https://www.traditionrolex.com/7

 O čem se zdá ročnímu miminku, aneb výhody znakování | Mělníček.cz - Mělník v pohybu
Tip: Uvítáme nové uši a oči. Staňte se zvědem serveru Mělníček.cz! info@melnicek.cz

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

O čem se zdá ročnímu miminku, aneb výhody znakování

Nedávno mi vyprávěla jedna maminka moc hezkou příhodu se svým ročním synkem. Jako každý večer šla chlapce zkontrolovat, když už spal. Zrovna se mu něco zdálo, ze sna se přetočil a začal znakovat! Opakoval několikrát znaky „ještě“ a „dobrůtka“!  Přestože ta slova ještě neumí vyslovit, krásnou formou prozradil mamince, o čem se mu zrovna zdá…  Připadá se vám to neuvěřitelné? Mě to také překvapilo a tak jsem maminku hned trochu vyzpovídala.

 

Jak to, že váš synek používá znakování?

Když na malého mluvím, některá slova zároveň podpořím i gestem – neboli znakem. A on to ode mě odkoukal. Velmi rychle si osvojil mnoho znaků a přestože je zdravý a slyšící, doplňuje tak svou verbální zásobu o neverbální.

 

Dokázala byste odhadnout, kolik už umí v roce slov říct a kolik umí ukázat znaků?

Odhaduji, že dokáže říct tak deset slov a ukázat dvacet.

 

Nebojíte se, že bude zaostávat v mluvení, když se naučí znakovat?

To rozhodně ne. Když už umí slovo říct, znak přestane používat. První slovo, co uměl říct (máma), jsem jej ve znakovce ani neučila. Je vždy jednodušší otevřít pusu, než zvednout ruce. Tak si myslím, že kdybychom nepoužívali znakování, tak by s mluvením byl stejně daleko, ale navíc by mi nedokázal sdělit spoustu věcí, které teď už zvládne.

 

A mohla byste mi dát nějaký příklad?

Samozřejmě! Když se mu chce, umí již říct slova jako: máma, táta, teta, bába nebo ne, baf a ham. A ukázat pomocí znakování umí například: letadlo, hodiny, moucha, ale i další jako koupat se, prosit, hotovo, pršet atd.

 

A kde se v Neratovicích naučit znakovat? Například v zázemí nové lesní mateřské školky Dubínek, kde bude od ledna probíhat kroužek.

 

Kroužek znakování:

- během čtyř hodinových lekcí se seznámíte se základními principy znakování a naučíte se okolo 50 znaků

- kroužek se koná v jurtě Lesní mateřské školky Dubínek v Lobkovicích, 200 metrů od konce ulice U Zastávky směrem k lesu

- doporučený věk dětí pro aktivní znakování 9 měsíců až 2 roky, mohou se zúčastnit ale i těhotné, či rodiče s mladšími dětmi, pokud se chtějí připravit do budoucna nebo,  u starších dětí podpořit rozvoj jejich slovní zásoby a posílit schopnost vyjadřování

 

Více informací naleznete na http://www.dubinek.cz/krouzky_a_akce.php

 

PřílohaVelikost
znak_obr.jpg194.06 KB


Kočárkárna

https://www.traditionrolex.com/7