https://www.traditionrolex.com/7

 Nové varhany v době adventní | Mělníček.cz - Mělník v pohybu
Tip: S ostatními uživateli si můžete posílat soukromé vzkazy!

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

Nové varhany v době adventní

V neděli 23. listopadu 2014, v samém závěru církevního roku na slavnost Ježíše Krista Krále se poprvé rozezněly nové varhany chrámu sv. Petra a Pavla v Mělníku. Jejich druhou koncertní příležitostí bude druhá adventní neděle 7.prosince 2014. Možná někdo očekává „prostý“ adventní koncert, ale nebude tomu tak. Svůj nástroj se totiž rozhodli představit sami jeho tvůrci, pánové Jaromír Kánský a Josef Brachtl, kteří uvedli: „Varhany budou představeny ve své výrazné zvukové barevnosti a jednotlivé skladby uvede samotný interpret.“ Jím bude Pavel Černý, varhaník, pedagog a organolog. Tím ovšem nabídka nekončí. Po koncertě bude přístupný kůr s možností vyzkoušení nástroje a jeho prohlídky.

Nástroj mohl vzniknout díky podpoře široké veřejnosti, jíž si vážíme. Zároveň jsme si vědomi, že pomoc potřebují další. Proto bychom rádi ve chvíli, kdy jsme dosáhli svého cíle, zprostředkovali podporu pro charitativní organizaci DEBRA ČR. Je občanským sdružením, které „už 10 let pomáhá lidem s EB (nemocí motýlích křídel) prožít co nejvíce a trpět přitom co nejméně“. Zatímco projekt obnovy varhan měl naději na své ukončení a ta se i po devíti letech naplnila, pomoc nemocným s touto vzácnou a zatím nevyléčitelnou chorobou konce nemá. Aby DEBRA ČR mohla pomáhat, měli bychom pomáhat my jí, k čemuž je doba adventní zvláště příhodná.

Přijďte tedy, prosím, v neděli 7. prosince 2014 do chrámu sv. Petra a Pavla, kde v 16 hodin budete moci nahlédnout do tajů královského nástroje, nacházet zklidnění pro dobu adventní a zároveň podpořit formou dobrovolného vstupného či nákupem předmětů sdružení DEBRA ČR. Z nich upozorníme zvláště na kalendář 12 plus 12 na rok 2015, kde 12 osobností ztvárňuje motýla dle 12 výjimečných umělců na fotografiích Lucie Robinson. Tou úvodní osobností je patronka organizace, mělnická rodačka Jitka Čvančarová.

P. S. Ve čtvrtek odpoledne jsme se dozvěděli, že společnost ArcoDiva s 95 % pravděpodobností stihne dodat na výše uvedený koncert CD „Nové varhany chrámu sv. Petra a Pavla v Mělníku“, které nahrál náš přední varhaník Aleš Bárta, umělecký patron projektu, 24. listopadu 2014.

Těší se na Vás pořadatelé (Mělnický osvětový a okrašlovací spolek, Proboštství Mělník, město Mělník), varhanáři pp. Kánský a Brachtl s varhaníkem Pavlem Černým; zástupce společnosti ArcoDiva a zástupci organizace DEBRA ČR.

Renata Špačková

PřílohaVelikost
plakatadvent.jpg352.22 KB
CDtitul.jpg1.38 MB


Kultura

https://www.traditionrolex.com/7