https://www.traditionrolex.com/7

 Psychiatrická nemocnice Horní Beřkovice modernizuje svá oddělení | Mělníček.cz - Mělník v pohybu
Tip: Události z kalendáře si můžete pohodlně přenést ve formátu ICS do Vašeho mailového programu či mobilu.

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

Psychiatrická nemocnice Horní Beřkovice modernizuje svá oddělení


Čtyřiadvacet pacientů Psychiatrické nemocnice Horní Beřkovice už třetí týden využívá nově opravené oddělení, které sídlí v bývalé zámecké budově.

Patnáctka, jak je oddělení označeno, je podle náměstka pro léčebně preventivní péči Tomáše Turka určena pro pacienty s takzvanou duální diagnózou.

„Jsou to pacienti, u nichž je jak problematika závislostí, tak další psychické onemocnění,“ konstatoval náměstek a dodal, že důkladnou opravou patnáctky došlo ke zlepšení ubytovacího standardu, což má psychiatrii více přiblížit pobytu v klasických nemocnicích zabývajících se somatickými problémy.

„Doufáme, že si pacienti budou opravených prostorů více vážit. Mnohdy se totiž stává, že je poničí. Tak, jak se chovali venku, se často snaží chovat i v naší nemocnici. Začíná to například vyrýváním iniciál do stromů nebo na zastávce,“ poznamenal Tomáš Turek.

Vedení nemocnice nechalo oddělení označené patnáctkou opravit opravdu důkladně. Rekonstrukce podle ekonomického náměstka nemocnice Zdeňka Luxíka stála skoro dva a tři čtvrtě milionu korun. „Jde o opravy od podlah přes veškeré rozvody, malby a sociální zázemí až po zařízení novým nábytkem,“ uvedl ekonomický náměstek a připomněl, že jen nábytek včetně moderních lůžek vyšel na tři čtvrtě milionu korun.

V blízké době by se měla rekonstrukce dočkat i takzvaná čtrnáctka, která je také umístěno v nejstarší části nemocnice, tedy v bývalém beřkovickém zámku. Ale zatímco opravy v patnáctce financovala nemocnice z vlastního rozpočtu, rekonstrukci dalšího oddělení by s ohledem na větší finanční náročnost měla z osmdesáti procent pokrýt dotace.

Na odděleních, která procházejí důkladnými opravami, se už neobjeví linolea nebo dlažby, které tam dosud byly. „Dnes je trend litých pryskyřičných podlah, které jsou ideální zejména z pohledu hygieny. Upřednostňujeme je především v prostorách, které využívají pacienti,“ přiblížil Zdeněk Luxík.

Velké změny se v poslední době dotýkají také kuřáren. Dělníci je většinou přestavují na další ložnice, čímž dochází ke zlepšení současných ubytovacích standardů. Kuřáci by měli, pokud je to možné, využívat venkovní prostory.

Jedenáct budov z nemocničního areálu chce vedení nemocnice nechat v dohledné době postupně zateplit a využít nabízené dotační tituly. Energetické audity a projektové dokumentace už jsou zpracované. „Naším cílem bylo v první řadě většinu budov nově zastřešit, nyní se pouštíme do jejich opláštění. Fasády zateplujeme minerální vatou, polystyren je už z našeho pohledu překonaným materiálem,“ vysvětlil ekonomický náměstek.

Psychiatrická nemocnice Horní Beřkovice v současné době poskytuje léčbu více než pěti stovkám pacientů z Ústeckého, části Libereckého a Středočeského kraje. A počet zaměstnanců také přesahuje pět set. Beřkovická nemocnice má totiž jako jedno z mála podobných zařízení vlastní stravovací provoz, prádelnu, údržbu, zahradnictví i švadleny, čímž se snaží zajistit běžné provozní záležitosti spojené s provozem nemocnice vlastními silami.

(Petr Kučera, pek)

Zdroj: Jiří Říha, Region ŽIJE, Mediální a propagační servis



Zpravodajství

https://www.traditionrolex.com/7