https://www.traditionrolex.com/7

 Studenti z Mělníku postavili na Marsu „Andreon“ z vlnité lepenky | Mělníček.cz - Mělník v pohybu
Tip: Staňte se redaktorem! Přidejte se k našemu teamu!

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

Studenti z Mělníku postavili na Marsu „Andreon“ z vlnité lepenky


Stavbu s názvem „Andreon“ by na Marsu postavili studenti Střední průmyslové školy stavební, Mělník, Českobratrská 386. Zatím ji vytvořili pouze z vlnité lepenky, ekologického obalového materiálu, a zapojili se tak do 8. ročníku soutěže Stavby z vlnité lepenky, která je určená středním školám zaměřeným na stavebnictví z celé České republiky. Odborná porota vybere do 2. června mezi 23 přihlášenými školami 6 finalistů. Ti postoupí do finálového kola konaného v Praze. Autoři tří nejlepších finálových staveb si odtud odnesou ceny v celkové hodnotě 40 tis. Kč. Pořadatelem soutěže je český Svaz výrobců vlnitých lepenek. Záštitu nad projektem převzalo Ministerstvo životního prostředí. Tématem osmého ročníku je „Dům na Marsu“.

„Letošní ročník soutěže je specifický tím, že si studenti sami zvolili jeho téma, prostřednictvím hlasování. A protože se nejvíce líbil námět domu na Marsu, rozhodli jsme se tomu přizpůsobit i prostory pro finálové kolo. Letos se bude závěrečné vyhlášení vítězů konat ve Štefánikově hvězdárně v Praze na Petříně,“ přiblížil výběr finálového místa zástupce pořadatelů Pavel Sobol.

Studenti museli podle pravidel pracovat výhradně s vlnitou lepenkou. Od svazu obdrželi potřebné archy různé tloušťky, velikosti a barvy. Mohli však využít i vlastní vlnitou lepenku. Stavbu umístili na předem danou podstavu z vlnité lepenky o velikosti 1,5x1 metr. Autoři vytvářeli originální projekt domu, který by si představovali na Marsu, pokud se tam v budoucnosti začne stavět. Realizovatelnost stavby porota hodnotit nebude.

Projektu Stavby z vlnité lepenky, který se letos koná poosmé, se účastní 23 středních škol z 12 krajů České republiky. Šest nejlepších staveb postoupí do finálového kola. Vítěz se může těšit na dárky v hodnotě 25 tis. Kč. Stříbrný projekt dostane 10 tis. Kč a škola na 3. místě obdrží 5 tis. Kč. O konečném pořadí se rozhodne 18. června v prostorech Štefánikovy hvězdárny v Praze na Petříně.

Soutěž pořádá Svaz výrobců vlnitých lepenek ve spolupráci se společností EKO-KOM a.s. Cílem projektu je poukázat na ekologické přednosti vlnité lepenky používané k výrobě obalů. Vlnitá lepenka má širokou škálu využití a je stoprocentně recyklovatelná.

Na stavbě modelu pracovali studenti Jan Schovanec, Veronika Koubová, Ladislav Pilnaj, Martin Kuliš, Michal Kučera, Lenka Langová, Eliška Vojtěchová, Lucie Kutáčová, Romana Černá, Jan Nápravník, Nikola Havelková, Jana Růžičková a Karolína Boušová.



Zpravodajství

https://www.traditionrolex.com/7