https://www.traditionrolex.com/7

 „Seifertovy Kralupy“ opět vzdají poctu velkému básníkovi | Mělníček.cz - Mělník v pohybu
Tip: Nemáte se jak dostat domů? Pomůžeme vám zde.

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

„Seifertovy Kralupy“ opět vzdají poctu velkému básníkovi

Na památku a pro uchování odkazu nositele Nobelovy ceny za literaturu Jaroslava Seiferta a na podporu aktivit mladých tvůrců na kulturním poli se konají od r. 1996 každoročně „Seifertovy Kralupy“. Tato akce zahrnuje jednak festival poezie a přednesu a zároveň i autorskou literární soutěž určenou všem bez rozdílu věku.  Uzávěrka soutěže je každoročně na jaře  a vyhlášení výsledků je pak v září v rámci tohoto festivalu.

Tento víkend, 19.a 20.září, se tak v Kralupech nad Vltavou uskuteční jeho 19. ročník, který rovněž zahrnuje celou řadu doprovodných akcí. V pátek ta první bude patřit především dětem. Na levém břehu Vltavy bude pro ně určena naučná stezka podél řeky až ke Galérii VK 37. Start se uskuteční v 15 hodin na sídlišti Cukrovar.

V Galérii VK 37 o hodinu později pak proběhne slavnostní zahájení a přehlídka vítězů dětské recitační soutěže za účasti herce Jana Čenského, který se již stal stálým hostem festivalu. V 18:15 hod zde proběhne workshop "Slam poetry" - specifického fenoménu v prezentaci a vnímání poezie a performance. A na závěr prvního dne to bude od  dvacáté hodiny koncert folkového tria Křídla.

Sobotní program zahájí pietní akt u hrobu Jaroslava Seiferta za přítomnosti herečky Valérie Zawadské, který proběhne od 14.45 hodin na kralupském hřbitově. V Městském muzeu pak proběhne vyhlášení výsledků autorské literární soutěže předsedou poroty PhDr. Václavem Procházkou. Vítězné práce pak zazní v podání paní Valérie Zawadské.

A od 18 hodin festival vyvrcholí komponovaným pořadem ,,Vaše pocta vrací člověku naději". Budou to rozhovory a vyprávění PaedDr. Jana Racka s dcerou  básníka  paní Janou Seifertovou - Plichtovou a s jejím manželem panem Daliborem Plichtou. Následovat bude přednes z jednotlivých básnických sbírek Jaroslava Seiferta v podání Františka Kreuzmanna. A na závěr vzpomínání  hudebníka, skladatele a písničkáře Jaroslava Hutky spojené s jeho hudebním vystoupením.

Všechny tyto akce budou důstojným vzpomenutím na jednoho z našich největších básníků a umělce, který se skutečně zlatým písmem zapsal do kulturní historie našeho národa..

 

                                                                                                PhDr. Bedřich Marjanko



Kultura

https://www.traditionrolex.com/7