https://www.traditionrolex.com/7

 Dny architektury přinesou i nebývale pestré tvoření pro děti | Mělníček.cz - Mělník v pohybu
Tip: Chcete poradit kam dnes zajít na oběd? Prohlédněte si mělnické jídelní lístky.

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

Dny architektury přinesou i nebývale pestré tvoření pro děti

Budoucí podoba Mělníka bude záležet na dětech. Ty svoje představy ukáží při tvoření v rámci víkendových Dnů architektury v sobotu 3. 10. od 10.00 do 14.30 v Domě služeb na náměstí Karla IV. Na velkých papírech vytvoří domy historického centra i s výlohami obchodů, z dřevěných dílků sestaví variace budov, mohou poměřit své síly s rodiči v rozpoznávání architektonických stylů a dovědí se, jaké typické znaky různých slohů mohou najít ve svém vlastním městě. První mělnické Dny architektury dospělým nabízí přednášku o mělnické architektuře 20. století, setkání s autory vítězného návrhu přestavby nám. Karla IV., filmové projekce, prosklenou kavárnu a komentované procházky.
 

Co čeká náměstí Karla IV. i další mělnické lokality v blízké budoucnosti? Další bourání nebo úprava stávajícího stavu? Jak se v Mělníku stavělo v první polovině 20. století, jaký otisk zde zanechaly historismus, secese a „moderna“? A jaké byly okolnosti výstavby druhé poloviny 20. století?

Nejen na výše uvedené otázky budou hledat odpovědi první mělnické DNY ARCHITEKTURY, které se konají od pátku do neděle 2.–4. října 2015 přímo v budově jednoho z diskutovaných obchodních domů na náměstí Karla IV., přesněji v 1. patře Domu služeb. Ve speciálně upravených prostorách vznikne na tři dny prosklená kavárna s výhledem, projekční sál, výstavní prostor a především místo pro diskuse a odborně vedené workshopy. Vítáni jsou zájemci všech věkových kategorií, vstup na všechny akce je zdarma.

V pátek od 17.00 zahájí program přednáška o vývoji mělnické architektury 20. století, která přejde v debatu pamětníků i mladých občanů o minulosti náměstí Karla IV. s projekcí fotografií.

V sobotu se prostor otevře již v 10 hodin a do 14.30 se zde budou připraveny tvůrčí programy pro děti i dospělé, .

V 15.00 hodin začne setkání veřejnosti s architekty studia City Upgrade, vítězi letošní soutěže na revitalizaci náměstí Karla IV., a následovat s nimi bude komentovaná procházka po předmětném prostoru.

Od 19.00 je na programu projekce amerického snímku Single Man, který kromě silného příběhu nabízí i neobvyklé výtvarné zpracování, a diváci díky němu mohou poznávat architekturu i design západního pobřeží USA 60. let.

Nedělní program bude patřit procházce po místech bývalého městského pevnění se členy spolku Mělník debatuje (sraz ve 13.30 u Domu služeb) a následné diskusi o budoucnosti mělnického veřejného prostoru od 15.00 hodin v Domě služeb.

Po celou dobu si návštěvníci budou moci v proskleném prostoru v Domě služeb vychutnávat kávové speciality a pokrmy od partnera akce, společnosti Kafe Mělník, která v pátek nabídne i večerní projekci dokumentu o kávě.

Mělnické kulturní centrum děkuje organizátorům celorepublikové akce DEN ARCHITEKTURY ze sdružení Kruh za možnost připojit se k jejich snaze o osvětu v oblasti architektury. Více informací najdete na www.denarchitektury.cz.

(mekuc)
 

PřílohaVelikost
den-architektury.jpg81.1 KB
da_kolecko2.png6.42 KB


Kultura

https://www.traditionrolex.com/7