https://www.traditionrolex.com/7

 V MEKUC je sezona 2014/15 připravena | Mělníček.cz - Mělník v pohybu
Tip: Uvítáme nové uši a oči. Staňte se zvědem serveru Mělníček.cz! info@melnicek.cz

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

V MEKUC je sezona 2014/15 připravena


I když jsou mnozí z nás myšlenkami ještě na prázdninách nebo na dovolené, v Mekuc se sezona 2014/15 rozjíždí od prvních zářijových dnů. Do nové sezony jsme pro naše návštěvníky připravili dvě novinky.

Filmoví fanoušci jistě uvítají nový projekt „Film Mekuc - za filmem do kavárny“. Ten vám každý měsíc nabídne 1-2 filmové projekce kvalitních celovečerních filmů i poutavých dokumentů. Přinášet budeme také snímky uváděné na divácky úspěšných filmových festivalech (Anifilm, Jeden svět, Expediční kamera aj.). Zveme vás na slavnostní zahájení projektu dne 11. září, kdy promítneme dokumentární film Olga o manželce prvního českého prezidenta Olze Havlové. V dalších měsících se můžete těšit například na snímek Ida, který dnes dobývá Evropu a který i slavil velký úspěch i na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech 2014. Od října se Mekuc zapojí také do projektu Listování – cyklus scénického čtení. Jeho prostřednictvím chceme přiblížit posluchačům vybraná literární díla, abychom upozornili na to, co tu bylo první – na knihu.

V nové sezoně věnujeme velkou pozornost tradičně divadlu. Nabídku divadelních her bychom mohli rozdělit do dvou dramaturgických skupin. V prvním cyklu „Vzpomínky na školu“ jsou zahrnuta díla klasické literatury a dramatu. Milovníci divadla se mohou těšit na představení od takových autorů, jako jsou W. Shakespeare (Romeo a Julie), A. P. Čechov (Racek), N. V. Gogol (Hráči), K. Poláček (Muži v offsidu), nebo Voskovec a Werich (Korespondence V+W). Druhou skupinu nabízených představení charakterizuje střetávání a prolínání mužských a ženských světů. Do myšlenek mužů se pokusíme proniknout při představeních Caveman, Testosteron, Muži v offsidu, nebo Hráči. Ženský svět nám přiblíží Simona Stašová jako Shirley Valentine, nebo herečky v představeních Cry Baby Cry či Zakázané uvolnění. Opravdový a nemilosrdný názorový střet pak můžeme sledovat v představení Válka Roseových. Našim pravidelným návštěvníkům nabízíme oblíbené předplatné 4 z 5. Více se o předplatném dočtete na webových stránkách www.mekuc.cz a nebo v tištěných letácích. Tak jako v předchozích letech, i v připravované sezóně chceme nabízet představení amatérských divadelních souborů a podpořit tak jejich činnost v rámci Divadelních večerů Vladimíra Dědka.

Také pro návštěvníky koncertů máme připravený bohatý hudební program. Každou první středu v měsíci vás čekají swingové večery, které připravuje Mekuc opět ve spolupráci s Alenou Herinkovou. Začínáme 3. září  vystoupením Jany Koubkové. Opravdovou hudební nálož si příznivci všech hudebních žánrů užijí poslední zářijový víkend na Mělnickém vinobraní, na jehož dramaturgii se Mekuc letos podílí. Do MKD jsme v sezóně 2014 a 15 pozvali dlouholeté hudební stálice, jako jsou např. Petr Spálený, Ondřej Havelka a jeho Melody Makers, nebo Dan Bárta. Z mladších interpretů zmíním za všechny Ondřeje Rumla, nebo uskupení AnIby Neřekla, které tvoří  Anna Polívková a Jakub Xavier Baro. Myslíme i na milovníky klasické hudby. Připravujeme koncerty Škampova kvarteta a Gabriely Demeterové, současnou klasickou hudbu bude reprezentovat Petr Smetáček. V galerii Ve Věži i v nové sezóně pokračují oblíbené koncerty. Zahajujeme cyklem Písničkáři a solitéři.  Od roku 2015 se začneme podílet na organizaci tradičních letních chrámových koncertů a ve spolupráci s městem Mělníkem a dalšími sdruženími chceme uspořádat čtvrtý ročník Mělnického kulturního léta.

Do programové nabídky Mekuc zařazujme tradičně také přednášky. Tematické přednášky pro školy nabízí každoročně Městská knihovna. Na pondělní podvečery v MKD připravujeme dva přednáškové cykly. Věnovat se budeme tématům cestování a zdraví. Zájemcům o vzdělávání nabízíme jazykové kurzy a řadu kreativních kurzů, jako jsou například vánoční a velikonoční aranžování, kurzy pletení z pedigu a další. Z pestré nabídky výstav, které připravujeme jak do výstavních prostor MKD, tak do galerie Ve Věži upozorňuji na výstavu Mělnické vinobraní 1911 - 2013. Návštěvníci Pražské brány si od prvního zářijového týdne mohou prohlédnout fotografie, plakáty, novinové články a další dokumenty mapující dlouholetou historii slavností vína na Mělníku.Výstavu připravujeme v spolupráci se Státním okresním archivem Mělník a je doprovodným programem letošního Mělnického vinobraní. V dalších měsících představíme návštěvníkům galerie dílo Davida Cajthamla – renesanční osobnosti, jehož aktivity téměř neznají mezí. Je malířem, grafikem, spisovatelem, básníkem, výtvarným deníkářem a v neposlední řadě svébytným muzikantem. Před Vánocemi zahájíme výstavu mělnického rodáka Josefa Líra. Návštěvníci budou mít příležitost si po dlouhé době prohlédnout sbírku maleb, karikatur a skic, která zachycuje Mělník a jeho obyvatele od 20. do 60. let minulého století. Dílo Josefa Líra se do galerie Ve Věži vrací po 40 letech (výstava se zde konala v roce 1974). K expozicím v galerii Ve Věži připravujeme řadu doprovodných programů ať už v podobě workshopů nebo hudebních programů. Výstavy v MKD tradičně představí především práce žáků a studentů škol v regionu. Svá díla představí žáci Filmové a televizní školy Skalsko, ZUŠ Mělník, ZUŠ Mšeno, studenti GJP a další.

Při přípravách každé sezóny myslíme samozřejmě také na naše nejmenší návštěvníky. Dětem jsou určeny pravidelné nedělní pohádky a tradiční divadelní festival Divadlo dětem v MKD. Do programu zařazujeme také představení pro celou rodinu. Rodiče i děti se mohou těšit na Mikulášovi patálie, které uvedeme na jaře 2015.  Velkou oblibu mají programy knihovní dílničky, v jejichž nabídce budeme v další sezoně pokračovat. Také řada výtvarných dílen v galerii Ve Věži je určena dětem. Bohatou nabídku dopoledních programů pro žáky a studenty připravujeme pro školy. Katalog programů pro školy rozesíláme pravidelně na všechny školy v Mělníku i okolí.

Kromě výše uvedených pořadů připravujeme samozřejmě i řadu dalších. Pravidelně budou v MKD vystupovat soubory, které svou činnost provozují pod Mělnickým kulturním centrem.  Jsme velmi rádi, že si k nám cestu našla už celá řada mělnických souborů a spolků. Těšit se můžete na vystoupení Jarošovců, Jarošáčku, Nového divadla, Tanečního kroužku při Mekuc, pěveckého sboru Chrapot, spolku Huresfrč, ale také žáků ZUŠ Mělník, ZUŠ Mšeno, dětí z DDM Mělník a řady dalších.

Pro naše příznivce je připraven Klub Mekuc, jehož členům nabízíme výhody a slevy. Rozšířen bude i pro filmové fanoušky.

Vážíme si vaší přízně a těšíme se na vás!

 

Radka Kareisová

za tým zaměstnanců Mekuc

        



Kultura

https://www.traditionrolex.com/7