Tip: Přehledná a stále aktuální nabídka zaměstnání je dostupná zde.

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

Kino: Nekonečný příběh aneb rok od petice občanů

Uběhly již 2 roky od prvního vystoupení občanky Emy Riegrové na zastupitelstvu s dotazem, zda vedení města plánuje se znovuvybudováním kina na Mělníku. Zároveň také uběhl rok ode dne, kdy byla předána petice s 1 644 signatáři požadující vznik premiérového kinosálu jako součást divadelního sálu v MKD starostovi Mikešovi.

Do dubna roku 2016 se vedení města zdráhalo jasně vyjádřit jaký, a jestli vůbec mají záměr nahradit bývalé bio v Sokole. Skupina kolem paní Riegrové z mělnické ODS vytvořila následně petiční výbor Petice za vybudování premiérového kina na Mělníku – hnutí za Mělník kulturnější. Během měsíce získali pro svoji podporu podpisy 1 644 spoluobčanů i přespolních. Předání petice proběhlo 25. 4. 2016 na zastupitelstvu města. Následovala odpověď rady města (materiál 94/16. 5. 2016), ve které město připouští, že v projektové dokumentaci rekonstrukce div. sálu by mělo být počítáno se vznikem nepremiérového kina, pokud stanovisko státní památkové péče bude kladné. Odpověď petičního výboru poté zněla jasně: jménem všech signatářů požadujeme vznik premiérového kina nikoliv pouze nepremiérové verze. Poté se příběh kina pozastavil až do doby, než měla být zadána projektová dokumentace.

Z nedávných skutečností tohoto měsíce vyplulo na světlo, že projektová dokumentace byla již zadána na podzim loňského roku. Z projektové dokumentace vyplývá, že celková rekonstrukce s odhadovanými náklady cca 8, 5 mil. Kč nebyla zadána s požadavkem na vznik premiérového kina, ani nepremiérového. Dále z dokumentu vyplývá, že při projednávání se státní památkovou péčí také nedošlo ani k uvažování nad možností instalace kinoprojekční techniky do sálu. Město tak zcela obešlo všechny občany, kteří mají zájem na znovuvybudování kina. Bohužel tato nešťastná dokumentace již byla schválena ve stavebním povolení a může být realizována. Petiční výbor bude požadovat změnu stavby před dokončením, která by měla řešit zapracování premiérového kina do projektu.

Závěrem již pouze konstatovat, že zájem o kino projekci na Mělníku neutichá, protože na všech letních promítání v loňském roce byla hojná účast občanů (kino na Aušperku, promítání filmu „Jak básníci čekají na zázrak“ na náměstí Míru nebo kinematograf Bratrů Čadíků).  V neposlední řadě je důkazem zájmu občanů o návštěvu kina reakce redakce Mělnické radnice, která v dubnovém čísle zařadila program Kina Štětí.

 

Lukáš Burian



Kultura

Volby prohlížení komentářů

Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".

2 Jen tak pro zajímavost.


Kdo z nás si vůbec vzpomene, že je na Pšovce nějaké divadlo Novanta ? http://www.novanta.cz/index.php?pg=&page=0200&lang=cz

Kdo z nás ví, jaké prostory skrývá hospoda u mostu v Rybářích ? Vždyť to jsou místa, která volají po kulturních aktivitách, jako divadlo, nebo kino apod. Jen se domluvit.

1 Taková neúplná rekonstrukce


Taková neúplná rekonstrukce

Zastupitelstvo města (24. 4. 2017) schválilo bod o rozpočtovém opatření rekonstrukce divadelního sálu za 8 500 000 Kč. Bohužel vedení města nepřistoupilo na požadavek občanů, kteří podepsali v hojném počtu Petici za vznik premiérového kina jako součást divadelního sálu MKD (1 644 signatářů). Petiční výbor přesto navrhne na příštím zastupitelstvu, aby byl projekt dopracován s požadavkem na řešení možnosti promítat profesionální kinoprojekce.

Lukáš Burian – člen petičního výboru

1.1 rozvaha


mate alepon nejaky nastrel ekonomicky rozvahy a udrzitelnosti? ja jen, ze jenom projektor pro tzv. premierove kino vyjde na 50, ale spise 100tis, lampy s zivotnosti 500h (cca 200 projekci) vyjdou na 2500. zvuk bude v obdobnych relacich akorat odpadnou vysvicene vybojky, platno od 5000, ale spise tak 15000. kdybych se chtel bavit v korunach tak je to 3500Kc/na signatare.