https://www.traditionrolex.com/7

 Výstava tiskovin, historických materiálů a fotografií - Mělnické vinobraní 1911-2013 | Mělníček.cz - Mělník v pohybu
Tip: Máme přehled co se kde šustlo! Buďte v obraze!

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

Výstava tiskovin, historických materiálů a fotografií - Mělnické vinobraní 1911-2013

04/09/2014 - 18:00
28/09/2014 - 23:59
iCal
 

Mělnické vinobraní 1911-2013

Výstava tiskovin, historických materiálů a fotografií

 

Mělnické kulturní centrum zve 4. září 2014 od 18. hodin do galerie Ve Věži na vernisáž výstavy Mělnické vinobraní 1911 – 2013. Výstava návštěvníkům nabídne pohled do historie i současnosti mělnického vinobraní. Prostřednictvím dobových tiskovin, historických materiálů, fotografií a zejména velkoformátových barevných plakátů představí každou etapu v historickém vývoji oblíbené vinařské slavnosti. Expozice umožní nahlédnout do minulosti této tradiční oslavy vína od jejího počátku v roce 1911 až do současnosti. Návštěvníci mohou porovnat, jaké bylo vinobraní za časů první republiky, které v roce 1922 navštívil prezident nově vzniklé Československé republiky Tomáš G. Masaryk, jak ovlivnila vinobraní druhá světová válka, jak vypadala vinařská slavnost v dobách komunismu, jak ho proměnila normalizace nebo jakou tvář má vinobraní dnes. K prohlédnutí jsou návštěvníkům programy jednotlivých ročníků vinobraní, ze kterých si lze udělat představu o tehdejší hudební i divadelní scéně. Výstava tedy nezachycuje pouze dějiny vinařské slavnosti na Mělníku, ale odráží celkový obraz kulturního i politického života tehdejší společnosti. Cílem expozice je, aby mimo jiné sloužila k uchování paměti na bohatou a dlouholetou historii vinařského řemesla na Mělníku.

Návštěvníci mohou shlédnout 21 velkoformátových barevných plakátů, které měly každoročně lákat na tradiční slavnosti. Uvidí velké množství dobových fotografií, jež zachycují průběh vinařské slavnosti, ukazují, jak bylo vyzdobeno historické centrum města k této příležitosti, jak vypadala scéna na náměstí Míru, jak byly ztvárněny alegorické vozy jedoucí v průvodu městem a mnoho dalšího z konání vinařské slavnosti. Součástí expozice jsou také letáky, dobové vstupenky a programové brožury, které se tiskly ke každému ročníku a vábily tak širokou veřejnost k navštívení mělnického vinobraní. V posledním patře galerie jsou vystaveny fotografie a tiskoviny ze slavností vinobraní posledních let.

Výstava je pořádána ve spolupráci se Státním okresním archivem Mělník, je doprovodným programem Mělnického vinobraní 2014,  potrvá do 28. 9. 2014. 

 

Mekuc, o.p.s.




https://www.traditionrolex.com/7