https://www.traditionrolex.com/7

 Závěr sezony se vyvedl | Mělníček.cz - Mělník v pohybu
Tip: Máme přehled co se kde šustlo! Buďte v obraze!

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

Závěr sezony se vyvedl

O uplynulém víkendu se na Valašsku odehrál poslední podnik Mistrovství České Republiky ve sprintrally.
Mezi 129 posádkami na startu nechyběla ani mělnická dvojice Libor Horák/Ivan Fryč startující v kategorii dieselových speciálů s vozem Škoda Octavia. Po vítězství na předchozí Rally Jeseníky se mělničtí usadili na
2. místě v šampionátu a ve Vsetíně tak bylo hlavním úkolem tuto pozici uhájit.

"Vsetínská rally nám svým charakterem seděla už v loňském roce, letos sice došlo k nějakým změnám ve výběru rychlostních zkoušek, ale i tak věříme v dobrý výsledek" hlásil ještě před startem Libor Horák.

Soutěž tvořilo 7 rychlostních zkoušek rozdělených do 3 sekcí rozdělených vždy 30ti minutovým servisem. Do první RZ odstartovala posádka Octavie s respektem, jednalo se totiž o velice náročnou zkoušku Semetín, která dokázala už v minulosti mnohokrát ukončit naděje favoritů při mezinárodní soutěži Barum Rally. Podle slov posádky byl ale opatrný vstup do soutěže součástí taktiky.

"Semetín je nádherná zkouška, zároveň jsou tam ale úseky kdy se letí z prudkého kopce dolů na vytočenou pětku uprostřed lesa, to je fakt na srdce. Čekal jsem že tady od soupeřů trošku dostaneme, ale 15 vteřin na osmi kilometrech bylo trošku zklamáním. Na druhé RZ měřící téměř 13 kilometrů už bylo potřeba zabrat, což se povedlo a zkoušku jsme v kategorii dieselů vyhráli."

Následoval servis a po něm další 3 rychlostní zkoušky. Po třech odjetých RZ byla mělnická posádka stále v těsném souboji o vítězství s Karlem Dawsonem a Pavlem Urbanem, oba startující s Fábií RS. Hned po startu čtvrté RZ však došlo k závadě na převodovce a zůstal zařazený 3. rychlostní stupeň. Znamenalo to ztrátu téměř 2 minuty a propad na 4. místo. V dalším servisu se podařilo "rozchodit" alespoň jedničku, trojku a pětku. Znamenalo to sice neustálou ztrátu na soupeře, ale pro zisk titulu vicemistra stačilo "pouze" dojet do cíle. Bratři Bočkové havarovali před cílem první RZ, Petrásek si zvykal na nový vůz a ze začátku soutěže hodně ztrácel, Urban měnil na předposlední RZ kolo a ztratil tři a půl minuty. Tím pádem byla před startem poslední RZ posádka Horák/Fryč zpět na druhém místě s náskokem 31 vteřin na mocně dotahujícího Urbana. Ten se sice snažil a jel místy až za hranicí možností, v cíli mu ale na mělnickou posádku chybělo neuvěřitelných 1,8 vteřiny! Libor Horák s Ivanem Fryčem tak obsadili na Rally Vsetín stříbrnou pozici a stali se vicemistry republiky pro rok 2013.

"Je neuvěřitelný jak je rally nevyzpytatelná. Můžete mít velký náskok nebo ztrátu která vypadá beznadějně ale soutěž končí až na cílové rampě a stát se může opravdu cokoli. Je to pro nás obrovský úspěch a odměna za několik let sbírání zkušeností a práce na zajištění prostředků k účasti v českém mistrovství. Děkujeme všem z Boček motorsport za přípravu auta a skvělé zázemí, poděkovat musíme taky fanouškům, kteří za námi jezdí po celé ČR, rodičům za podporu a taky partnerům a sponzorům, jmenovitě IT assistance, topenářské a instalatérské firmě Ivana Fryče, reklamnímu studiu CUTSTAR v čele s Lukášem a Janou, Escape6, LTX.cz, Tina Mělník, Eco-stations, Autosklo SPEED, kapele Heebie Jeebies, mělnickému Vinařství Kraus, Raistovi, Rushovi, firmě Dieselpower, Mírovi Ullmanovi a Vlastovi Kvisovi za fotky, Želvímu Doupěti, Pavlovi Pinkasovi a dalším kteří mají na našem výsledku zásluhu."

Celkové pořadí 2013:

O. Boček / J. Boček           75b.
L. Horák / I. Fryč               61b.
K. Dawson / V. Pečenková  43b.
P. Urban / P. Svoboda        40b.
P. Musil / J. Zirkler             30b.
Z. Harásek / B. Slezák       18b.
J. Petrásek / P. Behro        12b.
M. Roll / J. Raus                 0b.

 

Sezona 2014 odstartuje na jaře příštího roku a posádka Libor Horák/Ivan Fryč bude opět bojovat na tratích rychlostních zkoušek s vozem poháněným dieselovým motorem. O jaký vůz se bude jednat zatím není známo, cílem mělnických je ale minimálně obhajoba titulu vicemistra.

Dění v zákulisí ITASSI Rally Teamu můžete sledovat na webu www.libor-horak.cz a na facebookovém profilu.

 

Text a foto: Miroslav Ullman / ITASSI Rally Team

PřílohaVelikost
IMG_8107_3.jpg77.84 KB
IMG_8204_2.jpg72.45 KB
IMG_8331_2.jpg74.42 KB


Sport

https://www.traditionrolex.com/7