https://www.traditionrolex.com/7

 Protidrogový vlak přijede na Mělník | Mělníček.cz - Mělník v pohybu
Tip: Chcete poradit kam dnes zajít na oběd? Prohlédněte si mělnické jídelní lístky.

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

Protidrogový vlak přijede na Mělník

Protidrogový vlak „Revolution Train“ cestuje po českých městech. Unikátní vzdělávací nástroj, jenž varuje před riziky legálních i nelegálních drog, sbírá skvělé ohalsy. Nově jej chválí také děti, pedagogové i experti z Německa, kteří vlak viděli v pohraničí.

Speciálně vybavená stříbrná vlaková souprava, interaktivní forma protidrogové prevence a také projekt s výbornými aktuálními referencemi z ČR i Německa. To vše je Revolution Train, který teď míří do Mělníka.

  

Celkem už Revolution Train navštívilo asi 10 000 návštěvníků, většina z nich v Praze, kam třídy a rodiny z regionů dojížděly i ze stokilometrové vzdálenosti. Autor projektu Pavel Tuma ale od počátku plánoval, že Revolution Train bude jezdit do měst. Proto vlak v rámci turné bude stát 20.–21. června na mělnickém nádraží .

TRASA TURNÉ RT: http://www.revolutiontrain.cz/v2/aktuality.php

 „Mobilita, interaktivita, síla zážitku, to jsou hlavní myšlenky našeho projektu. Zároveň zvládneme přivítat desetitisíce návštěvníků ročně. Můžeme tak pozitivně zapůsobit na spoustu lidí a podle dosavadních výsledků i opravdu něco změnit,“ říká Tuma.

V interiéru protidrogového vlaku návštěvníci prochází 5D projekcí, která ukazuje hrozby závislostí a vede k přemýšlení o hodnotě lidského zdraví. Že jde o jedinečný zážitek potvrzuje každý, kdo se s programem osobně seznámí. Projekt má podporu Národního protidrogového koordinátora i Národní protidrogové centrály (NPC).

 „Projekt nabízí poutavou a pro mladé lidi atraktivní formou zamyšlení nad reálným příběhem a  jeho souvislostmi,“ uvádí ředitel NPC Jakub Frydrych.

Revolution Train zaujal i v Německu. Pověřenkyně spolkové vlády pro oblast drog Marlene Mortler mu plánuje udělit zvláštní ocenění, zástupci bavorských a saských měst, kde se mj. na školách čím dál častěji objevuje český pervitin, podobný projekt nemají a chtějí vlak dostat k sobě za hranice. Provozovatel vlaku Nadační fond Nové Česko tedy na podzim 2016 chystá turné po německých městech.

„Přeshraniční rozměr je klíčový. Chceme s vlakem dokázat, že Česko může nabídnout i něco pozitivního, nejen levné drogy. Protidrogový vlak děti „baví“ a učitelé jsou z jejich reakcí nadšení. Věříme, že se teď vlak uchytí i na západě,“ říká autor projektu Pavel Tuma.

Fakta:

Zprávy OECD z roku 2015 uvádí, že v České republice vzrostl počet patnáctiletých, kteří mají zkušenosti s alkoholem od roku 2002 ze 70 % na 94 %. Až 20 % české populace (1,7 milionu dospělých osob) se pohybuje za rizikovou hranicí konzumace, což vytváří k alkoholu velmi tolerantní prostředí. Podle národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila počet dětí užívajících alkohol před patnáctým rokem koreluje s počty závislých na nelegálních drogách. Alkohol je v roli iniciační drogy.

Výsledky programu ESPAD ukazují, že zatímco evropský průměr aspoň nějaké zkušenosti s kouřením cigaret je mezi mladistvými na 54 %, v ČR je to 75 %.

Podle agentury Bloomberg je Česká republika s předstihem tzv. nejdekadentnější zemí světa. V největší míře zde převládá všeobecná tolerance k pití alkoholu, kouření cigaret, k hazardním hrám i k užívání marihuany a amfetaminů.

Výroční zprávy NMS dlouhodobě zmiňují nedostatek preventivních programů v ČR.

Ukázka zpětných vazeb (z více než 8.000 respondentů hodnotilo program 95% pozitivně)

Dělám prevenci již 14 let, ale tento projekt je nejlepší ze všech, které jsem měla možnost absolvovat. Děti přišly s nadšením a odcházejí s úvahou, že život je opravdu dar.

Marcela Černá, preventistka, 8. ZŠ Most

Lepší přednášku jsem nezažila. Nedá se tomu říkat přednáška. Je to životní zkušenost, kterou by si měl projít každý.

Dívka 14 let, ZŠ Ústí nad Labem

Více ohlasů najdete níže.

FOTOGRAFIE: http://www.revolutiontrain.cz/v2/foto.php

MATERIÁLY:   http://www.revolutiontrain.cz/v2/media.php

FACEBOOK:    https://www.facebook.com/RevolutionTrain/

 

Zdroj:

Mgr. Václav Voslář
Nadační fond Nové Česko - PR a komunikace
Tel.: +420 608 645 000
E-mail: voslar@revolutiontrain.cz

PřílohaVelikost
PDV2016 Inzerce Mělník.jpg206.31 KB


Město - z radnice

https://www.traditionrolex.com/7