https://www.traditionrolex.com/7

 Čtenáři pomáhají dětem na Mělnicku s dopravou do školy | Mělníček.cz - Mělník v pohybu
Tip: S ostatními uživateli si můžete posílat soukromé vzkazy!

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

Čtenáři pomáhají dětem na Mělnicku s dopravou do školy

Cesta do školy pro většinu dětí není nic složitého, ne však pro děti na vozíčku. Jejich rodiče je často nemohou denně dopravovat tam a zpět. Postiženým dětem na Mělnicku proto pomáhá organizace Maltézská pomoc. Každé ráno vypravuje tři speciální vozidla, která školáky s postižením vyzvednou doma, odvezou do Speciální školy ve městě a odpoledne je zase dopraví zpátky domů. V letošním školním roce budou mikrobusy rozvážet celkem devatenáct dětí. S pokrytím vysokých provozních nákladů pomohou také čtenáři z projektu Čtení pomáhá.

Mikrobusy vyjíždějí každý den, vyzvedávají děti v jejich domovech a přepravují je do Speciální školy v Mělníku. I když pečlivě vybíráme nejkratší trasy, vozidla ročně najedou více než 70 tisíc kilometrů. To je zhruba stejně, jako by dvakrát objela celou zeměkouli. Náklady na realizaci dopravy dětí včetně pohonných hmot tak dosahují téměř 600 tisíc korun. Jsme proto rádi za každou pomoc,“ říká Michal Šimko z Maltézské pomoci.

Mladí čtenáři z celé České republiky pomocí kreditů získaných za četbu knih pomáhají získat cílovou částku 100 tisíc korun, která poputuje právě na provoz mikrobusů. Do projektu Čtení pomáhá se za více než dva roky existence zapojilo přes 138 tisíc dětí. 

Projekt Čtení pomáhá podporuje čtenářství a zároveň umožňuje dětem a mládeži podílet se na charitativní činnosti. Děti jsou k četbě motivovány finanční odměnou 50 korun, kterou však nezískávají pro sebe, ale věnují ji na charitu. Každý rok se tak různým nadacím rozdělí až 10 miliónů korun. O tom, kdo pomoc obdrží, rozhodují právě dětští čtenáři. Každý z čtenářů, který se zaregistruje na webových stránkách projektu, přečte některou z doporučených knih a správně zodpoví kontrolní otázky k dané knize, získává kredit 50 korun. Ten pak věnuje na některou z nabízených konkrétních charitativních akcí. Charity navrhují oslovené dobročinné organizace a partneři projektu. Knihy zařazené do projektu byly vybírány v celorepublikové anketě o nejlepší dětskou knihu. V odborné porotě, která knihy navrhovala, byly osobnosti, jako je Zdeněk Svěrák, Marek Eben, Alena Ježková, Jiří Dědeček a Martin Roman. Další knihy na seznam postupně přibývají. Jedním z ambasadorů Čtení pomáhá je Vojtěch Dyk. Iniciátorem a donátorem projektu je Martin Roman. 

Webové stránky projektu: www.ctenipomaha.cz
Facebook: http://www.facebook.com/ctenipomaha

 

 



Ostatní

https://www.traditionrolex.com/7