https://www.traditionrolex.com/7

 Malé ohlédnutí za akcí Chceme čistý Mělník a problém černých skládek | Mělníček.cz - Mělník v pohybu
Tip: Uvítáme nové uši a oči. Staňte se zvědem serveru Mělníček.cz! info@melnicek.cz

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

Malé ohlédnutí za akcí Chceme čistý Mělník a problém černých skládek

V sobotu 17.5.2014 se konala akce Chceme čistý Mělník v rámci celostátní dobrovolnické akce Ukliďme Česko. Hlavním cílem bylo nejdříve zmapování a poté odstranění černých skládek na území města Mělníka. Ačkoliv se odbor životního prostředí stará o úklid města velice dobře, podařilo se nám několik skládek nalézt. Nakonec vzhledem k nepřízni počasí jsme se rozhodli, že uklidíme alespoň skládku pod bývalým DBK na pozemku města.

Rád bych tímto ještě jednou poděkoval všem účastníkům za jejich ochotu se do úklidu pustit i za deště. Jmenovitě děkuji Milanu Schweigstillovi, Iloně Němcové s rodinou, Martinu Klihavcovi, Aleně Herinkové, Anně Vinické, Pavle Charvátové a mojí ženě Lence.

 


Foto: Martin Klihavec

Díky organizátorům a všem dobrovolníkům akce Ukliďme Česko se během posledního roku podařilo zmapovat na celém území ČR přes 2600 černých skládek. Následně během letošní akce bylo odstraněno přes 500 skládek (350 tun odpadů) na 280 místech.

Bohužel i v době sběrných dvorů černé skládky neustále vznikají. Hlavními důvody jejich vzniku je lenost lidí, ale také touha malých podnikatelů po úsporách. Druhý důvod se nám potvrdil i při úklidu skládky pod bývalým DBK, kde její složení zjevně odpovídalo odpadu z jakéhosi rychlého občerstvení (plastové příbory, tácky, kelímky, krabičky na jídlo apod.). Pro běžné občany je na Mělníku ale situace velmi dobrá, jelikož Mělník v tuto chvíli disponuje 4 sběrnými dvory, kam každý může odvézt objemný nebo nebezpečný odpad bezplatně.

Všichni bychom měli přispět k tomu, abychom zastavili vznik nových černých skládek. A tomu kromě návštěv sběrných dvorů můžeme pomoci i tak, že si vyžádáme například při rekonstrukci domu nebo bytu od firmy, která nám objekt opravuje, potvrzení, že je odpad ekologicky likvidován.



Město

Volby prohlížení komentářů

Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".

2 ÚKLIDOVÁ ČETO TOP 09


ZAMĚSTNANCI KEBABU HOUSE A JAPONSKÉ RESTAURACE SAKURA SUSHI VÁM DĚKUJÍ ZA PROFESIONÁLNÍ ÚKLID NAŠICH ODPADKŮ, KTERÉ JEDNOU TÝDNĚ ODVÁŽÍ POPELÁŘI. OBČAS SE STANE, ŽE NÁM KOČKY NĚJAKÝ ODPADKOVÝ PYTEL ROZTRHNOU, NĚCO Z NĚJ VYTAHAJÍ, A MY TO HNED NAPRAVÍME.

PNEUMATIKU PROSÍM VRAŤTE, MĚL JSEM JI TAM PŘIPRAVENOU NA PŘEZUTÍ.

O VÍKENDU PŘIJĎTE ZASE, NĚCO DOBRÉHO VÁM PŘICHYSTÁME.

 

kolektiv Kebab House Middle Eastern Restaurant a Sakura Sushi Japonská restaurace a sushi bar

NOVÁ 99, MĚLNÍK

2.1 Re: ÚKLIDOVÁ ČETO TOP 09


Děkuji za vtipný komentář Smiling

Tak až si budete chtít příště schovat letní penumatiky, tak si je prosím nedávejte pod tu trafo stanici, jinak Vám opět proroste křovím.

Je pravda, že se akce zúčastnili kandidáti do komunálních voleb za TOP 09 a nezávislí a jsem jim za to vděčný, jelikož vzhledem k počasí nemusel přijít nikdo.

A tak doufám, že na podzim nám počasí přát bude a potkám se na akci i s Vámi.

Hezký den!

 

1 Chceme čistý Mělník


Chci především pochválit nejen účastníky, ale i organizátory této bohulibé akce.

Bohužel se "tvorbě" černých skládek jen tak nevyhneme. Většinou se tak stává na místech jež třeba hraničí s jinou obcí, kde se poplatky za svoz odpadu nevybírají paušálně jako na Mělníku, ale třeba za odvoz konkrétní soukromé popelnice. V těchto případech se někteří zachovají tak, že než za něco platit, tak to raději vyhodím jinde, nejlépe tak aby mě nikdo neviděl. Přitom sběrných dvorů je všude dost. Dalšími místy jsou místa, kde se různí zloději kovů například zbavují přebytečné bužírky u kabelů a také tam, kde přebívají bezdomovci. K tématu černých skládek se i úzce pojí třídění odpadu a jeho následná recyklace. Při vynášení odpadu do kontejnerů na tříděný odpad je mě celkem smutno při pohledu do kontejneru na netříděný (komunální) odpad, kde se často povalují papírové krabice, krabice od mléka, plastové láhve a podobně. Tedy věci, které se dají bezproblému vytřídit a vhodit do kontejneru na tříděný odpad, který stojí maximálně o 3 metry dále. Snad se situace do budoucna změní. Ale zpět k akci "Chceme čistý Mělník". Této akce jsem se bohužel ze zdravotních důvodů nemohl zůčastnit, ale příští akci si určitě nenechám ujít. Jako další termín by jsem viděl v době od 19 do 21. září 2014, kdy se můžeme připojit k mezinárodní akci "Clean Up the World" (http://www.cleanuptheworld.org/) a připojit se tak k dalším 35 milińům dobrovolníků na celém světě. Případnou akci může zorganizovat asi každý, ale já by jsem přeci jen doporučil jako organizátora místní "Mělnický osvětový a okrašlovací spolek (http://www.moosmelnik.cz/) ve spolupráci s MÚ Mělník. Alespoň se nějaké místo trochu "okrášlí". Samozřejmě je to jen můj názor. Jako dalším místem na úklid, by jsem vřele doporučil cestu podél Labe, od místa kde je zeď pod mělnickým cukrovarem až někam k ubytovně klubu veslařů mělnických. Největší bordel je většinou kousek od konce zdi cukrovaru v místě, nad kterým se nachází jakási samostatná budova, která stojí v areálu mělnického cukrovaru. Některý bordel tam je určitě ještě z dob povodní. Kdo tam chodí běhat, projede se občas na kole, venčí psa, nebo se jen tak jde projít, určitě ví o čem zde píši, stačí se jen pozorně dívat. O dalších místech častého výskytu černých skládek ví určitě dobře městská policie, nebo na MÚ - odboru životního prostředí.

1.1 Re: Chceme čistý Mělník


Děkujeme za pochvalu!Smiling

Je to přesně tak, jak popisujete. K tomu bych dodal ještě odpad z různých občerstvení a restaurací, kdy majitelé chtějí ušetřit za odpad. Právě takovou skládku jsme uklízeli my pod bývalým DBK.

Děkuji také za tip na akci Clean Up the World. Původně jsem plánoval akci Chceme čistý Mělník zopakovat během podzimu a nečekat na příští ročník akce Ukliďme Česko. Myslím si, že je potřeba takovýmto způsobem uklízet častěji a vím, že spoluobčanů, kterým zaleží na tom, jak Mělník vypadá, je relativně hodně. Tato celosvětová akce bude tedy dobrou příležitostí, jak podzimní úklid zrealizovat.

Co se týká Mělnického osvětového a okrašlovacího spolku, tak akce Chceme čistý Mělník se zúčastnila i paní Ilona Němcová, která je předsedkyní zmíněného spolku. Jsem si jistý, že se ráda zúčastní i dalších akcí.

Ještě jednou díky a budu se těšit na setkání v září!

Matěj Paděla

 

 


https://www.traditionrolex.com/7