https://www.traditionrolex.com/7

 Mělnické kulturní léto - Mekul 2013 | Mělníček.cz - Mělník v pohybu
Tip: Události z kalendáře si můžete pohodlně přenést ve formátu ICS do Vašeho mailového programu či mobilu.

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

Mělnické kulturní léto - Mekul 2013

Mělnické kulturní centrum, o.p.s. a Sdružení Eko-logika, se rozhodly navázat na předchozí úspěšný ročník a opět uspořádat během letních měsíců kulturní přehlídku Mělnické kulturní léto, aneb Mekul 2013.

Festival probíhá od 22. června, kdy byl zahájen v rámci Dvořákova hudebního festivalu koncertem skupiny Docuku na náměstí Míru, do 30. srpna kdy zahraje tamtéž Radim Hladík a Blue Effect.

Na hudební scéně se zdarma představí kapely jako Docuku, Vltava, Robert Křesťan a Druhá tráva, Michal Prokop Trio, Jan Spálený & ASPM, nebo Radim Hladík a Blue Effect. Na nedělní odpoledne 25.8. je připraven program pro seniory, v rámci kterého zahraje Mělničanka a Mělnická cimbálovka. Na scéně letního kina budou promítnuty filmy jako Grandhotel, Osada havranů, Kawassakiho růže, Příběh o Zoufálkovi, Božský Evan a mnohé další. Návštěvníci se kromě koncertů a filmů mohou těšit také na letní volnočasový park pro rodiny s dětmi, tentokrát na téma “PRÁZDNINY V CIRKUSU”, který se uskuteční v Masarykově kulturním domě a přilehlém parku od 22. 7. do 9. 8. Každý den zde budou probíhat zajímavé soutěže a programy pro rodiny s dětmi, kreativní výtvarné dílny a hudební či sportovní programy pod vedením lektorů. Vždy v pondělí a ve středu budou promítnuty filmy z letošního ročníku mezinárodního festivalu Anifilm, každou středu odpoledne se děti mohou těšit na malé pohádkové divadelní představení. 

Ke spolupráci byla přizvána další občanská sdružení v Mělníku, DDM Mělník a ZUŠ Mšeno. Akce proběhne za podpory města Mělník a generálního partnera Skupiny ČEZ.

Více informací na www.mekuc.cz

 

Mělnické kulturní léto – mekul 2013

Program:

LETNÍ HUDEBNÍ SCÉNA  - náměstí Míru, Mělník

sobota 22. 6. 2013 | 19.30 hodin

DOCUKU

Jiří Buksa - kytara, heligónka, zpěv, Roman Vavřík - akordeon, Karel Mikuš - bicí, Daniel Pšenica - viola, Pavel Hanuštiak - kontrabas, Kristián Lambert - housle

Skupina Docuku vznikla v roce 2002 ve Valašském Meziříčí z iniciativy zpěváka a multi-instrumentalisty Jiřího Buksy. V roce 2005 získali Docuku nominaci na hudební cenu Akademie populární hudby Anděl v kategorii world music - deska roku.

Koncert je uspořádán v rámci Dvořákova festival.

pátek 19. 7. 2013 | 19.30 hodin

VLTAVA

Robert Nebřenský - kytara, zpěv, Martin Vajgl - bicí,  František Svačina - klávesové nástroje, Tomáš Uhlík - basa, Peter Binder - kytara

Hudební skupina Vltava, která znovu obnovila svou činnost v roce 2010, je považována za jednu z nejoriginálnějších českých skupin. Její hudba mnohdy balancuje mezi popem a kýčem, typické jsou také její surrealistické texty.

sobota 27. 7. 2013 | 19.30 hodin

ROBERT KŘESŤAN A DRUHÁ TRÁVA

Robert Křesťan - zpěv, kytara, Luboš Malina - banjo, Luboš Novotný - dobro , Petr Surý - kontrabas, Emil Formánek - kytara

Druhá tráva je česká bluegrassová skupina, která hned za první bezejmennou desku, která obsahovala převážně Křesťanovy autorské písně, přebásněnou One More Cup of Coffee (Ještě jedno kafe) od Boba Dylana a dvě instrumentální skladby, dostala cenu hudební akademie. Po svém rozpuštění obnovila kapela svou činnost v roce 2004.

pátek 2. 8. 2013 | 19.30 hodin

MICHAL PROKOP TRIO

Michal Prokop & Luboš Andršt & Jan Hrubý

Trio leadera kapely Framus Five Michala Prokopa, nadžánrového kytaristy Luboše Andršta a neméně všestranného houslisty Jana Hrubého, vzniklo v roce 1987. K jeho zvuku a stylu přispěli všichni členové stejným dílem. Písničkový základ je rozšířen Andrštovými zkušenostmi s blues a jazzem i osobitou hrou a klasickým hudebním vzděláním Jana Hrubého na elektrifikované housle.

pátek 16. 8. 2013 | 19.30 hodin

JAN SPÁLENÝ & ASPM

Jan Spálený - zpěv, kornet, piano, Michael Gera - trubka, křídlovka, Radek Krampl - vibrafon, synthamarimba, hammond, Filip Spálený - kontrabasová tuba, basový trombon, kontrabas, basové kytary, Filip Janíček - bicí nástroje, perkuse

ASPM (Amatérské sdružení profesionálních muzikantů) se pohybuje virtuózně na pomezí žánrů blues, jazz, gumbo, folk a jejich vzájemným ovlivňováním si vytváří vlastní nezaměnitelný výraz. V čele ASPM stojí Jan Spálený, muzikant vypravěč, autor většiny písní.

 

neděle 25. 8. 2013

Nedělní odpoledne pro seniory s tanečním parketem na náměstí Míru

14.00 hodin

MĚLNICKÁ CIMBÁLOVKA

Cimbálová muzika s bohatým repertoárem českého, moravského i slovenského

folklóru. Soubor vznikl před třemi lety na popud Břetislava Moce. Hraje ve složení Jindřiška Kubecová - housle, Patricia Malcová - viola, Břetislav Moc - kontrabas, Josef Kölbl - cimbál.

16.00 hodin

MĚLNIČANKA

Dechový orchestr, působící od roku 1946, byl založen panem Vladimírem Adamským. Pod vedením současného kapelníka Františka Štastného ml. účinkuje Mělničanka na různých tuzemských koncertech, festivalech a také mimo území ČR

pátek 30. 8. 2013| 19.30 hodin

RADIM HLADÍK A BLUE EFFECT

Radim Hladík - sólová kytara, Honza Křížek- kytara, zpěv, Wojttech - baskytara, Václav Zima - bicí.

Do historie českého bigbítu se zapsal Radim Hladík jako člen legendárních Matadors. Dnes je s ním neodmyslitelně spjata kapela Blue Effect, která byla založena v roce 1968. Ještě v témže roce byl Blue Effect vyhlášen objevem roku a kapelou sezóny, Radim Hladík hudebníkem sezóny a Slunečný hrob, první hit skupiny, skladbou sezóny. V průběhu let se obsazení skupiny mění. Jediným členem, který hraje s kapelou dodnes, je Radim Hladík.

Vstup na koncerty ZDARMA

V případě nepřízně počasí se koncerty uskuteční v prostorách MKD.

LETNÍ KINO - Park na Aušperku, Mělník

Začátky projekcí vždy po setmění.

Deky a dobrou náladu s sebou, vstupné dobrovolné. V případě deště se promítání uskuteční v knihkupectví Želví doupě.

 

úterý 9. 7. 2013

OSADA HAVRANŮ

Dobrodružný / Historický • Československo, 1977, 65 min

Režie:

Jan Schmidt

Kamera:

Jiří Macák

Hudba:

Zdeněk Liška

Hrají:

Jiří Bartoška, Ludvík Hradilek, Marie Sýkorová, Bohumil Vávra, Vilém Besser, Ivan Luťanský, Bořivoj Navrátil, Václav Hladík, Václav Stýblo, Jan Prokeš, Jaroslav Mařan, Václav Wittmann, Marie Popelková, Lenka Machoninová, Helena Šimková-Malehová, Vlasta Gottwaldová, Eva Lysáková, Libuše Kosová, Jan Míškovský, Karel Macháček

Režisér Jan Schmidt vytvořil v 70. letech volnou trilogii, odehrávající se v pravěku, podle knih Eduarda Štorcha, jenž toto dávné období s úspěchem popularizoval. První část se nazývá "Osada Havranů", druhá  "Na veliké řece" a  závěrečná "Volání rodu". Předurčenost mládeži však vedla k jistému zdětinštění, romantický náhled předem vyloučil drsnější věrohodnost.

úterý 16. 7. 2013

KAWASAKIHO RŮŽE

Drama • Česko, 2009, 95 min

Režie:

Jan Hřebejk

Scénář:

Petr Jarchovský

Kamera:

Martin Šácha

Hudba:

Aleš Březina

Hrají:

Lenka Vlasáková, Daniela Kolářová, Martin Huba, Milan Mikulčík, Antonín Kratochvíl, Petra Hřebíčková, Ladislav Chudík, Martin Schulz, Anna Šimonová, Isao Onoda, Ladislav Smoček, Vladimír Kulhavý, Zuzana Šavrdová, Josef Pařenica, Vladimír Stočes, Jan Urban, Petr Kožušník

Kdo může posuzovat minulé viny? Kdo je může odpouštět? Může jim čas obrousit hrany? Nebo pokání, jímž se viníci posléze pokusí spasit? Drama Jana Hřebejka podle Cenou Sazky oceněného scénáře Petra Jarchovského vytváří spletitý řetězec podobných otázek a nabízí celou škálu často protichůdných odpovědí. Středobod příběhu tvoří postava renomovaného psychiatra (Martin Huba), morální autority, který má u příležitosti výročí založení republiky získat významné státní ocenění. Právě připravovaný slavnostní akt se stane katalyzátorem událostí, které na povrch vyplaví hříchy minulosti, jež mu můžou zlomit vaz.

úterý 23. 7. 2013

CELESTINSKÉ PROROCTVÍ

Dobrodružný • USA, 2006, 99 min

Režie:

Armand Mastroianni

Hrají:

Matthew Settle, Thomas Kretschmann, Annabeth Gish, Hector Elizondo, Joaquim de Almeida, Jürgen Prochnow, Obba Babatundé, Sarah Wayne Callies, Castulo Guerra, Tequan Richmond, Kyle Reed

Hlavní hrdina se vydá do Peru hnán touhou poznat hlubší smysl života. Tuto touhu naplňuje skrze pátrání po Rukopise neznámého původu. Rukopis totiž podrobně popisuje, jakou cestou se bude civilizace v příštím tisíciletí ubírat a jak se bude dále vyvíjet společnost a kultura. Film na základě stejnojmenné knihy Jamese Readfielda, který vydal tuto svou knihu ve Spojených státech nejprve vlastním nákladem v nevelkém počtu výtisků.

úterý 30. 7. 2013

PŘÍBĚH O ZOUFÁLKOVI

Animovaný / Dobrodružný / Rodinný / Komedie • Velká Británie / USA, 2008, 93 min

Režie:

Sam Fell, Robert Stevenhagen

Scénář:

Gary Ross

Hudba:

William Ross

Hrají:

Matthew Broderick, Emma Watson, Dustin Hoffman, Justin Long, William H. Macy, Christopher Lloyd, Robbie Coltrane, Kevin Kline, Stanley Tucci, Tracey Ullman, Ciarán Hinds, Sigourney Weaver, Bronson Pinchot, Sam Fell, Robin Atkin Downes, Charles Shaughnessy, Tony Hale

Příběh o Zoufálkovi je tak trochu jiný animáč. Vizuálně se liší stylizací, která připomíná obrazy slavných vlámských malířů, jinudy se vydává k divákovi i příběh. Ocitáme se v kouzelném království, které se zmítá v krizi, král má zlomené srdce a princezna je hrozně osamělá. Když už se zdá, že nemůže být hůř, narodí se Zoufálek. Malý myšák s velkýma ušima, který se  nebojí koček a pastí, knížky nežere, ale čte, sní o tom, že se stane rytířem a navíc mluví s lidmi, tedy s princeznou. Za všechny tyto hříchy proti myšímu soužití musí být po zásluze potrestán, a tak je uvržen do temnoty, aby z ní vyjel jako rytíř v blyštivé zbroji a v nouzi nejvyšší zachránil život princezny a osud celého království. Tedy pokud mu na to bude jeho odvaha stačit.

 

neděle 4. 8. 2013

OKRESNÍ PŘEBOR – POSLEDNÍ ZÁPAS PEPIKA HNÁTKA

Komedie / Sportovní • Česko, 2012, 102 min

Režie:

Jan Prušinovský

Scénář:

Jan Prušinovský

Hrají:

Miroslav Krobot, Ondřej Vetchý, Luděk Sobota, Jaroslava Pokorná, David Novotný, Jakub Kohák, Pavel Kikinčuk, Leoš Noha, Jan Hartl, Pavla Beretová, Václav Neužil ml., Ladislav Hampl, Petr Franěk, Norbert Lichý, Jaroslav Plesl, Marika Procházková, Alena Mihulová, Jarmil Škvrna, Lukáš Langmajer, Petr Pěknic

Film vychází z populárního televizního seriálu Okresní přebor. Jak sám název naznačuje, ve filmu se objeví legendami opředená postava trenéra s licencí - Josefa Hnátka. Protože v samotném seriálu se tento muž vyskytoval pouze jako popel rozprášený na houslickém hřišti, rozhodli se tvůrci, že ho divákům představí i ve své živoucí podobě. Příběh celovečerního filmu je tak situován do doby jeho života a rozehrává dilema muže, pro něhož je fotbal celý jeho život. Dokonce víc než život. Titulní roli houslické persóny ztvární divadelní režisér, umělecký šéf pražského Dejvického divadla a příležitostný herec Miroslav Krobot

 

úterý 13. 8. 2013

JAK VYCVIČIT DRAKA

Animovaný / Dobrodružný / Komedie / Rodinný / Fantasy • USA, 2010, 94 min

Režie: Dean DeBlois, Chris Sanders

Předloha: Cressida Cowell (kniha)

Scénář: Dean DeBlois, Chris Sanders, William Davies

Hudba: John Powell

Hrají: Jay Baruchel, Gerard Butler, Craig Ferguson, America Ferrera, Jonah Hill, Christopher Mintz-Plasse, T. J. Miller, Kristen Wiig, Robin Atkin Downes, Ashley Jensen, David Tennant

Viděli jste už trojrozměrného draka? A Vikinga? Pokud ne, budete mít příležitost v animované komedii Jak vycvičit draka od studia DreamWorks. Dobrodružství se odehrává na drsném Severu, který obývají ještě drsnější Vikingové a spolu s nimi i draci. Ti jsou jednoznačně nejdrsnější. Ale možná, že ne všichni ....

 

neděle 18. 8. 2013

GRANDHOTEL

Režie: David Ondříček

Scénář: Jaroslav Rudiš, Marek Epstein

Kamera: Richard Řeřicha

Hudba: Jan P. Muchow

Hrají: Marek Taclík, Klára Issová, Ladislav Mrkvička, Jaromír Dulava, Jaroslav Plesl, Dita Zábranská, Jaroslav Rudiš, Kamil Halbich, Igor Chmela, Tatiana Vilhelmová, Matěj Hádek, Jan Španbauer, Zuzana Stivínová ml., Oldřich Mach, Ladislav Dušek, Věra Havelková

Fleischman, asi třicetiletý portýr v hotelu Ještěd, nesmělý introvert a vášnivý amatérský meteorolog, vede samotářský život plný frustrací a podivných rituálů. Miluje také novou hotelovou servírku Ilju, která však chodí s Patkou - číšníkem. Grandhotel je příběhem o lásce, samotě, nejistotě, frustracích a touze splnit si své sny, ale i o obavách z toho, co se stane, až se to podaří.

 

úterý 20. 8. 2013

PRAVIDLA LŽI

Thriller / Drama / Psychologický • Česko, 2006, 119 min

Režie: Robert Sedláček

Hudba: Tomáš Kympl

Hrají: Jiří Langmajer, Klára Issová, Jan Budař, Jaromír Dulava, David Novotný, Igor Chmela, Petra Jungmanová, Martin Stránský, David Švehlík, Jana Janěková, Jaroslav Plesl, Zita Morávková, Martin Trnavský, Zuzana Fialová, Eva Vrbková

Psychologické drama z prostředí terapeutické komunity, kde se jedenáct lidí pokouší odpoutat od své minulosti. Motto jejich snažení by se dalo shrnout do asi nesplnitelného přání - ať najdu sílu změnit, co změnit můžu, a vyrovnat se s tím, co měnit nemůžu; a ať dokážu tyhle dvě věci od sebe rozeznat. Většina lidí tady by na svou minulost ráda zapomněla. Je jim okolo třiceti a v jejich životopisech najdete všechny hříchy světa.

Atraktivně obsazený film Roberta Sedláčka je režisérovým celovečerním debutem.

 

neděle 25. 8. 2013

BOŽSKÝ EVAN

Komedie / Fantasy / Rodinný • USA, 2007, 95 min

Režie: Tom Shadyac

Hudba: John Debney

Hrají: Steve Carell, Lauren Graham, Morgan Freeman, John Goodman, Johnny Simmons, Graham Phillips, Jimmy Bennett, Molly Shannon, Wanda Sykes, John Michael Higgins, Jonah Hill, Audrey Wasilewski, Bridget White, Simon Helberg, Dean Norris, Ed Helms, Derick Alexander, Rachael Harris, Jeremiah Birkett, Michael Ahl, Jeremy Ambler, Rachel Winfree, Gerald Downey

Božský Evan je americká filmová komedie zroku 2007 natočená režisérem Tomem Shadyacem. Film volně navazuje na snímek Božský Bruce. Hlavní postavou filmu je bývalý televizní hlasatel Evan Baxter, který dostane od Boha úkol postavit spolu se svými třemi syny a ženou archu jako Noe v knize Genesis. Do toho je Baxter zvolen do amerického kongresu. Evan se postupně mění z metrosexuálního senátora v dlouhovlasého staříka v jutových šatech. Dlouho se zdá, že potopa nepřijde, ale ...

Hlavní roli ztvárnil elitní komik Steve Carell, který si “zahrál” s armádou zvířat.  „V našem filmu máme 177 druhů zvířat, což je najednou asi nejvíc ve filmové historii. Nezastírám, že natáčení připomínalo čas od času blázinec, ale všichni zvířecí herci byli profíci a Steve Carell ho přežil, což bylo pro úspěch filmu asi nejdůležitější,“ říká režisér.

 

úterý 27. 8. 2013

CHYŤ MĚ, KDYŽ TO DOKÁŽEŠ

Krimi / Drama / Komedie / Životopisný • USA, 2002, 132 min

Režie: Steven Spielberg

Předloha: Frank Abagnale Jr. (kniha)

Scénář: Jeff Nathanson

Kamera: Janusz Kaminski

Hudba: John Williams

Hrají: Leonardo DiCaprio, Tom Hanks, Christopher Walken, Martin Sheen, Amy Adams, James Brolin, Brian Howe, Frank John Hughes, Steve Eastin, Chris Ellis, Ellen Pompeo, Jennifer Garner, Elizabeth Banks, James Morrison, Margaret Travolta, Alex Hyde-White, Lilyan Chauvin, Robert Curtis-Brown, Nathalie Baye, Christina Cindrich, Shane Edelman

Americké životopisné drama z roku 2002 založené na životě Franka Abagnala mladšího, který před svými 19. narozeninami úspěšně falšoval peněžní šeky a odcizil miliony dolarů tím, že předstíral, že je pilotem Pan American World Airways, lékařem a právním zástupcem z Louisiany. Jeho první zločiny byly zpočátku nenápadné; stal se tak obratným, že se na něj nakonec obrátila FBI, aby jim pomohl odhalovat jiné padělatele.

 

LETNÍ VOLNOČASOVÝ PARK PRO RODINY S DĚTMI - Masarykův kulturní dům a přilehlý park, Mělník

Připraveno ve spolupráci se Studiem Eko-logika,o.s., ZUŠ Mšeno a DDM Mělník

PRÁZDNINY V CIRKUSU

od 22. 7. do 9. 8. 2013

Vstupné: dobrovolné, vybrané lektorované workshopy cca 50 Kč

                              

Pondělí - pátek

od 9.00 do 11.00 hodin a od 14.00 do 17.00 hodin

Kreativní výtvarný, hudební nebo sportovní program pod vedením odboných lektorů a pedagogů pro děti od 2 do 15 let

od 13.00 do 14.00 hodin

Malování s pohádkou 

 

Divadelní středy

od 15.00 hodin divadelní představení pro děti v parku před MKD

středa 24. 7. 2013

VARIETÉ

Čtyři krátké výstupy historických loutek – marionet. Baletka, klauni, ježibaba a pštros zaujmou malé i velké diváky.

SNĚHURKA

Klasická loutková pohádka o Sněhurce a sedmi trpaslících plná písniček s živým doprovodem houslí, kytary, zobcové flétny a rytmických nástrojů.

Hraje Malé divadélko Praha

 

Středa 31. 7. 2013

CIRKUS ANPU

Představení pro děti od pěti let i pro dospělé. Příběh klauna Antonína, který od dětství toužil mít cirkus bez klecí a řetězů a kterému se jeho sen splnil.

Hraje divadlo ANPU - Bela Schenková, Renata Kubišová a Martina Zoubková

 

Středa 7. 8. 2013

O KRÁSNÉM PÁVU A ZAČAROVANÉM HRADU

Klasická činoherní pohádka na motivy Boženy Němcové. Děti spolupracují, napovídají a zazpívají si. Bětka musí splnit tři úkoly, aby vysvobodila rytíře Cypriána ze zlé moci královny Ernestýny. Za pomoci mluvícího páva se snad Bětušce podaří Cypriána zachránit.

Hraje Liduščino divadlo z Prahy

 

Filmové pondělky a středy pro nejmenší

od 17.00 do 18.00 hodin

Promítání filmů z letošního mezinárodního festivalu ANIFILM 2013

 

Víkendy

od 9.00 do 18.00 hodin

Zajímavé soutěže a programy pro rodiny s dětmi.

 

Veškeré další informace naleznete také na internetových stránkách:

www.mekul.cz

www.mekuc.cz

www.studioekologika.cz

www.melnicek.cz

nebo na facebooku

www.facebook.com/Mekuc

www.facebook.com/zelvi.doupe

 

generální partner: Skupina ČEZ

pořadatelé: Město Mělník, Mělnické kultruní centrum, o.p.s.

hlavní organizátor: Studio Eko-Logika, o.s.

spolupracují: Přátelé želvy, o.s., Sun of art, o.s., ZUŠ Mšeno, DDM Mělník

mediální partneři: Rádio Jizera, Rádio Beat, Rádio Mělník, Mělnická radnice, Mělnický deník, Týdeník Mělnicko, A2, Mělníček.cz

 

 



Kultura

https://www.traditionrolex.com/7