https://www.traditionrolex.com/7

 Originální Funny Fellows zahrají ve Staré Mydlárně | Mělníček.cz - Mělník v pohybu
Tip: Máme přehled co se kde šustlo! Buďte v obraze!

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

Originální Funny Fellows zahrají ve Staré Mydlárně

Návštěvníci loňského mělnického Vinobraní, jenž zavítali k country scéně si jistě vzpomenou na sympatickou kapelu, která nejen svojí muzikou, ale i trefnými „hláškami“ dokázala pobavit všechny přítomné.

Old time band Funny Fellows je ojedinělým hudebním seskupením na Slovensku. V jejich podání je možno slyšet dokonalou retrospektivu jednoho z nejpůvabnějších hudebních stylů v dějinách hudby. Hudebníci nabízí původní aranžmá, obohacené o autorský vklad, ale i v mezích stylové čistoty. Podobně realizují i své nahrávky. A to podle dochovaných dobových materiálů s důrazem zaznamenat autentickou atmosféru zábavy z přelomu devatenáctého a dvacátého století. Repertoár Funny Fellows je široký - obsahuje téměř všechny evropské národní vlivy a etnické prvky. Nepovšimnuty ale nezůstaly ani písně slovenské hudební scény, které vznikly na začátku čtyřicátých let. Sympatický je pokus o autorské texty, které podobně jako aranžmá podtrhují motto "snažíme se hrát tak, jak by to hráli hudebníci v kavárně roku 1920".

A nyní se opět vrací do Mělníka. Tentokrát vystoupí ve zdejším mělnickém klubu  v sobotu 23. května od 21 hodin.

Při této příležitosti jsme položili frontmanovi kapely Romanu Féderovi několik otázek. Odpovědi uvádíme v originále, neboť věříme, že slovenština nám stále zůstává blízká.

Takže:

Kdy a kde kapela Funny Fellows vznikla? Co vás vedlo k jejímu názvu a jaké byly její začátky?
Funny Fellows vznikli v roku 1993 a prvý koncert bol 21.3.1994 v Bratislave. Názov má vyjadrovať veselú bandu kumpánov so zmyslom pre zábavu. Začiatky boli veľmi úsmevné hlavne z ciest na koncerty vlakom do Prahy, Lovosic, Mělníka na festival.

Mohl by jste blíže představit jednotlivé členy kapely?
Marek Berky – klarinet, tenorsaxofón, Pali Ivičič – akordeón, Daniel Valášek – suzafón, Milan Ručrk – bicie nástroje, Roman Féder – kornet, husle, altofon, spev

Máte dost široký repertoár a tak bych se chtěl zeptat jaký žánr muziky máte nejraději?

Najradšej máme hudbu kvalitnú a hlavne naživo hranú na hudobných nástrojoch. Určite to je tradičný jazz, klasická hudba, soul, fankie a rôzne projekty hudobníkov, ktoré presahujú žánrové obmedzenia. Neodmysliteľnou súčasťou  toho je asi humor lebo je to korenie života a určite ho potrebujeme.

S tím souvisí i další otázka. Jaké kapely rádi posloucháte a zda vás i inspirují?
Sú to orchestre a kapely z dvadsiatych  a tridsiatych rokov a prípadne  ich napodobovatelia. Z novej súčastnej tvorby zrejme Zaz, Preservetion hall,  Ivana Mládka, Trombon Shorty, Mnozil Brass.

Vydali jste doposud šest alb, chystáte další? Popřípadě co na něm bude?
Mala oprava: vydali sme siedme album, ktoré  na Slovensku získalo cenu ESPRIT za najlepší jazzový album roku 2014 v hlasovaní verejnosti. Prinesieme ho so sebou a volá sa KARAVANA. Ďalšie album chystáme  ale hlavne budeme koncertovať a pripravujeme vianočné CD. Dramaturgiu zatial len pripravujeme ale určite tam bude aj nejaká česká vianočná. Hlavne to má byť veselé.

Jak často jezdíte do České republiky? A v jakých jiných státech jste již vystupovali?
Do českej republiky chodíme vždy keď nás zavolajú. Nie je to zase až tak často. možno je to dané strachom z konkurencie a možno jednoduchým nezáujmom. V poslednom období to bol Mélník, Mohelnice, Javorník, Budejovice, Zlín. Možno sa to tento rok trochu zlepší. Koncertovali sme v Poľsku, Maďarsku, Nemecku, Rakúsku, ale aj vo Washingtone, Clevelande, Pittsburgu....Mali sme svoj Vlastný televízny program U veselého chlapíka, a Spievanie vo vani. Občas sa objevíme vo filme a dosť pravideľne aj v rozhlase. Napríklad na Silvestra v Čt pred dvoma rokmi.

Hrajete raději na otevřené scéně nebo v klubech?
Na otvorenej scéne je to iné a v klube je to tiež  iné. Najradšej hráme tam kde nám zatlieskajú a kde nám aj zaplatia aspoň to pivo.  Teraz trošku vážne. Vždy tomu priestoru prispôsobujeme aj repertoar. Samozrejme rozdiel je v komunikáciis publikom a v ozvučení ale vždy s plným nasadením a hlavne s humorom.

Co letos chystáte a jaké máte plány?
Tak ja osobne musím doma vymalovať a opraviť strechu na dome, ale inak s hudbou určite neskončíme. Viem, že kolegovia by chceli isť niekam na rybačku. Najbližšie to ale bude koncert v Budejoviciach a možno v Mladej Boleslavy. Veľmi sa ale zase tešíme do Mélníka lebo tu máme aj kamarátov aj kamarátky a je tu výborné hudobné publikum. V Mydlárne sme ešte nehrali tak verím že nebudeme namydlení ani vymydlení a už vôbec zmydlení. Nejak to domydlíme aby sme nyvyzerali podmydlene.

A na závěr obligátní otázka. V loňském roce jste hráli na zdejším Vinobraní. Takže jak se vám líbilo v Mělníku a máte na to nějakou vzpomínku?

Na vinobraní v Mélníku  koncertujeme radi lebo niektorí z kapely aj pochádzame z vinárskych oblastí ako Pezinok, Skalica, Rača  a je to veselé podujatia plné usmiatych ľudí. Krásne je keď na koncertte publikum spieva piesne s nami a to sa nám v Mélníku stáva často . Je to výborná atmosféra ktoránám dobíja baterky.

Preto sa aj teraz tešíme do Mydlárny

Srdečne pozývame a tešíme sa na Vás. Inajk držíme palce v hokeji

 

                                                                                    Romana zpovídal Bedřich Marjanko



Kultura

https://www.traditionrolex.com/7