https://www.traditionrolex.com/7

 Výročí práva várečného se oslaví v Mělníku Pivním festivalem | Mělníček.cz - Mělník v pohybu
Tip: Chcete i Vy mít svůj banner nebo komerční inzerát na tomto webu? Napište nám na komerce@melnicek.cz.

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

Výročí práva várečného se oslaví v Mělníku Pivním festivalem

Mělník zná každý jako město vína a proto není náhodou, že se každoročně koná řada slavností těchto darů zdejších vinic. Avšak málokdo již ví, že v jeho okolí se pěstoval i chmel a existovala hustá sít místních pivovarů. Pivo se tak vařilo i v Kostelci nad Labem, v Kralupech, ve Mšeně, a dále v celé řadě okolních obcí. 

První písemná zpráva o vaření piva v Mělníku je z roku 1407 kdy král Václav IV. dal městu právo várečné. A tak svého času zde až do poloviny 20. století fungovaly dokonce dva pivovary. Původní měšťanský pivovar se nacházel ve čtvrti Podolí. Posléze byl postaven nový pivovar naproti tomu starému pivovaru sloužícímu později jako sladovna, jenž  koupili pak Lobkowicové  v roce 1931. Pivo se zde potom vařilo až do jeho zrušení v roce 1958, posléze podlehl asanaci a na nyní se tu nachází sídliště Pivovar. Ten původní Lobkovický panský pivovar byl na Pšovce a fungoval do roku 1933, kdy byl už po spojení s výše uvedeným modernějším pivovarem  zrušen a objekt byl poté prodán a přestavěn na chemický podnik, který funguje dodnes. Kromě běžných výčepních piv a ležáků se zde vařilo i speciální 15 stupňové pivo Pšovan.

V současné době se v podobě minipivovarů vrací tradice místní výroby tohoto pěnivého moku. A tak, i vzhledem k letošnímu 610. výročí od první zmínky o zdejší výrobě piva, se uskuteční první ročník  Pivního festivalu, který pořádá Světlonoška z.s. V sobotu 3. června si tak od 13 hodin na zdejším náměstí Míru otevřou své stánky malé pivovary z blízkého okolí. Návštěvníci tak budou moci ochutnávat produkty výrobců tohoto pěnivého moku a mohou i hodnotit jeho kvalitu zápisem do tzv. Pivního pasu. Součástí celé této akce bude totiž i soutěž o nejlepší ležák a speciál. Na vítěze budou čekat i zvláštní odměny. Samozřejmě nebude chybět ani doprovodný program v podobě kulturních vystoupení. I pro děti je připravena řada akcí v podobě různých soutěží, chybět nebude skákací hrad a již známý historický kolotoč.

Věřme, že tato akce dá vzniknout další tradici jenž opět přispěje k oživení historického středu města.

Za Světlonošku z.s. Bedřich Marjanko



Kultura

https://www.traditionrolex.com/7