https://www.traditionrolex.com/7

 Den bezpečí a pořádku – V. ročník | Mělníček.cz - Mělník v pohybu
Tip: Chcete poradit kam dnes zajít na oběd? Prohlédněte si mělnické jídelní lístky.

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

Den bezpečí a pořádku – V. ročník

   Ve čtvrtek 4. 9. 2014 proběhl v mělnickém parku Na Podolí V. ročník akce Den bezpečí a pořádku. Jednalo se o prezentaci práce profesionálů z řad strážníků, policistů, hasičů, záchranářů a dalších složek zastoupených v programu.

   Akci zahájil, za přítomnosti vedení zúčastněných složek, starosta města Mělníka MVDr. C. Mikeš, který zároveň předal plk. Mgr. I. Čížkové Stehlíkové za ÚO Policie ČR a kpt. B. Slanařovi za Městskou policii Mělník technické prostředky podpory prevence kriminality. Kriminalisté, specialisté na práci s mládeží, budou využívat při svém působení tablet a strážníci pro preventivní práci dostali speciální brýle s několika stupni simulace opilosti.

   Pro návštěvníky Dne bezpečí a pořádku byla připravena stanoviště, kde si mohli „sáhnout“ na práci profesionálů a získat informační materiály s užitečnými radami a informacemi. Program si zcela získal pozornost přítomných. Se strážníky Městské policie Mělník si děti přímo vyzkoušely, jak vypadá výcvikový program. Poté představil práci s mládeží za Box Mělník Kryštof Marounek se svými svěřenci. Ukázka práce psovodů Vězeňské služby ČR – Výcvikového střediska Věznice Jiřice návštěvníky přesvědčila o tom, že hledat drogy je pro jejich psí pomocníky hra a nedílná a užitečná součást jejich práce. Práci se psy z pohledu zásahu proti pachateli na ulici představili policejní psovodi. Po této části programu se návštěvníci přesunuli do prostoru parkoviště vedle HM Tesco, kde vedle vystavené techniky hasičů, proběhla ukázka zásahu při dopravní nehodě. Hasiči osobu za pomoci techniky z automobilu vyprostili a poskytli jí prvotní ošetření. Záchranáři z Asociace samaritánů ČR si zraněného převzali do své péče a výborně se o něj postarali ošetřením i následným převozem. I letos zvýšilo autentičnost zásahu moderní vozidlo, které věnovala Škoda Auto Mladá Boleslav. Program se poté vrátil na travnatý prostor mezi stánky, kde svou práci ukázali policejní hipologové Policie ČR Správy hl. m. Prahy, kteří předvedli výcvik koní, zásah proti demonstrantům s vlajkami, jízdu přes ohnivou bariéru nebo kouřovou clonou. Poslední ukázku připravili hasiči, kteří se z visuté plošiny slaňovali a ukázali, jak vypadá zásah při pomoci osobě, která uvízla ve výšce a nemůže se dostat dolů běžnou cestou. Některé děti měly tu úžasnou možnost stát se zachraňovanými, což byl pro ně nezapomenutelný zážitek.

   Mimo programu bylo k vidění spousta zajímavostí na stáncích a mnoho technického vybavení, se kterým se běžně nesetkáváme. Policie ČR nabídla možnost nahlédnutí do policejného vrtulníku, vozidel dopravní i hlídkové policie, plavidla poříční policie či si osahat vybavení zásahové a pořádkové jednotky, policejních pyrotechniků a preventistů. Své stánky zde měl hasičský záchranný sbor, Městská policie Mělník, Vězeňská služba ČR – Věznice Jiřice. Zaměřili jsme se výrazněji i na poskytování první pomoci, a to u stánků Českého červeného kříže Mělník a sanitního vozu Asociace samaritánů ČR. Nezapomněli jsme ani na bezpečnost v silniční dopravě, kdy krajský koordinátor BESIPu a zkušební komisaři Městského úřadu Mělník – Odboru dopravně správníchagend připravili pro děti stánky plné dopravních testů a informací z této oblasti. BESIP ve spolupráci se studenty Gymnázia J. Palacha Mělník na sportovním hřišti zajistili malé dopravní hřiště pro děti. Další soutěže a hry připravili Zdravotní pojišťovna MV ČR, Babylon Mělník o.s. a Služby prevence města Mělníka, HZS s preventivním programem Hasík, Dobrovolní hasiči Mělník - Vehlovice a město Mělník ve spolupráci se studenty 2.B Gymnázia J. Palacha Mělník. Letos jsme nezapomněli ani na seniory, pro které byl připraven stánek plný informací, včetně možnosti testování paměti, Centrem seniorů Mělník.

   Dovolte mi, abych za báječně strávený den ještě jednou poděkovala složkám Integrovaného záchranného systému, ale i partnerům akce, jimiž byl Mělnický deník, Rádio Patriot a Signál, HM Tesco, Zdravotní pojišťovna MV ČR, Reklama Mazochová, firma TELMO a Technické služby města Mělníka.

   Věřím, že šestý ročník přinese opět nějakou novinku, která přiláká další návštěvníky.

za rozsáhlý realizační tým
Bc. Irena Podivínská, DiS.
manažerka prevence kriminality



Město - z radnice

https://www.traditionrolex.com/7