https://www.traditionrolex.com/7

 Katalpová alej vyroste znovu | Mělníček.cz - Mělník v pohybu
Tip: Nevíte kam večer vyrazit? Náš Průvodce Vám poradí!

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

Katalpová alej vyroste znovu

V ulici Kpt.Jaroše bude nutné v rámci právě probíhající celkové rekonstrukci vozovky a chodníku během srpna vykácet 10 kusů stromů – katalp, které k této ulici již neodmyslitelně patří.

Katalpy, které se vykácejí, jsou již dlouhodobě ve špatném zdravotním stavu. Dochází k výraznému prosychání kosterních větví, které musely být zásadním způsobem redukovány. Během pravidelně prováděných bezpečnostních řezů byly zásahy do jednotlivých korun stromů poměrně zásadní. Tyto stromy již nelze považovat za dlouhodobě perspektivní.

Ke kácení nemohlo dojít v době vegetačního klidu, neboť městu byla přiznána dotace až v květnu a do konce listopadu musí být celá rekonstrukce včetně nové výsadby již hotová.

V ulici bude nově vysazeno v průběhu měsíců říjen a listopad celkem 23 nových katalp.

Mgr. Helena Vavřinová, tisková mluvčí MÚ Mělník



Město - z radnice

Volby prohlížení komentářů

Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".

2 A zase to kácení


No jo, ty zatracené dotace. Nicméně to nic nemění na faktu, že živé stromy, v jakkoli špatném stavu, se kácejí vždy v době vegetativního klidu. Ale aspoň se zdá, že k úředníkům pronikla zdejší diskuse na téma kácení stromů, jsou si vědomi, že chybují, a propříště snad tedy můžeme doufat, že si kácení stromů, již jsou "dlouhodobě" ve špatném zdravotním stavu, nenechají opět na léto.

2.2 Lepší napravit chybu


Lepší napravit chybu pozdě,než vůbec,ne?

Co mne tu drtí,jsou všichni odborníci co vědí jak se to má dělat atp.Jen kdyby to některému z těch "odborníků" spadlo na makovici,v tu ránu se soudí s městem o odškodnění a v bulváru palcové titulky jak město,potažmo odpovědný úředník jen sedí v kanclu a nic nedělá...

Pokud odborná firma posoudí,že je třeba kácet hned (z důvodu bezpečnosti),tak co se tady furt řeší ? Jde -li o zdraví lidí,tak kácím třeba o půlnoci a bez diskuse.Nebudu přece čekat až to na někoho spadne ...

2.1 Moc děkuji za Váš komentář


Naprosto s Vámi souhlasím a doufám, že příště již zvítězí zdravý rozum a přiměřené postupy, nejen u svěřené péče o mělnickou zeleň, nad úředním tlakem maximálního využití přidělených dotací.

2.1.1 Kácení stromů


Neobhajuji postup u tohoto konkrétního stromu, neznám situaci, ale jen obecně ke kácení - určitě musí být pečlivě zvážen postup při návrhu záchrany, údržby, nebo (v nevyhnutelné fázi) skácení stromů a samozřejmě souhlasím s tím, že prořezy a podobné úpravy by měly být orientovány do vegetačního klidu - nicméně stejný požadavek při zřejmém kácení (předem rozhodnutém a jako optimální řešení vybraném), mi přijde zvláštní. Tedy pokud nejde o plodící strom, nebo hnízdící ptactvo a podobné faktory. V každém případě není kácení ve vegetačním období zakázané.

.

 

2.1.1.1 Stromy


"... Podle ustanovení § 5 Vyhlášky č. 189/2013 Sb., o ochraně dřevin a povolování jejich kácení, se kácení dřevin provádí zpravidla v období jejich vegetačního klidu. Touto dobou vyhláška rozumí období "přirozeného útlumu fyziologických a ekologických funkcí dřeviny". ..."

Jednak tedy nejde jen o ptáky apod., ale prostě o to, že (ač se to některým možná nezdá), strom je živý a tnout do živého v době rozpuku je necitlivé. Chápu, že se mnozí pobaveně usmějí, ale strom prostě živý je.

A druhak máte pravdu, že kácení v době vegetace není zakázáno, ale jen silně doporučeno, takže je sice slušné to dodržovat, ale tím to končí.

2.1.1.1.1 energie


Souhlasím, že je strom živý. Vydává dost energie na svůj růst, vyrovnávání nemocí a úrazů, ať už způsobených přírodou, nebo člověkem. Proto souhlasím s tím, aby se jakékoli redukování, prořezy a podobné zásahy odehrávaly mimo období vydávání zmíněné energie (další síly mít dotčenou sezónu už nemusí). Ale zabíjení (tedy povolená "stromová eutanazie") mi právě přijde malinko alibistické, pokud se konejším, že jsem strom zabil ve spánku a nevěděl o tom. Čímž to samozřejmě lámu do jiné roviny, než původní téma. Určitě si rozumíme... 

2.1.1.1.1.1 Myslím že jo.


Myslím že jo. Smiling

1 Prosba...


Paní magistro,

moc Vás prosím,dopište sem kam ty pokácené stromy půjdou.Zde se totiž občas najde slaboduchý přispivatel,který rád podsouvá různé teorie o nakládání s takto vzniklým odpadem (diskuse "LÍPY").Alespoň se vyloučí možnost,že si to "někdo" objednal,či se zdarma ohřeje atp.(byť bych mu to nezáviděl)... Děkuji L.


https://www.traditionrolex.com/7