https://www.traditionrolex.com/7

 Kácí se borovicový les na Chloumku | Mělníček.cz - Mělník v pohybu
Tip: Chcete poradit kam dnes zajít na oběd? Prohlédněte si mělnické jídelní lístky.

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

Kácí se borovicový les na Chloumku

Chtěl bych poděkovat za likvidaci nádhery...kvůli které jsme se zde usadili...borovice na Chloumku potichu mizí...radní pánové si mnou ruce a co je mi naplat, že údajně zde bude školka....může mi někdo zodpovedně říct...proč se muselo přistoupit k tak radikálnímu řešení..když se vracím z města a vidím, jak řídne pozadí Chloumku...chce se mi brečet...

Ostatní předchozí téma | následující téma

Volby prohlížení komentářů

Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".

4 za vším hledej úředníka


za všechno může starosta a jeho úředníci!!!!!!!!! Lidé, už se opravdu proberte, Vaše neustálé kvílení nad čímkoli a Vaše věčné napadání starosty, radních a úřadu je směšné. Kácí se les...není to nic hezkého, ale jestliže se založí nový les, proč ne. Sáhněte si každý do svědomí, jak třeba třídíte odpad?? To s kácením lesů a stromů také dost souvisí. 

Nechápu jednu věc, když stát chce "vyvlastnit" někomu pozemek z důvodu stavby silnice, těžby uhlí atd je to špatně. A když se majitel lesa rozhodne ho pokácet a vysadit nový, je z toho poprask na vsi. A prořezávání stromů kolem silnic snad může vadit jen tomu, kdo nemá auto. Já tedy třeba nestojím o uražené zrcátko na autě. Všeobecně prořezem stromů a keřů se silnice opticky rozšíří a je to pak bezpečnější pro řidiče i pro cyklisty.

Obrázek uživatele KousekDortu

3 Kácení lesů


No ono je to teď vůbec nějaké divné. Jako by se všichni zbláznili. Jasně že se průběžně kácí, ale poslední dobou to bije do očí. Nejen borovice na Chloumku. Ale jeli jste třeba přes Vrutici? Za železničním přejezdem (odbočka na Hostín) komplet vykácený les po pravé straně. Nahoře nad řepínskými serpentinami také těžba ve velkém. Kácelo se i v serpentinách nad letním táborem ve Lhotce. Každý den vyjdeme před dům a je slyšet motorovky, jak se někde činí, až půjdeme na jaře do lesa, asi se budeme divit (nebo hůř - přijdou a pokácejí nám les za domem). Ale třeba i u Mratína porazili v esíčku plno stromů. Do toho se zbláznili silničáři, všude ořezávají stromy u silnice, řekla bych až nadstandardně, kácejí ostatně taky, takže silnice jsou teď lemované ohromnými hromadami větví. Jako vážně si nejde nevšimnout, že se zničehonic kácí hrozně moc. A bohužel nejde o žádné prosvětlení lesa, že by jako vybrali některé stromy. Oni vezmou šmahem všechno a zbyde jen hnusná holina. Mně je z toho taky dost nanic.

3.2 Než začnete "spravedlivě"


Než začnete "spravedlivě" dštít síru a oheň, zjistěte si nejdříve fakta.

V České republice je v současné době taková výměra lesů, jaká tady byla naposledy před více než 300 lety.

Jestli nevěříte, stačí se podívat na fotografie nebo pohlednice z počátku 20. století.

Roční přírůstek dřeva je zhruba o 30% vyšší, než je těžba. Navíc se v posledních 20 letech výrazně zlepšily způsoby těžby, kdy se používá těžba v pásech, nikoli dříve obvyklý způsob holosečí.

A že se více kácí podél silnic a železnic? To je tím, že se na to dlouhou dobu kašlalo a teď se to dohání.

Obrázek uživatele KousekDortu

3.1 Nadměrné kácení stromů


Jen bych ještě doplnila sama sebe. K lokalitám, které jsem zmínila výše, bych přidala, že o nápadně větším kácení velkých ploch mi říkali i známí z Ústí nad Labem a z Bohumína. A začali o tom mluvit sami od sebe, já je neponoukala. V tisku se taky začaly jak houby po dešti objevovat titulky jako "Kvůli narovnání silnice padnou tři stovky stromů, místní jsou v šoku" nebo "V zámeckých parcích se kácí staleté stromy, k zemi jich jdou stovky" nebo "Znalkyně nedoporučila kácet stromy, radní si pak zařídili jiný posudek (Pelhřimov)". A nikde se to lidem nelíbí a nikde bohužel taky nic nezmůžou.

Takže pokud tady někteří tvrdí, že kácelo se vždycky, tak co jako blbneme, tak zřejmě nevytáhli paty z vyasfaltovaných ulic města. Protože kdo se pohybuje po krajině a má oči, nemohl si nevšimnout, že kácení stromů, které je normální, s tím souhlasím, letos prostě normální být přestalo. A mě by fakt docela zajímalo, co za tím je.

 

2 les


Každý lesní porost má svůj životní cyklus a každý strom jednou doroste do věku, kdy je ekonomicky výhodné jej pokácet. Proč by tomu u borovic na Chloumku mělo být jinak. Popř. pokud se Vám to nelíbí, proč nepřispějete majiteli lesa na to, aby se choval v otázce těžbě lesa neekonomicky a les nevykácel, popř. jej kácel postupně?

Obrázek uživatele KousekDortu

2.1 Ekonomické kácení


To jako máme přispět obci, potažmo státu? To snad nemyslíte vážně? Stačí totiž letmý pohled do katastru, aby člověk zjistil, že všechny tyto masivně vytěžované pozemky rozhodně nepatří soukromým osobám. A úředníci se ekonomicky nebudou chovat nikdy, protože v podstatě nejde o jejich majetek.

2.1.1 Majiteli, vážená


Majiteli, vážená, majiteli. Jak správně píšete, majitele dohledáte v katastru nemovitostí. V případě města o takové věci nerozhodují úředníci, ale rada města. No a jestli pro radu bude evtl. nabídka zajímavá (a jestli je někdo ochotný zaplatit za to, aby zůstalo panoráma Chloumku, o čemž osobně dost pochybuji), je jen věcí dohody. 

 

1 Odpověď "kvelurantovi".


Vážený pane. Jednak radní z toho nemají vůbec nic, pouze starosti a osočování takových jako jste Vy. Dále bych řekl, že snad lidé, potažmo děti by měli mít přednost před nějakými borovicemi. Je mě smutno a chce se mě brečet.

Obyvatel Chloumku.

1.2 Akademikovi


Máte dobrý nick. Vám se chce plakat nad tím, že by měly mít borovice přednost před dětmi. Mne se chce plakat nad Vaší gramatikou.

1.1 školkou bylo míněno


školkou bylo míněno nové zalesnění...nechápu, co s tím mají společné děti....a vždyť nějaké borovice...co????Hlavně, že si Váš zadek hoví v domečku a je vám jedno,co je kolem Vás...proč taky, na to máte vysoké ploty....a jestli nemáte reálnou odpověď na dotaz, proč tomu tak musí být....pane radní....nebyl mi Váš komentář k ničemu..... 

1.1.1 Děti místo borovic?


Třeba tam místo borovic vysází děti???

Nebo tamní děti ujíždějí na výfukových zplodinách a borovice jim je ředily???


https://www.traditionrolex.com/7