https://www.traditionrolex.com/7

 Mělník byl první | Mělníček.cz - Mělník v pohybu
Tip: Chcete poradit kam dnes zajít na oběd? Prohlédněte si mělnické jídelní lístky.

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

Mělník byl první

Po roce se můžeme opět potěšit knihou o našem regionu.

Tentokrát je rozebrán motoristický sport na Mělnicku. Málokdo mimo znalců ví, jak to s počátky motorismu v Čechách před sto lety vlastně bylo. Někdo tuší něco o Jiřím Kristiánu Lobkowiczovi, někdo zná z pozdějších dob jména jako Junková, Peroutka ...  

Pro všechny nadšence je určena tato nová kniha, plná konečně zase neokoukaných fotografií našeho města - na fotkách jsou pravda vždy auta a motorky (ale KRÁSNÝ!), ale v pozadí jsou náměstí, ulice, domy, které známe, někdy z úhlů, jak je neznáme. Od počátků motorismu obecně se přes regionální historii dostaneme k přehledu všech závodů, které se v tomto sportu konaly v našem regionu, stejně jako k jiným významným setkáním. 

Knihu sepsal a vydal Karel Březina, již měla uvedení ve Státním archivu, a nyní se dostává i do prodejen. 

Brožovaná, 200 stran, 200 korun, ilustrováno černobílými fotografiemi, připojena hromada historických tabulek. K dostání v Infocentru (Legionářů 51) a v prodejně Želví doupě (Ostruhová 58). Zda to mají i v druhém knihkupectví, zjistím, a upřesním.

"První rok mělnických závodů byl vůbec rokem zajímavých sportovních událostí. Začalo to 1. května 1927 koloběžkovými závody kolem Jungmannových sadů, kde se na startu sešlo celkem 86 dětí. ... Na 15. května si Klub naplánoval zájezd na závod Knopvíz - Olšany. ... Na konci července ještě zaujala letadla. Naši letci nejprve trénovali a pak překonali rychlostní rekord na trati 100 km dlouhé Praha - Kbely přes Nové Benátky, Mělník a Říp zpět do Kbel. ... V neděli 21. srpna 1927 se konaly I. klubové závody automobilů, sidecarů a motocyklů do vrchu Pšovka - Mělník. Pořádala mělnická odbočka Klubu automobilistů a motocyklistů."




https://www.traditionrolex.com/7