https://www.traditionrolex.com/7

 Mělnická SKOBA se představí v Máchově kraji | Mělníček.cz - Mělník v pohybu
Tip: Chcete poradit kam dnes zajít na oběd? Prohlédněte si mělnické jídelní lístky.

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

Mělnická SKOBA se představí v Máchově kraji

Blíží se léto, prázdniny a čas toulek po krásách naší vlasti. Avšak není to jenom příroda, hrady, zámky či pamětihodnosti našich měst a obcí. Jsou také místa, kde je možnost se na chvilku zastavit a prohlédnout si díla těch, kteří vnímají okolí svými vnitřními pocity.

Galérie. Nacházejí se v téměř každém městě či městečku. A jedna z nich je i v malebném kraji, který právem nazýváme  jménem básníka, jenž sem vždy patřil, Karla Hynka Máchy. Galérie Pošta v městečku Dubá, která je součástí zdejšího Podbezdězského spolku intelektuálního, poetického a okrašlovacího.

A právě do této Galérie směřuje výstava prací mělnické výtvarné skupiny SKOBA, kteráž vznikla před více než třiceti lety jako volné sdružení výtvarníků a umělců z mělnického regionu. V současné době jí tvoří Aida Líhová – Legnerová, Václav Sádovský a Zdeněk Šulc. Jednotlivé členy spojuje preference stejných životních hodnot a blízkost názorů na výtvarné umění. Ve své tvorbě zahrnují malbu, kresbu i drobné grafiky. Ač každý tvoří svým osobitým způsobem a jde svou výtvarnou  cestou, na společných výstavách se ukazuje, že je jim společná jakási vnitřní harmonie a propojení.

Aida Líhová – Legnerová ve výtvarné skupině přináší ten jednotící prvek, který ještě více stmeluje lidi naladěné na stejnou strunu. Z jejích obrázků vyzařuje poezie, k níž má autorka hluboký vztah. Zároveň je tu patrný i cit pro kontrasty světla a stínu či křehkosti s prostředím stísněnosti podpořené fotografickým vnímáním. V neposlední řadě je tu jemný cit pro detail a umělecké ztvárnění prvků, jenž vytvořily ruce našich předků. Emotivní vliv barev je patrný z prací Václava Sádovského. Barevnou kompozicí vyjadřuje osobitost děje a jeho atmosféry. Obrazy jsou inspirovány ke vztahům k přírodě a jejím proměnám.  A konečně Zdeněk Šulc. Zdrojem inspirace je také příroda a zvláště baroko. Na svých toulkách poznává krásy toho co nás obklopuje, které pak jej motivují k vyjádření vlastních pocitů projevujících se někdy i v poněkud ponurých scenériích. Jeho práce tak dávají podnět k zamyšlení o pravých hodnotách života.

A tak v sobotu 13. června od 17 hodin se uskuteční vernisáž této jistě pozoruhodné výstavy. K této společenské události neodmyslitelně patří i kulturní program. Tentokrát se představí  skvělý bluesový kytarista, člen děčínské kapely Trio Electric Blue, Miloš Svoboda.

Až do 17. července bude možno shlédnout práce těch, kteří svůj volný čas věnují vytváření určitých hodnot a  k vyjádření pocitů z toho, co je obklopuje.

Návštěva této výstavy se jistě stane i zajímavým zpestřením letních výletů.

                                                                                             



Tipy na výlet

https://www.traditionrolex.com/7