https://www.traditionrolex.com/7

 Legenda českého bigbítu se vrací do mělnického klubu | Mělníček.cz - Mělník v pohybu
Tip: S ostatními uživateli si můžete posílat soukromé vzkazy!

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

Legenda českého bigbítu se vrací do mělnického klubu

Klub Stará Mydlárna nabízí tento měsíc skutečně zajímavý program. Hudební fajšmejkři si tentokrát užijí celou řadu nevšedních zážitků. Prostě, co víkend, to „bomba“!

Tento páteční večer bude patřit koncertu jedinečného, jednočlenného ,,orchestru‘‘ Circus Ponorka. Během chvilky za pomoci elektronických ,,mašinek‘‘ a mikrofonů vznikne celá kapela ve které nechybějí bicí, basa, několik kytarových partů a dokonce pěvecký sbor. A to vše vytvoří Jan Ponocný, muzikant s bezmála dvacetiletou profesionální zkušeností. Jako kytarista má za sebou spolupráci s mnoha špičkovými hudebníky jako například. Steve Walsh, Jean Couture, John Riley nebo Ivan Kral. Napsal hudbu i k mnoha filmům jako například „Revival“, kde zahrál i roli slepého bubeníka, dále k „Mamas a Papas“ či k filmu „Andělé všedního dne“, který má premiéru v těchto dnech.

O den později, v sobotu 11. října, se zde opět zahraje  skutečná legenda českého bigbítu. Zpěvák, hráč na foukací harmoniku a především bývalý frontman jedné z nejlepších a nejúspěšnějších českých rockových kapel 60. let. „The Primitives Group“ – Ivan Hajniš.

V letech 1967 až 1969 byl zpěvákem a kytaristou této kultovní kapely. Skupina tehdy sjednotila hudebníky ovlivněné hnutím hippies a psychedelickou scénou amerického západního pobřeží. Byly pro ni příznačné provokující happeningy, vizuální experimenty, ohňové a kouřové efekty či divadelní stylizace hráčů. Na jaře roku 1969 se však rozpadla poté, co Ivan zvolil emigraci. Na ní pak navázala v sedmdesátých letech skupina Plastic People Of Universe, kterou prošel rovněž kytarista „Primitives“ Josef  Janíček. Ivan se usadil ve Švédsku. Zde vystřídal mnoho profesí a teprve na začátku osmdesátých let se vrátil k hudbě. Po roce 1989  pravidelně navštěvuje svojí původní vlast, trvale však stále žije ve švédském Malmö. V posledních letech hraje s kapelami George & Beatovens, Dr. Tom's Blues Cabin, The New Blues Band a pravidelně koncertuje u nás i ve Švédsku.

Na jaře letošního roku s touto posledně jmenovanou skupinou vystoupil i v Mydlárně. Zdejší  prostředí se mu velmi zalíbilo a byl jím přímo nadšen. Proto se sem opět po půlroce vrací.

Jeho jarní vystoupení mělo však jednu vadu na kráse. A to ne tak hojnou účast, kterou by si tato legenda zasloužila. Takže je příležitost tuto skutečnost napravit. Prostě se zvednout od monitorů či televizních obrazovek a vyrazit do klubu. Bude to určitě stát za to!!

                                                                                                           PhDr. Bedřich Marjanko

PřílohaVelikost
ivan s harmonickou 2.jpg5.31 KB


Kultura

https://www.traditionrolex.com/7