https://www.traditionrolex.com/7

 SKOBA slaví své třicetiny letní výstavou | Mělníček.cz - Mělník v pohybu
Tip: Máme přehled co se kde šustlo! Buďte v obraze!

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

SKOBA slaví své třicetiny letní výstavou

Nastává čas prázdnin a cestování. Kromě lesů, vod a strání či hradů a zámků se budou navštěvovat i muzea a galérie. A právě v té mělnické Galérii Ve věži proběhne během prázdnin rovněž zajímavá výstava.

Jedná se práce mělnické výtvarné skupiny SKOBA. Tato skupina vznikla před neuvěřitelnými třiceti lety  v Tupadlích jako volné sdružení výtvarníků a umělců z mělnického regionu. V současné době jí tvoří Aida Líhová – Legnerová, Václav Sádovský, Pavel Šimral a Zdeněk Šulc. Jednotlivé členy spojuje preference stejných životních hodnot a blízkost názorů na výtvarné umění.Ve své tvorbě zahrnují malbu, kresbu, rozměrné plastiky ze dřeva, ale i drobné grafiky. Ač každý tvoří svým osobitým způsobem a jde svou výtvarnou  cestou, na společných výstavách se ukazuje, že je jim společná jakási vnitřní harmonie a propojení.

Aida Líhová – Legnerová ve výtvarné skupině přináší ten jednotící prvek, který ještě více stmeluje lidi naladěné na stejnou strunu. Z jejích obrázků vyzařuje poezie, k níž má autorka hluboký vztah. Zároveň je tu patrný i cit pro kontrasty světla a stínu či křehkosti s prostředím stísněnosti podpořené fotografickým vnímáním. V neposlední řadě je tu jemný cit pro detail a umělecké ztvárnění prvků, jenž vytvořily ruce našich předků. Emotivní vliv barev je patrný z prací Václava Sádovského. Barevnou kompozicí vyjadřuje osobitost děje a jeho atmosféry. Obrazy jsou inspirovány ke vztahům k přírodě a jejím proměnám.  Plastiky Pavla Šimrala kombinované z různých materiálů – kov, dřevo, sklo či kámen – vyjadřují rovněž jeho vztah k přírodě. Jsou inspirovány harmonií tónů a filozofickými úvahami. A konečně Zdeněk Šulc. Zdrojem inspirace je též příroda a zvláště baroko. Na toulkách přírodou poznává její krásy, které pak jej motivují k vyjádření vlastních pocitů., které se někdy projevují i v poněkud ponurých scenériích. Jeho práce tak dávají podnět k zamyšlení o pravých hodnotách života.

Výstava potrvá po celou dobu prázdnin, takže její shlédnutí může obohatit zážitky letošního léta.

 

                                                                                           PhDr. Bedřich Marjanko



Kultura

https://www.traditionrolex.com/7