https://www.traditionrolex.com/7

 „Zlatá šedesátá…“ se vrátí do Staré mydlárny | Mělníček.cz - Mělník v pohybu
Tip: Nemáte se jak dostat domů? Pomůžeme vám zde.

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

„Zlatá šedesátá…“ se vrátí do Staré mydlárny

Legenda české psychedelic music ze slavných Primitives Group se speciálním hostem, exkluzivním hráčem na steel pans Lester Jackmanem, se během svého evropského turné zastaví i v Mydlárně. Bude to skutečná lahůdka nejen pro pamětníky.

Ivan Hajniš je český zpěvák, hráč na foukací harmoniku a především frontman jedné z nejlepších a nejúspěšnějších českých rockových kapel 60. let – The Primitives Group. Díky bratrské pomoci spřátelených armád na ruských tancích, které se Československu v roce 1968 dostalo, se Ivan Hajniš hned následujícího roku rozhodl odejít do exilu a dodnes žije ve švédském Malmö. Věnuje se především vlastní hudební tvorbě většinou ve stylu rhytm & blues, kterou ale při svých produkcích doplňuje cover verzemi skladeb The Doors, Erica Claptona, klasickými rock’n’rollovými „peckami”.

 

Při příležitosti této akce jsem mu položil několik otázek. A ze Švédského království přišly tyto odpovědi:

Nejprve taková „perlička“. Před čtyřiceti pěti lety, 10.dubna 1969, měla kapela „The Primitives Group“ vystoupit v tehdejším Kulturním domě kpt..O. Jaroše v Mělníku. Avšak v té době jsi již patrně měsíc byl ve Vídni, kam jsi v březnu odešel. A tak tvé květnové vystoupení v Mydlárně bude zřejmě opožděnou mělnickou premiérou.

Takže první  otázka: Pamatuješ se jak dlouho ještě tato kapela fungovala po tvojí emigraci?

The Primitives Group se okamžitě po mém odchodu z republiky na jaře 1969 rozpadli..Byl jsem jediným zpěvákem a frontmanem, který kapelu táhl. V té době s námi hrál ještě Pepa Janiček, který pár písniček odzpíval - ale jeho funkce u nás byla hra na kytaru. Po rozpadu Primitivu Pepa přesídlil i s Magorem - Ivanem Jirousem k Plastikum..

 

Přes Vídeň jste nakonec zakotvil ve Švédsku. Jaké tam byly tvé začátky a co jsi tam všechno dělal?

Ze začátku to bylo hodně těžké: Napřed jsem se učil švédsky, potom jsem se dostal do fabriky a mohl si platit činži. Šlo to pomalu, ale za rok a půl jsem měl první kapelu Horizon, byli tam dva kluci z Pardubic a jeden hodně dobrý Slovák. Tenkrát po nás chtěli hlavně disko hity, takže jsme jezdili do okolních diskoték na jihu ve studentském městečku Lund, kde hrály všechny známé kapely, které teprve začínaly. Život ve Švédsku je drahý, takže se musí hudba kombinovat s prací. Kdyby se chtěl člověk živit muzikou, musel by se dostat na úroveň hvězdy. Nejvíce vzpomínám na restauraci, o kterou jsem přišel spolu s první ženou.

Před pár lety vyšla moje kniha - Emigrace Primitiva – ve vydavatelství Pragoline Jindřicha Krause - mám jich doma pár, asi 6, a tak je vezmu s sebou, když si ji budete chtít opatřit (150 kaček). Je bohužel již vyprodána. Pro velký zájem se bude dotiskovat několik stovek na podzim!!!

A tam je všechno.

 

A co muzika? Dočetl jsem se, že jsi se k ní vrátil až v osmdesátých letech. Takže s kým jsi začal vystupovat a kde? Mohl by jsi se ve  stručnosti zmínit o některých muzikantech s nimiž jsi hrál?

Sám jsem měl několik úspěšných kapel například Bohemian band v 80 letech kde hráli čeští muzikanti například Vít Musil - v Československu hrál s Kratochvílovou na basovou kytaru a s Martinem Kratochvílem jazz – dále  saxofonista Ted Epstein  či Mathias Nilsson hrající na  keaboards. Na MS Victoria jsem dělal koncerty s Charlote Pireli - vítězkou celé Eurovise song contestu či Mr Speiches Monokel blues band Alex Berlin.

Hrál jsem také snad na všech lodích, které jezdí  ze Stockholmu do Finska,,Estonska a na Ĺland färjan.

 

V posledních letech vystupuješ s kapelami George & Beatovens, Dr. Tom's Blues Cabin, The New Blues Band…s ní zahraješ i v Mydlárně.  Mohl by jsi je trochu představit? Zvláště tu poslední.

The New Blues Band zahraje v Mydlárně v této sestavě. Kromě mne to bude Petr Eichler, drums a percussion, Jiří Milota, elektrická kytara, Marek Eichler, baskytara, Jiří George Janouch, keyboards a piano, Petr Eichler Jr., kytara a Martin Forst, saxík.

 

V mělnickém klubu s Vámi zahraje i Lester Jackman. Mohl by jsi jej nám blíže představit? 

Lester Jackman se narodil na ostrovech Trinidad a Tobago, ale od svých 15-ti let žil v USA, kam se odstěhoval s matkou. Zde vystudoval piano na Berklee College of Music v Bostonu. Později se vrátil ke svým kořenům – stylům reegae a calypso a virtuózně ovládl domorodý nástroj steeldrums. Jelikož totiž na Karibských ostrovech muzikanti neměli prostředky na drahé hudební nástroje a na ostrovech se povalovalo mnoho barelů od oleje, tak z nich vytvořili zvláštní nástroj – steel pans. Po ukončení školy se živil jako muzikant v různých orchestrech na výletních lodích. Když jednou kotvila loď v Norsku, potkal zde krásnou dívku s níž se oženil. Momentálně žije ve Skandinávii, ve švédském Malmö bydlí posledních dvacet let. Založil kapelu Bag of rhythm složenou převážně z afroamerických hudebníků. S níž hrál regee, calypso i blues. Zde jsme se též seznámili a začali společně koncertovat. Několikrát jsme vystoupili i v České republice. A  to i v televizním pořadu Blues ze Staré pekárny. A nyní to bude Stará mydlárna…….

 

Vystupuješ i festivalech? V kladném případě, hraješ raději na velkých pódiích nebo dáváš přednost intimnějšímu klubovému prostředí?

Nejraději hraju v menších klubech ale na mnohých velkých festivalech jsem pochopitelně vystupoval. Například  Colours of Ostrava, Swing festival Poděbrady. Ve Švédsku jsem hrál pro 20 000 posluchačů na Malmö festivali. V Německu jsem reprezentoval Českou republiku na Alexander platzu v Berlíně k  20 výročí zboření zdi. Na internetu je to možno najít: „Ivan Hajnis and Mr Speiches Monokel blues band Alex Berlin...“ to si můžeš poslechnout dva evergreeny.

V České televizi: Večírky Semaforu ještě s Markovičem. Blues ze Staré Pekárny, Big Beat, Comeback atd. Tento rok půjde pořad v české televizi Fenomen Underground ...Ve Švédské televizi jsme vystupovali live s Dr Tom´s Blues cabin při letním tour ve Stockholmu z Gamla stans briggeriet..

Loni v létě jsem taky reprezentoval Českou republiku v Dánsku na Ballerup internacional festivalu s kapelou Dr Tom´s Blues cabin. Bylo to pět koncertů z čehož  dva koncerty z velké scény šly přímo do dánského rádia.

 

Vydali jste nějaké nahrávky? A jaké máš plány budoucna?

Já jsem nahrál ve Švédsku EP a LP – „Blues line“, v Československu v 91. roce LP a několik CD – „Rock,,n,,roll man“ s vlastní tvorbou nahráno s G&B, „Haloo People“ již z formaci The New Blues bandem a „Best Of Ivana Hajnice“ s 18 vlastními skladbami -  IKndies records (možná ze se dá ještě koupit, ale já budu mít poslední dvě CD s sebou k prodeji i v Mydlárně..)

Též připravujeme divadelní recitál – „Emigrace Primitiva“  kde známá herečka čte ukázky z této mojí legrační knížky a já mezi tím hraji akustický blues a sixties. A večer pak končí koncertem s kapelou.

Díky za odpovědi a nashledanou v Mydlárně!!

 

                                                                                             Ivana Hajniše zpovídal Bedřich Marjanko

PřílohaVelikost
ivan s harmonickou 2.jpg5.31 KB


Kultura

Volby prohlížení komentářů

Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".
Obrázek uživatele raist

1 Mělník očekává legendu undergroundu


Kdepak Plastic People Of Universe! První českou rockovou kapelou, reagující v druhé polovině 60. let na underground, vyvřelý z amerického západního pobřeží, byla Primitives Group, acidová mamba prvních beatových festivalů v pražské Lucerně, zmalovaná ještě před Kiss a sjíždějící na scéně happeningy, na které si už žádný pořadatel po nich netroufne. U mikrofonu stál Ivan Hajniš, ten, který v sobotu 17. května už jako sofistikovaný, bluesově orientovaný zpěvák ze švédského Malmö odstartuje v 21 hodin v mělnické Staré Mydlárně koncert své současné skupiny New Blues Band.

Více na http://radio-melnik.cz/5_page_text/mydlarna/hajnis.html


https://www.traditionrolex.com/7