https://www.traditionrolex.com/7

 PETR NIKL: AUTOMATICKÉ KRESBY | Mělníček.cz - Mělník v pohybu
Tip: Nevíte kam večer vyrazit? Náš Průvodce Vám poradí!

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

PETR NIKL: AUTOMATICKÉ KRESBY

15/01/2016 - 14:00
08/03/2016 - 23:00
iCal
 

Galerie Ve Věži Mělník

Výstava automatických kreseb.
Práce na papíře, vznikající samovolně, bez předem promyšleného cíle.

Vernisáž výstavy proběhne ve čtvrtek 14.1.2016 od 18.00 hodin v galerii Ve Věži Mělník.

Vizuální umělec, výtvarník, hudebník a divadelník Petr Nikl představí v galerii Ve Věži sbírku svých automatických kreseb a ilustrací. Kolekce obsahuje kresby tužkou, malby vodou a pigmentem, inkoustové rozpíjené práce a obrazce vytvářené pigmentovými stopami při nahodilých pohybech mechanických hraček-brouků.
Součástí výstavy bude i projekce dokumentující vytváření automatických kreseb a improvizovaná čítárna s autorskými knihami Petra Nikla, vydanými mimojiné nakladatelstvím Meander, které se zaměřuje na produkci uměleckých knih pro děti. Petr Nikl s nakladatelstvím spolupracuje už od roku 2007. Mezi nejznámější tituly patří např. Záhádky, Žlutí lvi nebo Foukací pohádky u kterých se inspiroval hračkami jeho maminky designérky Libuše Niklové v jejichž prostředí vyrůstal.

“Když se vysloví jméno Petra Nikla, většině lidí se vybaví podivuhodný svět plný osobité fantazie. Na jednu stranu hravý, na druhou možná trochu děsivý, protože je v něm možné prakticky všechno, ale každopádně přitažlivý. Právě obrazotvornost je hlavním stavebním materiálem Niklova umění. Je tak výrazná, že se zdá být zcela oproštěna od běžné skutečnosti, která nás obklopuje.” Tak charakterizuje Niklovu tvorbu historik umění Radek Wohlmuth, který tím vystihl i základní myšlenkovou esenci sbírky, která bude k vidění Ve Věži.

Doprovodný program

• pásmo čtení z knih Petra Nikla “Literární čajovna”
• Měsíc knih Petra Nikla v Knihovní dílničce
• permanentní dětská dílnička “Kým chci dnes být”
• přednáška Mgr. Čeňka Hlavatého o designérce Libuši Niklové
• prohlídka výstavy s autorem (18. 2.)
• večerní koncert v Masarykově kulturním domě (18. 2.)

Petr Nikl ŽIVOT A DÍLO

Petr Nikl se narodil v roce 1960 ve Zlíně. V letech 1981-1987 absolvoval Akademii výtvarných umění v Praze, po skončení školy se pět let podílel na aktivitách skupiny Tvrdohlaví (mj. s Františkem Skálou, Jaroslavem Rónou, Stanislavem Divišem a Jiřím Davidem). Píše, kreslí, hraje divadlo, věnuje se scénografii, zpívá a skládá muziku. V roce 1995 obdržel Cenu Jindřicha Chalupeckého, jeho kniha Záhádky (nakladatelství Meander) se stala Knihou roku v soutěži Magnesia Litera 2008.
Od roku 1985 je členem divadelního souboru Mehedaha, spolupracuje s různými performery, herci, spisovateli a básníky. Se skupinou Lakomé Barky vydal v roce 2004 desku Nebojím se smrtihlava (ocenění Anděl v kategorii Alternativní hudba) a v roce 2006 vyšlo další album Přesletec.
Mezi jeho výstavní počiny patří např. interaktivní výstava Hnízda her v galerii Rudolfinum v roce 2000 či instalace Orbis pictus – Play v galerii Mánes v Praze (2011).
V současnosti je možné shlédnout jeho představení Já jsem tvůj zajíc v divadle Archa, které je unikátní svou “nafukovací” scénografií i hudebně-výtvarnou složkou.

Autorské knihy
Pohádka o Rybitince, 2001, 2008
O Rybabě a Mořské duši, 2002
Lingvistické pohádky, 2006
Záhádky, 2007
Jělěňovití, 2008
Orbis pictus aneb…, 2008
Blázníček, 2009
Přeshádky, 2010
Žlutí lvi, 2011
Divňáci z Ňjújorku, 2012

Vstup zdarma

Otevřeno denně mimo pondělí od 14.00 do 23.00 hodin

Více informací najdete na http://www.mekuc.cz/akce/vernisaz-petra-nikla/#.VopiIlJVNaQ

PřílohaVelikost
nikl_petr.jpg53.21 KB



https://www.traditionrolex.com/7