com/7

 Hrdina Mikeš | Mělníček.cz - Mělník v pohybu
Tip: Uvítáme nové uši a oči. Staňte se zvědem serveru Mělníček.cz! info@melnicek.cz

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

Hrdina Mikeš

V dnešním vydání MF-Dnes je obsáhlý článek a rozhovor se starostou Mělníka Mikešem. Pominu-li jeho výrazy "to ne krizový štáb - to všechno já", mám jednu poznámku. Mělník si postavil protipovodňovou hráz - dobrá, je to jeho právo, ale to trochu sobecké vůči Hořínu. Klům a Zálezlicím? Sobecké v tom smyslu, že pokud vodu nepustí k sobě, voda nutně jde jinam. Jestliže by jinak do Pšovky a Mlazic nateklo cca 1 mil. kubíků vody, tak o tento 1 mil. kubíků vody se zvýší hladina ve jmenovaných obcích (někde se ta voda objevit musí) a protipovodňové zábrany nemohou být všude. Je tedy Mikeš opravdu hrdinou? Pro nás, z vytopených obcí, NE!

Ostatní předchozí téma | následující téma

Volby prohlížení komentářů

Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".

8 Odvlhcovace za 5.8mil.


Ahoj vsem,

neznate nekdo podrobnosti ohledne nakupu odvlhcovacu na likvidaci skod po povodnich (viz posledni radnice)?  Urcite jde o vyjimecnou situaci a na nejaky vyberovy rizeni nebyl cas.

Probehl nakup a vysousece vysousi? Nebo vzhledem k pravdepodobnemu previsu poptavky bude probihat v etapach? Nebo to jeste musi projit zastupitelstvem? Pak mohlo byt vyberove rizeni namiste.

Diky.

 

8.2 sviňárna


Vysoušeče dodá firma Martinec, zeť pana Neumanna. Pěkná náhodička. Díky pane starosto. Chce se mi velebnosti blejt. Nebojte do voleb to nezapomenu. Je to výsměch všem slušným lidem.

8.2.1 Vysoušeče.


Výsměch to je,ale panu starostovi  a hlavně místostarostovi je to úplně jedno.Začínají tušit,že by si v příštích volbách už nemuseli škrtnout,tak se snaží nahrabat do poslední chvíle.Docela by mne zajímalo, kolik % z celkové ceny p.Martinec věnuje jako všimné.

8.2.1.3 Vysoušeče


Ještě dodatek, všimné nemusí dávat nikomu, je to přece v rodině, ne? Myslím si, že tchán je daleko více za vodou jak celý zeťák.

8.2.1.2 Vysoušeče


Nemyslím si, že by v tom měl prsty MVDr. Mikeš. Ten měl jiné starosti a jsem přesvědčena, že nákup vysoušečů šel mimo něho. Tohleto bude věc místostarosty a jeho kolegů. Normální marže slušného obchodníka je 10-15%. Takže je to velký balík peněz, který by normálnímu smrtelníkovi stačil na 5-6 let.  Co k tomu dodat? Jen to, že určitě nebyl problém se dohodnout v EVĚ, která i naší firmě nechává zboží levněji, dává nám množstevní slevy na všechno zboží, které u nich kupujeme. Od mycích prostředků až po nástoje, nářadí a potřebná vybavení. Ale bližší košile než kabát. Na povodních se dá vyrejžovat. To není jediný případ. Jen jde o charaktery lidí. Někteří pomáhají (hasiči, vojáci, civilové). Jiní z toho dělají byznys. "A vo tom to je"! Někteří přispívají ze svého mála co mají, jiní se snaží vydělat za cenu mravního kodexu.

8.2.1.2.2 Oháníte se tu mravním


Oháníte se tu mravním kodexem ohledně byznysu (podnikání),ale o tom hle oboru víte asi tolik co já o stavbě ponorky.A jestli jste zvyklá žít z cca 150 tis./ rok je Vaše věc,jiní právě proto podnikají aby tohle nemuseli zažít,zkrátka dělají něco víc než být zaměstnán a bědovat,berou na sebe a své rodiny riziko z podnikání vyplývající a proto se taky mají lépe,jenže to se zde neodpouští,jen kdyby krachli,to by bylo posměváčků a chytrolínů,ale běda když se daří...A jak správně uvedl p. Klimeš,výběrové řízení není na dva dny,trvá podstatně déle a je to složitý proces...

8.2.1.2.2.3 Isoutok.cz


Citace z web.stránky www.isoutok.cz

Celý článek najdete na:

http://www.isoutok.cz/inpage/nakup-vysousecu-na-melniku-co-je-pravda-a-co-lez/

Pane LULU, procházela jsem si články a na jeden jsem narazila. O moc jsem se nespletla, když jsem vyčíslovala marži pana podnikatele Martince.

Přikládám nejdůležitější část článku:

"Bylo zboží předražené? Musíme konstatovat, že je pravděpodobně možné úplně stejné zboží zakoupit o několik statisíců levněji. Pokud zadáme na porovnávači cen zboží (www.zbozi.cz) dodané vysoušeče (Master DH 752 – 160 ks a Master DH 44 – 100 ks), zjistíte, že je možné je zakoupit i bez množstevní slevy, která bývá při hromadných nákupech obvyklá, za 5.080.000,- korun (všechny ceny vč. DPH). Nákup by tak vyšel o 744.800,- korun levněji, než kolik činila nabídka firmy Martinec nářadí městu. Co však není možné při takovémto porovnání zjistit je, zda by byly stejné dodací lhůty. Pokud ale budeme předpokládat, že firma Martinec neměla zboží na skladě (což by byla obrovská náhoda), byly by dodací lhůty pravděpodobně obdobné. Každopádně pro firmu Martinec to byl největší obchod v její krátké historii, neboť tímto jediným obchodem získala částku, která přibližně odpovídá jejímu celoročnímu obratu v uplynulých obdobích (zdroj www.justice.cz )."

Pane podnikateli LULU, co Vy na to???

8.2.1.2.2.3.1 Co já na to? Nic,prosté


Co já na to? Nic,prosté nic,jsem zvyklý vydělávat rukama a nezávidím nikomu když má 1000 x víc,neboť nejsem hladový a závistivý.Vím že kdo takhle vydělává,tak to nemá zadarmo a je to jen jeho šikovnost,tak ať má třeba 100 tis. denně když to umí...a jak je vidět p. Martinec umí...a to je to co Vás ostatní štve a proto do něj vandrujete... 

PS. Nezáviďte,přejte a bude Vám přáno...

8.2.1.2.2.3.1.1 Nepochopil.....


Pane LULU, na můj příspěvek jste jinak reagovat nemohl, neboť jste nepochopil. Já mu nezávidím, je mi jedno, co kdo má a kolik vydělává. Já mám svou práci, která mne uživí a možná lépe jak ta Vaše Vás. Pan Martinec neumí, jen využit dané situace a v momentě, kdy jiní měli starosti a trápení, tak na nich vydělal s požehnáním svého tchána a o to je to horší. A že tento obchod odsouhlasila RM? Musela, jak jinak, copak si proti sobě popudí místostarostu? A že náhodou Neumann odešel z jednání, když se hlasovalo, aby nebyl v řečech? To je směšné. A nakonec se p. Martincovi  povedlo dostat do finančního výboru. Takže jeden Neumann skončí a "druhý" pojede v jeho šlépějích? Také dobrý tah.

Jak znám dr. Mikeše, tak do toho by svoji rodinu nezapojil. A dělá dobře. Má čisté ruce i svědomí.

8.2.1.2.2.2 Neoháním se mravním kodexem


Pane LULU, 5,8 mil. Kč, z toho 15% marže je 870.000,- Kč. Na pět let je to 174.000,- Kč a to mi na měsíc vychází 14.500,- (nezdaněno). Minimální mzda je 8.000,- hrubá, že? Kolik myslíte, že má máma od odvou dětí u kasy v Kauflandu nebo Penny? A to ji určitě nehodí 870.000,- kaček během měsíce, možná 14 dní starostí. To ji právě hodí těch 14.500,- i s přesčasy. Holt jste pan podnikatel, něco víc jak zaměstnanec. Podle Vás je asi hloupý každý zaměstnanec, který nemá lokty, aby podnikal. Je to něco pro Vás méněcenného, něco přitroublého? Já nemám příjem 150 tis. ročně, jak jste tu uvedl. Neběduji, beru na sebe odpovědnost a nemám se špatně. Já ale na rozdíl od Vás vidím město Mělník ve špatné finanční situaci, která se zhoršila ještě výdaji za povodně. Je to město, kterému fandím, které mám ráda a kde jsem se narodila. Tak se mi ekluje, když by si někdo v tak krajní situaci ještě na něčem takovém, jako jsou povodně, přihrábl pod sebe meloun.

8.2.1.2.2.1 Hloupé


Tento názor nezaslouží ani komentář. Jeden o voze a druhý o koze.

Čest "podnikání".

8.2.1.2.1 Co je na tom že někdo


Co je na tom že někdo dělá byznys ??? Když někdo umře,tak Vám ho zadarmo taky nikdo nepohřbí,byť je to smutná událost a jistě hodná lítosti...A proč propagujete hned firmu která té Vaší dodává,to už není potřeba výběrové řízení,to se muselo jen proto aby to nedostal ten Martinec když je teda příbuzný s lidmi z radnice??? Jak to tak tady vidím ,tak pravidla jen pro někohoho a jak se to zrovna hodí...a pokud jde o marži,tak nevidím důvod proč je podle Vás 10 - 15 % slušná marže,jestliže dokáži levně sehnat a dále prodat se ziskem větším než popisujete,tak jsem zloděj či co ???Nikdo nenutí nikoho kupovat,to je moje starost a šikovnost kolik vydělám.Běžte se podívat kolik na Vás vydělávají běžné supermarkety,tak to by jste je musela asi pozavírat dle Vašich kritérií,ty totiž za tyhle marže nemají ani rohlík...a to je podle Vámi zmíněného kodexu OK ???

8.2.1.2.1.1 Pro pana podnikatele LULU


Přečtěte si ještě jednou můj příspěvek na který reagujete. Nechci tady soudit jestli reagujete dobře nebo špatně. To nechávám na čtenářích. Ale Vy tu sršíte hromy blesky a pointu jste nepochopil. Zkuste si to přečíst ještě parkrát a hlavně pomalu, třeba pochopíte, kam ten můj příspěvek směřoval.

Hypermarkery, supermarkety maji zahraničního majitele, těm je u kotníků, jestli je nějaký Mělník zatopený nebo ne. Tady je ten byznys o kterém Vy píšete. To jsou ti dravci, ke kterým Vy se chcete rovnat. Ale to je možné tehdy, když nebudou povodně a bude třeba nějaká mělnická veselice. To si vydělávejte jak chcete. To záleží na návštěvnosti, kolik kdo chce utratit peněz, tak je dá, nebo nedá. Tady, pane LULU, byly povodně!!! To je ten velký rozdíl, který nemíníte pochopit. A právě zeťák místostarosty by mohl jít dobrým příkladem třeba pro takové podnikatele, jako jste právě Vy. Dělaly se veřejné sbírky, dotovaly útulky pro zatoulaná zvířata, pro povodňové psy, atd. To už bych se opakovala. Už to chápete?

8.2.1.2.1.1.1 Nejsem PAN podnikatel,jsem


Nejsem PAN podnikatel,jsem malinkatý živnostníček,to jen na upřesněnou. Vám všem kdož tu klejete na toho Martince,radu města a nevím koho, poradím.

Máte-li pocit že se někdo neoprávněně nakapsoval,či jinou levárnu provedl,NEBREČTE ZDE ale PODEJTE TRESTNÍ OZNÁMENÍ a je klid...

8.2.1.2.1.1.1.1 Taky nejsem PAN podnikatel


taky jsem malý živnostníček a asi to (jako tady většina) vidím spíš jako morální než jako právní problém.

Jestli si počítám 100 nebo 500,- za hodinu je můj problém - buď budu mít málo peněz nebo málo zákazníků - musím si najít svojí cenu.

Ale když budu počítat zákazníkům 300,-/hod, pro radnici s pomocí příbuzného 500,-/hod a za totéž při povodni třeba 800,-/hod, budu si připadat jako svině....

Ale prostě někdo si řekne: Možná jsem svině, ale já mám vepřový rád

Prostě někdo má ty hranice trochu dál...

8.2.1.2.1.1.1.1.1 Nemám problém s Vámi


Nemám problém s Vámi takto souhlasit,konečně někdo pochopil jazyk "mého kmene"...

Obrázek uživatele Alexander Klimeš

8.2.1.1 Jako vlastník domu čp 753,


Jako vlastník domu čp 753, který byl dva metry pod vodou, jsem rád, že mi město zapůjčilo dva vysoušeče. A je mi úplně jedno, kde je úřad koupil.

Jako právník tuším, jak dlouho trvá výběrové řízení. To bychom s jeho výsledkem asi sušili další povodeň.

 

Možná by pánové neškodilo, kdybyste namísto salonního vždyopozičnictví občas použili zdravý rozum.

 

Ach jo.

8.2.1.1.2 Souhlasím s Vámi...


Asi tak,zde se buď kritizuje starosta za to jak zvládl nápor při povodních,což by jeho oponenti vydrželi do chvíle než by měli o čemkoliv a hlavně rychle s veškerou zodpovědností rozhodnout,a nebo se tu řeší kdo a jak dodá vysoušeče.

Vážení,už se na to vy...te,melete jen pantama o ničem...vysoušet je potřeba teď (buďme rádi že je čím) a né až se někdo probudí a zjistí že by na tom mohl vydělat,holt štěstí přeje připraveným a tentokrát jste to nebyli Vy, ale nějaký pan Martinec,tak mu nezáviďte úspěch v podnikání a zkuste to taky...a pokud jde o starostu,tak za povodně by jste mu měli líbat řiť,zvládl to dobře se svým týmem a škody mohly být mnohem větší,to pochopí i debil... (debilita je lékařský termín,neplést s vulgárním slovem !!!)

DĚKUJÍÍÍÍ  :-)

 

8.2.1.1.2.1 Ale no tak...


On to totiž není jen nějaký pan Martinec. To je veškerý problém. A že štěstí přeje připraveným? To je ale blbost, že? On je připravený tím, že má za ženu dceru místostarosty. Kdyby vyhrál výběrové řízení, tak nikdo nemůže nic říct, ale takhle?

PS: já mu to nezávidím, to nemám zapotřebí, je to hnus velebnosti...

Usnesení ZM:

175/2013 (číslo usnesení) číslo materiálu:
Ve věci: Doplnění finančního výboru na 7členný
schvaluje
ZM souhlasí s rozšířením finančího výboru na 7členný.
ZM schvaluje obsazení Ing.Tomáše Martince Ph.D. a Viktora Šimka ml.

8.2.1.1.1 Vysoušeče


Moc by mě zajímalo, jestli jsou vysoušeče od pana Martince něčím vyjímečné nebo jsou stejné, jako prodávají desítky jiných firem. Pak se ptám, proč je město nekoupilo jinde, kde by to nebylo tak nápadné...

Ale co, protizákonné to nejspíš není, tak co je nám po tom, že? Hlavně že sušíte.

BINGO PANGO

8.2.1.1.1.1 Vysoušeče podruhé


Docela by mě zajímalo, kde jsou vysoušeče z roku 2002. Vždyť se sušila půlka Mlazic a nejen tam. Těch pár domů, které byly teď pod vodou by muselo být obloženo vysoušeči ze všech stran. Nestačilo náhodou požádat o přidělení vysoušečů stát?

8.2.1.1.1.1.1 Mínusovači


vás neštve, že město nemá na rozšíření míst v MŠ, že nemá na rozšíření MHD, že "musí" zdražit parkovné a zvětšit placené zóny, že nemáme kino, že obrací každou korunu při investci do svého majetku, že máme rozflákané silnice, a pak koupí za 5,8 milionu vysoušeče od příbuzného místostarosty? Bez výběrového řízení? Mě ano!

Obrázek uživatele Alexander Klimeš

8.2.1.1.1.1.1.1 Kecy o ničem


- víte, jak dlouho trvá zadání oficiální veřejné zakázky?

- víte, zda odpovědný úředník nepoptával cenu i u jiných dodavatelů?

- víte, jak vypadá nemovitost po povodni?

NEVÍTE, COŽ?

 

8.2.1.1.1.1.1.1.3 ano


Důležité je,že pan Klimeš má odvlhčovače,ostatní jsou kecy o ničem.

Tím nechci tvrdit,že je nepotřebujete,ani víám ten zničený barák nepřeju,jen mi trochu nesedí vaše reakce v tomto vlákně.

8.2.1.1.1.1.1.1.2 Přesně tak, kecy o ničem


Jak vypadá nemovitost po povodni víme moc dobře...

A ostatní? Nevíme, nikdo o ničem veřejně neinformoval. Nejste náhodou členem kontrolní komise? Co tedy dát informace veřejnosti...

Obrázek uživatele Alexander Klimeš

8.2.1.1.1.1.1.1.2.1 Ano, jsem členem kontrolní


Ano, jsem členem kontrolní komise. Dáte-li podnět, předseda Mgr. Schweigstill svolá jednání komise, a pak bude i nějaký výstup.

Dokonce si myslím, že je správné, aby někdo ten podnět dal, jsou-li pochybnosti.

Co považuji a vysloveně hloupé, je vykřikovat něco o příbuzenských vztazích bez všech informací......

8.2.1.1.1.1.1.1.2.1.1 Děláte si z nás legraci?


Tady jde skoro o šest miliónů z rozpočtu města, které na nic nemá peníze. Tak co je hloupé? Že na to někdo upozorní? Že se vyhodí peníze za něco, co stát vlastní? Že se použijí prostředky z rozpočtu města, když jiné obce nakupují z "povodňových" peněz od státu a kraje? Proč asi? Aby to nemusel nikdo zdůvodnit! Nic jiného za tím není. Prostě se udělal byznys a občane mlč. Dosud nikdo nevystoupil a neřekl, proč se to koupilo a pro koho... Jen mlčí a to také něco značí...

8.2.1.1.1.1.1.1.2.1.1.1 vysoušeče


Vysoušeče jdou z povodňových peněz. Dle mých dostupných informací Kraj nemohl dostatečné množství vysoušečů s dostatečnou kvalitou poskytnout... Na zasedání rady, kde se rozhodovalo o jejich nákupu se prověřovalo několik dalších nabídek. Cena pana Martince byla řádově o několik stovek levnější, než nejnižší cena ostatních distributorů, kteří byli schopni dodat takové množství včas. Ačkoliv jeho jméno může vést k různým spekulacím, jediným kritériem je cena, nikoliv jméno. Sám spíš vidím problém, kde tolik vysoušečů potom město uskladní. Některé se jistě darují spádovým obcím, které je teď mají k dispozici, ale zbytek?? Ostatně, kromě podnětu kontrolnímu výboru můžete vznést dotaz na veřejném zasedání zastupitelstva. Pan starosta jistě rád odpoví, když byl iniciátorem tohoto nákupu.

8.2.1.1.1.1.1.1.2.1.1.1.2 Někdo tu lže!!!


Z porovnání dvou na sobě nezávislých tvrzení vyplývá, že někdo pravděpodobně lže, buď

1.) Lže pan Mikeš, když tvrdí, že město Mělník obdrželo pouze jednu nabídku.

zdroj: http://www.isoutok.cz/inpage/nakup-vysousecu-na-melniku-co-je-pravda-a-co-lez/

nebo

2.) Lže pan Volf, když tvrdí, že na jednání rady se posuzovalo několik dalších nabídek.

zdroj: viz komentář "vysoušeče" ze dne 16.7.2013

Toto je velice podivné a jako člen kontrolního výboru zastupitelstva města budu zcela jednoznačně požadovat důkladné prověření celé záležitosti.

S pozdravem

TV

8.2.1.1.1.1.1.1.2.1.1.1.2.1 Trvám na tom, že


Trvám na tom, že úředníci přednesli ceny různých dodavatelů.

8.2.1.1.1.1.1.1.2.1.1.1.1 To není pravda


Vysoušeče jsou z rezervy města:

10. ZM dodatečně schvaluje navýšení výdajů ka 22 Krizové řízení o 5 825 tis. Kč na zakoupení
 el.vysoušečů pro potřeby zaplavených oblastí (provozní výdaje, odd. 52 Krizové řízení). Prostředky
 budou převedeny z položky financování 8115, tj. předpokládaného přebytku zdrojů na konci
 r. 2013, který dle aktualizovaného finančního výhledu činí max. 19 mil. Kč – viz příloha č. 6.

8.2.1.1.1.1.1.1.2.1.1.1.1.2 Ano, protože povodňové


Ano, protože povodňové peníze nedostanete hned. 

8.2.1.1.1.1.1.1.2.1.1.1.1.2.1 Ne


jenže v usnesení ZM o tom není ani slovo, že by se měly peníze na účet vracet, co je psáno, to je dáno Smiling.

Chcete tím říct, že Mělník dostane 5,8 milionu na vysoušeče? Od koho?

8.2.1.1.1.1.1.1.2.1.1.1.1.2.1.1 No, v důsledku to tak či


No, v důsledku to tak či tak stejně zaplatíme my všichni... O tom je ale princip solidarity, který vadí především těm, kteří se nikdy nevyskytli v nouzové situaci... Bohužel

8.2.1.1.1.1.1.1.2.1.1.1.1.2.1.1.1 Tak to není


a vy to víte, jen si musíte rozhodnutí obhájit, tak začnete s demagogií...

8.2.1.1.1.1.1.1.2.1.1.1.1.1 Okolní obce


Já nevím, jestli někdy čtete, o čem hlasujete. Vysoušeče "darujeme" okolním obcím a ony nám je zaplatí zvednutím příspěvku na žáka za umístění do ZŠ v Mělníku Smiling

8.2.1.1.1.1.1.1.1 tady nemate pravdu, naradi


tady nemate pravdu, naradi prodava 'mlady', tedy mistostarostuv zet - viz https://or.justice.cz/ias/ui/vypis-vypis?subjektId=isor%3a100140054&typ=full&klic=ojakgl

 

jen pro jistotu doplnim, ze mi vyber firmy nevadi, prave kvuli neznalosti zpusobu toho vyberu, nicmene by mesto mohlo vice informaci poskytnout, aby se zabranilo podobnym spekulacim a narcenim

8.1 No já si myslím,


že je to celkem jasné Laughing out loud , "znalí lidé" se dovtípí Laughing out loud

Obrázek uživatele milk

7 Stačí


Stačí,aby si Vliněves a Dolní Beřkovice postavily hráz a Mikeš si tu svoji může dát za klobouk.Zkrátka postavit hráz na levém břehu naproti železniční hrázi na pravém břehu mezi Vehlovicemi a Liběchovem.

7.2 Hráz


Vážený pane, Vliněves a Dolní Beřkovice na to měly 11 let a věřím, že i možnost čerpání z "Evropských fondů". Proč tedy tu hráz nepostavily? Proč starostové se nesjednotili a nenakoupili třeba i mobilní  hráze? Vliněves není až tak veliký, aby se nedalo ochránit těch pár domů. Nebo mi chcete tvrdit, že je 11 let krátká doba na uvolnění několika miliónů z úvěru na protipovodňová opatření, které si ČR vzala u Evropské investiční banky? Asi by to stálo hodně úsilí, ale ministerstvo zeměděllství tento program mělo (2 miliadry Kč) a má na tento rok vyčleněno 2,2miliardy korun. Starostové by měli zapomenout, že mají trafiku a měli by začít pracovat pro "své lidi", pro své občany. Je zajímavé, že v některých obcích to jde. Např. starostka obce Tuhaň, paní Marcela Čechová.            

7.1 Efekt


To by mělo stejný efekt, jako když si Praha postaví zábrany a vypláchne to obce před Prahou i tam, kde vodu nikdy neměli. Bohužel, říká se, že mělnická hráz pravděpodobně způsobila poškození nového mostu, na levém přehu je prý podemletý pilíř...

6 Starosta


Intenzivní deště, které trvají od včerejšího dne, by neměly ohrozit nemovitosti v Mělníku. Předpokládá se, že dojde ke vzdutí menších toků  – např. Pšovky, zde je stávající stav je stabilizován, rozlití Pšovky nehrozí. Deště zásadním způsobem nezvýší hladinu Labe a Vltavy, tzn., že na Labi pod Mělníkem nebude dosažen 1.stupeň povodňové aktivity.

 

MVDr.Ctirad Mikeš, starosta města Mělníka

Tak starosta je i jasnověděc. Copak nevidí, jak to leze nahoru? Ani meteorologove netušej, jak bude pozítří. Už zase má silný řeči, jako při povodních. Vzpoměňte si na to, co říkal. Vždy se stalo to, co předtím vpodstatě popřel. Hráz se mu zaplaťpánbůh udržela, ale co byste říkali, kdyby povolila a vlna zničila komplet Mlazice? To by zas takovej hrdina nebyl. Všichni by měli děkovat hlavně těm chlapům v bagrech, kteří na hrázi nasazovali životy za Mlazice a Pšovku.

chmu.cz: Na Vltavě v Praze bude v úterý v odpoledních hodinách překročen 1.SPA.

5 Pan starosta Mikeš


Pan starosta MVDr. Ctirad Mikeš hrdina je. Jeho rozhodnutí vůči jmenovaným lokalitám sobecké není. Každá obec má své možnosti, kterých by měla využít. Měla na to 11 let. Viz můj komentář níže.

5.1 konečně někdo rozumný


konečně někdo rozumný Smiling naprosto se ztotožňuji s tím co píšete

4 Podporujme svého starostu


a buďme rádi, že ho máme. Všichni si pamatujeme jak to vypadalo v Mlazicích 2002. A je to skutečně jen jeho zásluha, protože nebýt jeho, tak krizový štáb nechal provést řízené zaplavení Mlazic.

Děkujeme pane starosto.

Za to, že byl zatopen Hořín nemůže náš starosta, ale ten kdo nepovolil vybudovat hráz v Hoříně podle původního návrhu a prosadil její snížení.

4.2 Podporujme svého starostu


Pan MVDr. Ctirad Mikeš je starostou na svém místě. Lepšího mít nemůžeme. Fandím mu a přeji další úspěšné starostování. Nevěřím, že někdo z "mělnických hradních pánů" by si vzal na triko tak veliké riziko. Štěstí stálo při nás. To, že byly zaplaveny oblasti Hořína, Kelských Vinic, atd., za to nenese vinu MVDr. Mikeš. Každá obec má své zastupitelstvo, komise a starostu. Tam by měly být směřovány otázky, proč jejich domy nebyly po 11 letech ochráněny. Ne napadat starostu Mikeše, že díky zachráněnému Mělníku, měli lidé v okolí vodu o 50 cm vyšší. Hořínský starosta by měl projekt "protipovodňová hráz" omlátit o hlavu úředníčkovi, co smetl ze stolu projekt protipovodňové hráze, který by byl adekvátní letošní povodni. Tam je problém!!! Prosadit hráz, která by skutečně zabránila zatopení Hořína. Hořín má přece i jiné páky, mají "Hořínský zámek", který vlastní Jiří Lobkowicz. Věřím, že i on by rád ochránil svůj majetek a společně se zastupitelstvem obce Hořína mohl pomoci s prosazením vyšších hrází. Lépe předimenzovat, než aby úsilí, práce a peníze padly v niveč. Což se v Hoříně stalo. Závěrem: pane starosto Mikeši, držte se! Mělničáci jsou při Vás!!!

4.2.2 Starosta


Aktiyato, s vaší větou "Lepšího mít nemůžeme" pravděpodobně nebude souhlasit ani sám pan starosta. Určitě v hodně očích stoupl, svou úlohu při povodních jistě zvládl, ale to zmíněné štěstí stálo především při něm. Nejsem vodohospodář, ani člověk, který by se nějak nadstandartně zajímal o problematiku protipovodňových opatření, takže patřím spíš k těm, co si laicky vykládají souhru zábran s nutností rozlít vodu někde jinde, a to stále pokulhává, protože majitelé budou většinou proti. I proto si myslím, že právě prasklý kanál, zaplavený Zelčín, Kozárovice a Hořín (spolu s těsným okolím), jsou hlavním důvodem, proč "starostova hráz" nepřetekla. Zámeckým areálem v Hoříně se, kvůli výškovému usazení, operovat moc nedá, ale to je asi nepodstatné - jen doufám, že se alespoň prosadí možnost hliníkové nástavby na stávající betonový ohradník, který určitě, z architektonického hlediska, není ideální. Ovšem jaký na to budou mít názor například obyvatelé Liběchova a Dolních Beřkovic, se raději ani neptám...  

4.2.2.1 Pane Černohorský,


Pane Černohorský, spolupráce se starotou byla perfektní ve všech směrech. Měl toho všeho nad hlavu a přesto dělal správná rozhodnutí. Jste stavař odborník. Neměla jsem na mysli postavit hráz okolo Hořínského parku, nýbrž Lobkowiczovu podporu za dostatečně vysokou hráz a popř. mobilní doplňky. Vůbec by mi nevadilo, kdybych měla před domem 3m vysokou hráz, kdybych věděla, že udrží vodu, která může kdykoliv udeřit. Já osobně dávám vinu Vltavské kaskádě. Za komančů jsme jako děti jezdily na Orlík. Když jsme chtěly si sáhnout na vodu, tak jsme klopýtaly přes pařezy do 2/3 vypuštěného Orlíku. Tehdá jsme nechápaly, že nám na prázdniny vypustili vodu. Byly jsme naštané. Dnes? Dnes je byznys na prvním místě. Tam bych viděla největší zlo a problém. Hracholusky vypouštěly mnohem dřív a tím zachránily Plzeň od velké vody. Proč nevypouštěla Vltavská kaskáda? Dodržovali jakési směrnice? Ano, pak ty směrnice jsou špatné! Opakovala se situace z r. 2002. Zaspali. Ano a nikdo z nich nebude mít žádný průšvih, jako neměl ani v r. 2002. Vám, když ujede stavba, kterou vyprojektujete špatně, tak se nedoplatíte a přijdete o zákazníky, našijí Vám obecní ohrožení a kdo ví, co ještě. Pak nemusela prasknout hráz u Lužce, nemuselo dojít k utonutí zvěře a zvířat, nemuselo dojít ke škodám na majetku. Tady by se měla hledat příčina. Jenže je opět ticho po pěšince. Kdo by se opovážil se dotknout ČEZu, že? Státem hájený ČEZ je nedotknutelný, není možné žádné pochybení. Sponzor vlády, (skoro už bývalé), sponzor všech politických stran.

4.2.2.1.2 Ano, souhlasím


Ano, souhlasím s vámi - dělal, jak se ve finále ukázalo, správná rozhodnutí a hlavně zvládl mediální tlak a přispěl tak mělnicku k jakési atraktivnosti, která (bohužel) hraje roli ve zrychlení reakce lidí a pomoci právě tam, kam směřuje pozornost. To se mi moc nelíbí, ale tvrdit opak, by bylo idealistické - alespoň ten mediální zájem zvládl tak, že nehysterčil a netrhal si... vousy, aby zveličoval škody.

Hořínská hráz prý měla mít 4,5, místo dnešních 3,5m, což nedovolily úřady (mimo jiné) z estetického hlediska, ale je škoda, proč se nenavrhovalo zmíněné volitelné nastavění kovovými segmenty - neznám důvody, možná by to mělo rozumné vysvětlení. Podobné vysvětlení bych rád slyšel od pana starosty - tedy ne, že by vysvětlovat a obhajovat musel, ale rád bych věděl, jaké všechny okolnosti a údaje tehdy měl, když se o hrázi rozhodoval. Kdesi jsem dokonce četl, že hrála roli pšovecká vrata, respektive ovládání k nim, které měl někdo dokonce poškodit (možná jen nebyly dokončené, netuším). Zkrátka vědět, která všechna "proti" byla rozhodující v jeho volbě nezaplavovat, to jsem ještě nikde nezaregistroval (pokud máte nějaký odkaz, prosím o něj). Mnohé dohady by se tím uvedly na správnou míru.

Ohledně často diskutovaného upouštění přehrad se to stále točí okolo výroby elektřiny (dnes už vedlejší význam) a ochoty jít pod stav rekreačně využitelné hladiny (dnes nejspíš hlavní význam). Ano, odkazování obsluhy na dodržení směrnic bylo úsměvné a připomnělo mi to hellerovu Hlavu XXII. Na další vývoj bude mít určitě podstatný vliv, jak dalece bude povodí a jemu nadřízené instituce tyto manuály ochotné upravit. 

Obrázek uživatele milk

4.2.2.1.1 Maličkost


Jste mino mísu.Zjistěte si na internetu kapacity vodních děl na Vltavě a vteřinové průtoky při povodni.Potom se naučte počítat,zjistit za jak dlouho by se naplnily i kdyby byly prázdné a už nikdy takovou moudrost nevypustíte.

Na Labi ani tak velká vodní díla nejsou.

4.2.2.1.1.2 Vltavská kaskáda


Nemusím si zjisťovat na netu kapacitu vodních děl na Vltavě. 20 let jsem trávila u nich všechen volný čas, prázdniny a dovolené. Znám je dost dobře. Strýc pracoval ve funkci ředitele vodního díla Lipno II. Takže vodní elektrárnu jsem měla v malíčku. Seznámila jsem se díky tomu s celým systémem "Vltavské kaskády". Vážený pane, mimo mísu rozhodně nejsem.  Povodně byly, jsou a budou. Ale kaskáda tu byla vybudována proto, aby zabránila velkým povodním. Jako podružné tam byla výroba elektřiny a areál pro vodní sporty, které v tu dobu nebyly tak rozšířeny. Dnes jsou ovšem jiné hodnoty - byznys.

4.2.2.1.1.1 voda


Jenže tady se pletou hrušky s jabkama. Tam nešlo ani tak o množství ale o to, že to pustili v době kulminace Labe, Berounky a Sázavy. To lze snadno dohledat. Takže kdyby měli dostatečnou rezervu nebo to nechali odtéct hned, tak se vody nesešly v jeden okamžik u Mělníka.

Obrázek uživatele milk

4.2.2.1.1.1.1 Jo


Jenže  právě jde o to množství a vy z neznalosti do toho ještě zamícháte švestky.

4.2.2.1.1.1.1.1 ale


To není pravda. Kaskáda zadržovala vodu skoro dva dny, aby jí pustila ve stejnou chvíli, kdy docházelo ke kulminacím ostatních toků. A došlo k tomu, protože třeba Slapy měly 17 cm nad maximum a musely vodu vypustit. Kdyby voda odtekla dříve, tak sice povodeň byla, ale možná by nepřetekly hráze a další vodu mohla kaskáda pozdržet, než voda v ostatních tocích trochu opadne. Takhle už nebyla volná kapacita.

nerozumím, proč mám dva mínusy, když je to pravda, přehrady, jejich stavy a odtoky jsme podrobně sledovali, stejně jako okamžité průtoky řek, je to prostá fyzika, matematika a jejich uplatnění v čase, nic složitého, tak mě napadá, že zdejší hodnotitelé jsou , s prominutím, pitomci... Smiling

4.2.1 Co takhle mluvit


sám za sebe.Ne všichni  "mělničáci " stojí za panem starostou.

4.2.1.1 Mělničáci


Napsala jsem: "Mělničáci jsou při Vás!!!" Nikde se neobjevilo slovo VŠICHNI!

4.1 A co Vy ?


Kdyby jste byl starostou města Mělníka, tak by-ste měl odvahu uměle zatopit Pšovku a Mlazice?? Já tedy ne. Hráz je mimochodem především naděje.

A Hořín? Také jsem slyšel, že měla být vyšší. No a co? On někdo odhadne, kolik bude vody, a že jí bude o 20 cm více?

Nejsou spíš na vině opět ti, co měli začít s vypouštěním dříve, jako Rakušáci a ne zase z důvodu výdělku ( energetika, turistický ruch) zaspat Eye-wink.

4.1.1 Krizový štáb


odvahu zatopit Mlazice a Pšovku měl. Nebýt starosty, který měl odvahu se proti tomu postavit, jsme byli pod vodou.

Samozřejmě, že výšku hráze lze spočítat, nejen odhadnout. Nechci se zbytečně opakovat.

A samozřejmě, že s vypouštěním se mělo začít dříve a na vině je ten, kdo určil, že výroba elektřiny je na prvním místě.

4.1.1.3 energetika na prvním místě


Na tuto větu už jsem trošku alergická.... Prosím Vás, celkový podíl výroby energie hydroelektrárnami je v Česku někde mezi 3-4 %. (zdroj: http://issar.cenia.cz/issar/page.php?id=1560) Myslím, že pokud by se na týden odstavila kaskáda, tak to nikdo ani nepozná, takže energetika asi nebude důvodem povodní...

4.1.1.2 Tak třeba dnes


 jsem se tak nějak cosi dozvěděl, proč byl takový velký zájem na tom umělém zaplavení. A taky i to, že lidé, kteří už jednou byli vytopení a museli oklepávat omítku, kontrolovat statiku, dýchat ten vzduch a měsíce vysoušet, tak by raději volili dnes tsunami a začali znovu. Čili, po všech stránkách dobré rozhodnutí.

4.1.1.2.2 Promiňte Sokrate,


ale asi trošičku nerozumím Vašemu příspěvku ,, Tak třeba.....´´. Můžete mi ho srozumitelněji objasnit ?

Děkuji

4.1.1.2.2.1 No..


.... konečně, se taky někdo zeptal Eye-wink. Děkuju. Během těchto povodní, se oproti dramatickému zatápění Pšovky a Mlazic před 11 lety, jakoby nic na první pohled tady u nás nedělo. Připomeňme si, že tehdy bylo největším drama, zda odstřelit starý most ( To rozhodnutí byl také hrdinský čin?) a prosákla mezi lidmi informace, že si tehdy prý někdo i po evakuaci na rozdíl od jiných lidí ještě dodatečně nějaké cennosti odvezl. To je ale věc tam těch lidí, co tam bydlí a někteří možná vědí lépe o co jde, či o koho jde. A je to vlastně dávno.

Tyhle povodně měly svoji kauzu jménem hráz, která se nedávno v oblasti Pšovky jen tak tak na poslední chvíli stačila dodělat. Jinak by to dopadlo asi tak, jako kdyby nebyla.

Byla tedy dokončena a pan starosta měl určitou představu o její výši, na kterou spoléhal. Kolem krizových situací bývá spousta humbuku i nepřesností a tak žijí takové dvě varianty. Podle první je hráz nižší, než měla být a starosta ( a nejen on) to nevěděl. Podle druhé tu výšku měla, ale i s asfaltovou vozovkou na vrchu, se kterou nebylo možno kalkulovat.

V každém případě nebylo něco v pořádku, protože to zřejmě starostovi nikdo nevysvětlil a ten měl své počty. Naopak, jak se voda blížila nebezpečným výšinám, tak prý docela dost lidí tam někde v krizovém štábu prý útočilo na starostu, aby přistoupil k umělému zaplavení.

A tady, se dostáváme k předmětu debaty, která má tři otázky: 1.) Víme, jak se starosta zachoval. Byl to hrdinský čin? 2.) Jak bychom se zachovali na jeho místě my ( každý z nás)? a za 3.) Co by bylo pro občana lepší ( zaplavení, anebo úplně přijít o dům)?

Dodejme napřed, že prý nakonec bylo starostovi řečeno ( doznání), že to není tak, jak si myslí. A všichni víme, co udělal, a že se rozhodl zkusit hráz po vojensku ubránit. Díky tomu i vodě, která začala opadat, tu dnes máme krásný výsledek.

Pan starosta jistě teď zabodoval, ale nějak nechápu, že to může někoho tak dojmout a připomělo mi to zkrátka časy, které velebí takový ten kult osobnosti.

Vždyť si zkuste zodpovědět každý ty tři otázky. 1.) Když budete mít funkci, víte co ta hráz všechno obnášela a máte jasno, tak by-ste to zaplavili? Myslím, že jenom ti by to zaplavili, co neměli čisté svědomí. Nebo snad i někdo jiný?

A tím jsem vlastně zodpověděl rovnou dvě otázky. Většina má čisté svědomí a jednala by stejně, a to i na základě třetí otázky. 3.) Co je lepší? Řada lidí vám dnes řekne ( co už to prožili), že snad je opravdu lepší postavit znovu, nebo jít do nového, jako šli kdysi občané obce Kly do řadovek na kraji Záboří a pěkně tam žijí. A taky dnes nemusí nikdo vlastními silami stavět paláce a shánět cement, jak tu někde psal Lulu. Jsou i menší domky, co rychle vyrostou.

Starosta si jistě uznání veřejnosti za tuto nyní dobře odvedenou práci zaslouží, ale nevím, jest-li to lze nazývat hrdinstvím, nebo jen dobře odvedenou prací. Nicméně jsem byl zvědavý, zda se mi třeba podaří rozpoutat diskusi právě o tom, která ze dvou nešťastných variant v případě neúspěchu připadá lidem, a zvlášť těm, kterých se to týká (lo) přijatelnější. Člověk si někdy myslí, že by ostatní uvažovali stejně a ono tak přece jen být nemusí Eye-wink.

4.1.1.2.2.1.1 Geroj


Předně si nemyslím,že by takové důležité rozhodnutí záviselo na jednom člověku.Zkrátka to ten na vrcholu zastřešuje.Kdyby to nevyšlo,mluvil by jinak.

Jsme zkrátka v Čechác,je to jako s hokejisty.Jinak o nich čecháček mluví když vyhrávají a jinak při prohře.Vzpomeňte si na ty nadávky na Mikeše při různých kauzách,naposledy na parkování.Voda opadne a zase bude ........

4.1.1.2.1 Nevím co na tomhle


Nevím co na tomhle vidíte pozitivního,leda by jste tam bydlel a chtěl to sám.Už vidím jak skáče kdokoliv radostí že mu zaplaví řízeně dům,natož že bude moci začít stavět nanovo a od základů.To by naštvalo snad každého,a co teprv senioři,ti určitě chtěli taky zaplavit,jen aby v 70-80 ti letech věku sháněli řemeslníky, znovu sháněli cihly,vápno,cement a jiné,místo toho aby v klidu a důstojně dožili.Vy jste se snad zbláznil,vždyť tohle nemůžete myslet vážně ???

4.1.1.2.1.1 Vy Lulu


.... fakt máte talent často něco překroutit.

1.) Krizový štáb si přál. aby starosta vyhlásil umělé  zaplavení.

2.) Starosta to neudělal a bojoval o posilování prosakující hráze, která stála peníze a úsílí lidí a pozbyla by jedním rozhodnutím smysl.

3.) Dostal jsem odpověď od tamního staršího občana, kterou jsem nyní ocitoval . Téma ,, Co by bylo  pro vás lepší?"

4.1.1.1 Zase


.... bych to tak jednostranně neviděl. Vždy si nějaká skupina lidí myslí, že oni mají zaručeně pravdu a někdo pak rozhodne, co bude dál. To platí v práci, to platí teď i ukázkově v nejvyšší politice, kde to nebude starosta, ani vedoucí, ale president ;.).

Mimochodem, evakuace v roce 2002 byla dle některých názorů zbytečně až moc rychlá, neúprosná, lidé přišli o cennosti, fotografie a snad si tam měl i nějaký funcionář useknout pěknou ostudu, když prý tajně pod rouškou tmy nechal odvézt snad na neosvětlené pramici své věci. Víte pak ten vztek mezi lidmi? A do toho by se měl dnešní starosta namáčet?

Výška hrází. Já ve škole slyšel, že přehrady na Vltavě už navždy zabrání povodním, a jak byl dokončen Temelín, tak už prý pozbyly ten velký energetický význam. Jenže tu po roce 1989 už neplují jen,, tři výletní lodi" ( Orlík,Slapy a Lipno...) a lidé se neplácají v kempech na nafukovacích lehátkách, ale, je toho na té vodě mnohem více, včetně soukromých jachet. A tak se asi nikomu nechtělo uprostřed letní turistické sezony něco zrovna dvakrát rychle odpouštět. Tak jakápak 50ti, či 100 letá voda. Tenkrát bylo ještě pod našim mostem o metr více a Pšovka, se vylévala ze břehu až u zimáku. Tohle je myslím slušný dokument té doby ..http://www.mujmelnik.webzdarma.cz/Povodne.html

A samozřejmě.... je to tak samozřejmé.... že to tady nikdo asi neudělá Smiling. Jinde přijde befel vlády ,,a kašleme vám na zisky."

3 To snad ne


Povodeň ukázala všechny nedokonalosti protipovodňových opatření. To, že Mělník má hráz, kterou bude nutné mírně navýšit i to, že Hořín a spol. mají hráze a stěny více než nedostatečně vysoké. To ale není přeci chyba starosty Mělníka. On to neprojektoval ani nestavěl. Se stížnostmi se obraťte laskavě na Povodí Labe a Povodí Vltavy, případně Ministerstvo zemědělství!

2   ještě


 

ještě dodatek..... jinak mám pocit, že pan Mikeš je starostou Mělníka a ne zmiňovaných obcí. On má na starost ochránit hlavně Mělník. Nevím kdo je v tomhle případě sobec ale řekla bych že Vy.

1 No co,tak sem hodím


No co,tak sem hodím vlastní postřeh....

V minulosti jsem starostu Mikeše a nejen jeho  kritizoval za různé věci,ale do háje,co mu kdo chce vyčítat za povodně??? A ty blemcy o tom jak byl zatopený Hořín,Kly atd. ??? Co je to za nesmysl ??? Chcete tvrdit že kdyby nevybudovali hráz tak voda nepůjde do Vámi zmíněných lokalit ??? Tak jste  asi v roce 2002 byl na dovolené hodně daleko a hodně dlouho.Hráz podstatně zmírnila již tak katastrofální následky,ale hlavně,starosta byl pod takovým tlakem ze všech stran,že mu nezávidím ani minutu v těchto chvílích.Věřím že nejen on nespal,ale hlavně on musel probírat hromady návrhů co kde jak udělat,čemu se vyvarovat a jak zmírnit následky povodně.Do toho věčně vystupovat v médiích,odpovídat na hromadu kolikrát stupidních otázek,aby dostál tomu, že aktuálně je to tak a tak a za to vše tu vidím jen hromy a blesky od Vás na jeho osobu...

Jedna rada: Kandidujte,vyhrajte,a ukažte že v takových chvílích dokážete víc než ON,JÁ ZA SEBE ŘÍKÁM ŽE TO ZVLÁDL S OSTATNÍMI VELICE DOBŘE ,NA TU HRŮZU CO TU BYLA...

1.1 přesně tak, souhlasím s


přesně tak, souhlasím s LULU!!! teď je strasně každej chytrej a každej je povodňovej odborník co....bych chtěla vidět Vás jak byste tuhle situaci zvládl, myslím že on a všichni ostatní ji zvládli moc dobře a hrdinové jsou. a takové žvásty že by tam voda nebyla nebýt hráze, tak na to nemám co říct....ZAČNĚTE PŘEMÝŠLET !!!! voda by tam byla tak jako tak!

1.1.1 Díky


I když je to asi sobecké, ale díky za každý nezatopený dům. Je mi líto těch, které voda postihla-hlavně těch starousedlíků, kteří asi jinou možnost nemají, než zůstat(narozdíl od těch, kteří tam postavili až po povodních)-ale na druhou stranu-pokud byla šance zachránit velkou část Mělníka, je skvělé, že se to povedlo. A těm lidem, kteří tak byli od vody uchráněni, to ze srdce přeji. A přeji to i p.starostovi, že mu ten risk vyšel.


https://www.traditionrolex.com/7