https://www.traditionrolex.com/7

 Taizé Praha 29. 12. 2014 ÷ 2. 1. 2015 | Mělníček.cz - Mělník v pohybu
Tip: Chcete i Vy mít svůj banner nebo komerční inzerát na tomto webu? Napište nám na komerce@melnicek.cz.

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

Taizé Praha 29. 12. 2014 ÷ 2. 1. 2015

29/12/2014 - 06:00
02/01/2015 - 23:00
iCal
 

Na konci tohoto roku přijedou do Prahy tisíce mladých ze všech zemí Evropy. Nebude to jen další příval turistů. Tito mladí přijedou s batohy plnými přátelství a se srdci, která prahnou po naději, že lidi může spojit důvěra. Přijedou do Prahy jako poutníci míru, aby se spolu setkali a aby se setkali s těmi, kteří jsou největším bohatstvím tohoto krásného města – s jeho obyvateli.


Modlitba při posledním setkání ve velkém sále ve Štrasburku

Pozvala je komunita bratří z Taizé. Založil ji člověk, který celý svůj život zasvětil budování cest smíření, bratr Roger. Po jeho smrti bratři pokračují v jeho díle, když organizují každoroční Evropské setkání mladých. Lisabon, Paříž, Varšava, Brusel, Řím, Berlín, to jsou jen některá z hlavních měst našeho kontinentu, v nichž už bylo takové setkání uspořádáno. Také v Praze se už jednou, v památném roce 1990, Evropské setkání konalo a zanechalo v paměti mnohých trvalou stopu. Letošní, 37. Evropské setkání, opět shromáždí, ve dnech od 29. prosince 2014 do 2. ledna 2015, desítky tisíc osob.

Bratři mají zkušenosti i nápady, ale není jich tolik, aby mohli takové setkání zorganizovat bez pomoci jiných. Pokaždé hledají lidi dobré vůle ke společné realizaci tohoto projektu. Vedení města Prahy umožnilo zorganizování přípravného centra (Kafkův dům), představitelé pražských církví otevírají dokořán dveře kostelů a sálů. Umělci pomáhají s přípravou vizuální podoby setkání. Ve všech čtvrtích Prahy, v okolních městech a vesnicích, se formují místní přípravné skupiny. Obyvatelé vyjadřují svou ochotu přijmout mladé lidi ve svém domově, aby nemuseli spát ve školách.

Potřeb je mnoho. Každý kdo chce, může se již dnes zapojit do společného úsilí. Kontakt s organizátory je snadný. Například je možné zajít do Kafkova domu. Nebo se podívat do nejbližšího kostela – téměř všude jsou již vyvěšeny informace o místních přípravách. Lze také napsat e-mail, nebo se podívat na Facebook.

Můžeme ujistit všechny, kteří vyjdou vstříc mladým, hledajícím přátelství a naději, že budou stejně štědře obdarováni, neboť přátelství, naděje a důvěra rostou, když se o ně dělíme.

________________________________________

Komunita Taizé

Komunitu Taizé tvoří sto bratří z katolické i různých protestantských církví, pocházející z asi třiceti zemí. Svou samotnou existencí je komunita „podobenstvím společenství“, které chce, aby byl jeho život znamením smíření mezi rozdělenými křesťany a mezi národy. Bratři žijí výhradně ze své práce; nepřijímají žádné dary.

V  roce 2005, kdy zemřel bratr Roger, napsal Václav Havel tato slova: „Ne náhodou se z vesničky Taizé stalo poutní místo i pro mnoho především mladých lidí z naší země. Bratr Roger byl pro mne jedním z duchovních pilířů sjednocující se Evropy.“ Snaha komunity Taizé o smíření a mír ve světě si získala uznání a bratr Roger dostal několik prestižních mezinárodních ocenění, mimo jiné: Templetonovu cenu, Cenu UNESCO za výchovu k  míru, Cenu Karla Velikého a Cenu Roberta Schumana.

Po smrti bratra Rogera se role představeného komunity Taizé ujal bratr Alois. Pochází z Německa, ale jeho rodiče se narodili a vyrostli v Sudetech v bývalém Československu. Společně s bratrem Rogerem několikrát Československo v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století navštívil a setkal se s křesťany, pronásledovanými pro náboženské přesvědčení.

________________________________________

Malá část návštěvníků tohoto setkání bude ubytována rovněž na Mělníku. Rádi bychom Vás požádali o ochotu přijmout do svých domovů některé z účastníků. Pokud byste měli zájem poznat mladé lidi z Evropy a rozdělit se s nimi o trochu svého domácího tepla, tak se můžete ozvat na mail: svickomartin@seznam.cz popř. na telefon 736 637 457. Děkujeme.

________________________________________

www.taizepraha.cz
www.facebook.com/TaizePraha2014
e-mail: info@taizepraha.cz

PřílohaVelikost
taize20142015.jpg113.04 KB



https://www.traditionrolex.com/7