https://www.traditionrolex.com/7

 Další zásadní rozhodnutí o průzkumech ložisek uhlí v okolí | Mělníček.cz - Mělník v pohybu
Tip: Nevíte kam večer vyrazit? Náš Průvodce Vám poradí!

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

Další zásadní rozhodnutí o průzkumech ložisek uhlí v okolí

Firma Wildhorse Energy CZ, která chce provést průzkum ložisek černého uhlí k alternativnímu využití ve třech oblastech Česka, se negativnímu rozhodnutí hodlá soudně bránit. Nevylučuje, že se obrátí i k mezinárodní arbitráži.

Ministr životního prostředí v demisi Tomáš Podivínský učinil krátce před koncem svého mandátu další důležité rozhodnutí.

Na začátku prosince zamítl žádost o udělení průzkumné licence na Slánsku firmě Wildhorse Energy CZ, která má v Česku zájem prozkoumat možnou „těžbu“uhlí metodou jeho zplynování.

„Zamítavé rozhodnutí podepsané ministrem v demisi Tomášem Podivínským nám do datové schránky přišlo v pátek 6. prosince tohoto roku. Přitom ještě v červenci mi po své tajemnici vzkazoval, že nemá zájem se věcí blíže zabývat a žádné zásadní rozhodnutí v této věci dělat nebude,“ řekl IHNEDu prokurista Wildhorse Energy CZ Roman Rácz.

"Ministr životního prostředí Tomáš Jan Podivínský skutečně zamítl rozklad společnosti Wildhorse Energy CZ proti rozhodnutí MŽP, kterým byla zamítnuta žádost této společnosti o stanovení průzkumného území Slaný pro průzkum výhradního ložiska černého uhlí z hlediska zhodnocení možnosti jeho podzemního zplyňování (UCG)," potvrdila IHNEDu Martina Neckářová z tiskového odboru MŽP.

"Ministerstvo životního prostředí dospělo k závěru, že žádosti nelze vyhovět, neboť existuje další veřejný zájem (zejména zájem na ochraně podzemních vod), který převyšuje zájem na dalším průzkumu a následném využití ložiska," dodala.

Wildhorse Energy CZ, která je tuzemskou divizí stejnojmenné australské společnosti působící po celém světě, je celou záležitostí, a zejména dlouhodobou liknavostí českých politiků, znepokojena.

Firma chce v Česku prozkoumat možnost těžit uhlí formou zplynování ( UCG - Underground Coal Gasification - podzemní zplynování uhlí, pozn. redakce) ve třech oblastech – na Karvinsku, Mělnicku a Slánsku.

„Podali jsme dohromady 5 žádostí o stanovení průzkumného území a v březnu to budou už tři roky, kdy jsme podali první žádost,“ popisuje Rácz.

Blíží se další arbitráž?

Wildhorse Energy CZ se tedy začala bránit všemi dostupnými prostředky. Zpočátku podávala podle správního řádu žádosti o ochranu proti nečinnosti ministerských úředníků k ministrovi, kterých byla celá řada. Všechny byly ministrem zamítnuty.

Od února tohoto roku bylo navíc podáno ke správnímu soudu 5 žalob proti nečinnosti ministerstva a ministra. Firma se nyní chystá podat další žalobu, a to na zrušení zamítavého rozhodnutí ministra Tomáše Podivínského.

Nevylučuje ale ani to, že vše požene až k mezinárodní arbitráži.

„Mezi Českou republikou a Austrálií existuje standardní mezinárodní smlouva o ochraně investic. A nám už nyní vznikly škody v řádech milionů korun,“ říká Rácz.

Zplynování uhlí je průmyslově využíváno už od 19. století. Podle použité technologie může být produktem zplynování obdoba zemního plynu, která se nazývá Syngas (Synthetic gas).

Podstatou podzemního zplyňování uhlí je to, že se uhelná sloj navrtá hlubinnými vrty z povrchu a následně se sloj pod zemí zažehne.

Jedním vrtem tedy proudí do podzemí oxidanty potřebné k hoření jako kyslík a vodní pára, při hoření uhlí se pak uvolňuje směs uhlovodíkových plynů obdobná jako metan, a oxid uhličitý. Tyto plyny jsou na povrchu země jímány druhým vrtem, kde jsou separovány a čištěny.

Autor: Jan Strouhal

Zdroj: http://byznys.ihned.cz/zpravodajstvi-cesko/c1-61452480-ministr-v-demisi-podivinsky-ucinil-dalsi-zasadni-rozhodnuti-nechce-pruzkum-loziska-uhli-na-slansku

Zveřejněno s laskavým svolením autora.

 



Volby prohlížení komentářů

Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".

2 To...


.... už se řešilo třeba tady http://melnicek.cz/node/9345

Lidi už jsou otrávení. Už ve škole nás učili o podzemní vodě pod Mělníkem a tady se pořád čas od času někde smlouvá o těžbě s nějakou zahraniční společností. To je asi tak, jako kdyby nám někdo nabízel, že se kolem Mělníka udělá obrovské jezero, budeme jezdit na loďkách místo po silnici a vyplatí se to. Ani mě ten dlouhý článek nebaví číst.

1 nezájem?


Podle mě jde o naprosto zásadní článek, s dopadem na Mělník a blízké okolí,
divím se, že zde nekvete živá diskuze. 

Jste pro hlubinnou / povrchovou těžbu? 

Nebo ji zde nechcete? 

Vyplatí se vůbec vzhledem k vývoji cen černého (energetického i koksovatelného) uhlí?

Nenaruší potenciální těžba vodní zdroj v řepínském dolu?  

 

Těším se na reakce, Mirek Erdos


https://www.traditionrolex.com/7