https://www.traditionrolex.com/7

 Řidiči ve městě jezdí výrazně rychleji, než by měli | Mělníček.cz - Mělník v pohybu
Tip: S ostatními uživateli si můžete posílat soukromé vzkazy!

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

Řidiči ve městě jezdí výrazně rychleji, než by měli

V srpnu 2014 byl zprovozněn na Mělníku měřič rychlosti jízdy vozidle se záznamovým zařízením tzv. RADAR. Přístroj byl zakoupen především za účelem zklidnění dopravy a podle toho byla také vybírána místa k jeho umístění. Především byly zohledněny pozemní komunikace v blízkosti škol, školek a dalších zařízení, kde dochází k většímu pohybu chodců, kteří jsou mnohdy projíždějícími vozidly ohroženi.

I když se občas při samotném měření rychlosti městská policie (oprávněný subjekt k měření rychlosti ve smyslu ustanovení § 79a zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů) setkávala s technickými problémy, je možné poskytnout informace k zaznamenaným porušením pravidel silničního provozu. Při posuzování jednotlivých zjištění jsem časové období rozdělil na dvě části, a to před koncem roku 2014 a od začátku roku 2015 do současnosti, přičemž samotná zjištění nejsou zrovna uspokojivá.

Nejvyšší naměřena rychlost jízdy vozidla, a to zdůrazňuji, že ve městě, byla 114 km/hod. Nebudu hodnotit tohoto řidiče, pouze bych mu rád vzkázal, jestli bude číst tento článek, že není umění dnešní vozidla rozjet do takovýchto rychlostí. Je však problém takto rychle se pohybující vozidlo zastavit ve chvíli, když je to potřeba, a neudělat ze sebe a ostatních nešťastné lidi po zbytek života.

Když jsem u těch nej, tak největší počet opakovaných překročení rychlosti jednoho vozidla bylo zaznamenáno v 9 případech a nejrychleji zaznamenaný následný přestupek, spočívající v překročení maximální povolené rychlosti jízdy, byl zaznamenán do 5 minut.

Od 1. 8. 2014 do 31. 12. 2014 bylo městskou policii oznámeno Odboru dopravních a správních agend MÚ Mělník, který jako oprávněný orgán porušení překročení maximální povolené rychlosti projednává, 1 100 přestupků, což je v průměru 220 měsíčně.

Od 1. 1. 2015 do 31. 3. 2015 bylo oznámeno 927 překročení rychlostí, což je v průměru 309 přestupků měsíčně.

Nejedná o nějaké nepatrné překročení maximální povolené rychlosti vozidel v obci, protože v  roce 2014 byl průměr na překročení rychlosti 66 km/hod., v roce 2015 tento průměr ještě stoupnul na 68 km/hod.

Co dodat závěrem?  Snad jen to, že každý by si měl uvědomit, že dle statistik Policie ČR je překročení maximální povolené rychlosti jednou z nejčastějších příčin vzniku dopravních nehod, jejichž následky jsou nejzávažnější.

Mgr. Bc. Daniška Josef, vedoucí Odboru dopravních a správních agend MÚ Mělník

 

PřílohaVelikost
radar auto.jpg72.18 KB
radar motorka.jpg67.66 KB


Město - z radnice

https://www.traditionrolex.com/7