https://www.traditionrolex.com/7

 Slavnosti českého chřestu zvou v sobotu do Hostína na Mělnicku | Mělníček.cz - Mělník v pohybu
Tip: Přehledná a stále aktuální nabídka zaměstnání je dostupná zde.

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

Slavnosti českého chřestu zvou v sobotu do Hostína na Mělnicku


V sobotu 2. května budou mít v Hostíně na Mělnicku opět své dostaveníčko milovníci kvalitního českého chřestu, kterému se u nás také říká špargl nebo asparagus.

Zdejší pískovité půdy chřestu maximálně svědčí. Kvalitní český chřest z této malé vísky se odtud exportuje po celé Evropě, některé zásilky však dokonce doputovaly až třeba do Emirátů a Japonska.

Chřest není zas tak úplně zelenina, ale vytrvalá bylina s oddenky a redukovanými šupinovitými listy. Po celém světě se vyskytují přes tři stovky druhů, standardně bývají v nabídce jeho tři základní podoby: bílý (pevnější a větší), zelený (štíhlý se špičatými výhonky) a fialový (podobný zelenému, barevně do fialova). Chřest původně pochází z dalekého Orientu a požívání pokrmů z něj má hned celou dlouhou řadu velmi blahodárných účinků na naše lidské zdraví.

Český chřest se na polích u Hostína pěstuje na více než stovce hektarů, pěstitelé by se v ideálním případě chtěli dostat na dvojnásobek. Vzhledem k teplé zimě letošní chřestová sezóna započala o více než měsíc dříve. Na zde již tradičních Chřestových slavnostech v sobotu 2. května 2015 bude tedy rozhodně co prodávat, pořadatelé slibují zde již tradičně zvýhodněnou cenovou nabídku, protože počátkem sezóny bývá jinak chřest totiž vždy poněkud dražší.

Sobotní chřestové slavnosti v Hostíně u Vojkovic na Mělnicku začnou po deváté hodině ráno a potrvají přibližně do tří odpoledne. Vedle ukázek pěstování a třídění chřestu zde standardně budou rovněž oblíbené ochutnávky chřestových specialit, jakož i hudební a dětský program včetně unikátní soutěže „Chřestožrout“.

V sobotu 2. května 2015 by mělo být celkem slunečno, polední teploty by měly dosáhnout lehce přes 15°C, nejsou však vyloučeny případné kratší přeháňky. Skládací deštníky nebo pláštěnky tedy raději s sebou. Řidiče upozorňujeme na stále ještě uzavřený most TGM v Kralupech s možnou objíždkou přes Nelahozeves nebo Velvary. Nejbližší vhodný sjezd z dálnice D-8 je pro návštěvníky chřestových slavností Exit 9 vedle Úžic, odkud je to přes Vojkovice do Hostína několik málo minut.

(mat)

 

Stránky pěstitelů hostínského chřestu

http://www.ceskychrest.cz

 

Pěstitelský Facebook

https://www.facebook.com/ceskychrest

 

Video o sklizni hostínského chřestu

https://www.youtube.com/watch?v=Ab06I2OLl9k

PřílohaVelikost
Chrestove.Slavnosti.Hostin.u.Vojkovic2015.jpg227.28 KB


Kultura

https://www.traditionrolex.com/7