Tip: Události z kalendáře si můžete pohodlně přenést ve formátu ICS do Vašeho mailového programu či mobilu.

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

Zápis do mateřské školy – zkušenost rodiče

Tak už jsme to potřebovali řešit i my – syn pomalu roste a rádi bychom ho dali od září do některé z mateřských škol na Mělníku. V tu dobu mu bude 2,5 roku a říkali jsme si, že 2-3 dny týdně strávené v kolektivu dětí by mu jenom prospěly.

Dali jsme si tedy přihlášku na 3 místa – Dukelská, Nemocniční a Slovany. Přístup paní ředitelek v Dukelské a Nemocniční byl výborný: formuláře bylo možné si stáhnout dopředu na webu, vyplnit a v den zápisu trvala celá procedura odevzdání přihlášky maximálně 10 minut. Zato na Slovanech…

Dorazil jsem na místo po desáté hodině, vyfasoval pořadové číslo 39 a bylo mi sděleno, že na mě přijde řada kolem poledne. Otočil jsem se, jel domů a s lítostí pozoroval ty rodiče, kteří si to čekání museli odbýt na místě i se svými dětmi. Když jsem se na Slovany ve stanovený čas vrátil, tak jsem se poslušně zařadil k dalším čekajícím rodičům do fronty a dostal se do předsálí k paní ředitelce. Tam jsme teprve dostali k vyplnění přihlášku do MŠ (stejnou jakou měly ostatní školky na webu) a po přiměřeném čase dalšího čekání jsme dostali i možnost tuto přihlášku osobně odevzdat paní ředitelce. Procedura, která v ostatních MŠ trvala do deseti minut, se na Slovanech i s čekáním protáhla na skoro tři hodiny. Ze strany paní ředitelky opravdu „velmi ohleduplný a vstřícný“ přístup k rodičům.  

Výsledek jsme se dozvěděli na začátku června a bohužel plně odpovídal předpovědi jednotlivých ředitelek – míst je málo a přednost mají starší děti. Stejně neúspěšně jako my, dopadlo v letošním roce dalších 64 rodičů (v roce 2016 – 41, v roce 2015 – 59).

Ačkoliv před volbami v roce 2014 všichni slibovali řešení tohoto problému, tak fakt je ten, že za poslední tři roky nevzniklo na Mělníku ani jedno nové místo v mateřských školách – ne nadarmo v tomto případě platí, že slibem nezarmoutíš. Opakovaně v našem městě tak mají bohužel každý rok smůlu desítky rodičů, kteří potřebují řešit sladění pracovního a rodinného života. Není to pozitivní situace pro rodiče a vůbec to není pozitivní vizitka vedení města. Doufám, že se nyní pánové Mikeš, Schweigstill a Volf chytnou za nos a udělají maximum proto, aby na Mělníku byla vybudována co nejdříve ještě jedna plnohodnotná MŠ.

 

J. Dohnal   

Politika předchozí téma | následující téma

Volby prohlížení komentářů

Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".

2 kritika až nyní


Pane Dohnale, proč jste tento problém neřešil, když byl starosta Mikeš členem Vaší ČSSD?? V té době neměl Mělník problém s počtem míst ve školkách?? Myslím si, že tento problém je dlouhodobý. Jenže Vám se to hodí kritizovat až nyní. 

Já se divím, že město si neudělá nějaký výhled s ohledem na počet narozených dětí. Vždyť z toho se dá velmi lehce odvodit, kolik bude potřeba míst ve školkách. Stačí si vyžádat potřebná data z matriky. Jenže to už by asi bylo moc koncepční.

2.1 Čísla hovoří jasně pane "Krpec"


Mělník má dlouhodobě problém s nedostatkem míst v MŠ, za posledních 7 let se dle oficiálních údajů z MÚ podařilo následující:

období 10/2010 - 9/2014 - 78 nově vytvořených míst v MŠ na Mělníku

období 10/2014 - 6/2017 - 0 nově vytvořených míst v MŠ na Mělníku

Když si vezmete ekonomickou situaci v ČR v letech 2010-2014 a nyní (s vlivem na rozpočet našeho města), tak si prostě člověk musí položit otázku: proč to v ekonomicky horším období řešit šlo a nyní se ta situace vůbec nelepší?

Za poslední tři roky tomuto problému muselo čelit více než 160 rodin s malými dětmi a to je prostě špatně.

2.1.1 cisla mluvi jasne a nedelal bych z toho slozitou politiku


zalezi na uhlu pohledu, i presto ze podle vas vzniklo v letech 2010-2014 78 novych mist nebylo v roce 2015 uspokojeno 59 rodicu (tedy presneji rodicu 59 deti) tedy jen o 5 mene nez nyni, kdy za posledni roky nevzniklo misto ani jedno. Misto ve skolce  zatim neni pro 2lete deti narokova samozrejmost, podle vasi exministryne Valachove maji MS  dostatecne kapacity aby od roku 2020 umistily vsechny spadove deti od veku 2let, takze se bude stavet (nebo casteji nafukovat), letos se to tyka 4letych, pristi rok 3letych, do toho prichazi "inkluze" deti se specialnimi potrebami, ktere snizuji maximalni mozny pocet deti ve tridach  a povinny posledni rok pred ZS. Chci tim rict, ze veci nejsou cernobile, jsou tu detske skupiny, nektere deti v zari nenastoupi. Na poslednim zastupitelstvu navic mistostarosta popsal objektivni priciny proc nova skolka jeste nestoji. 

2.1.1.1 Nesouhlasím s Vámi , vůbec ...


Složité to opravdu není , pokud si dokáže pojišťovák zjistit , že se Vám narodilo dítě , kde bydlíte a v zápětí Vás otravuje a nabízí pojistku (jak jinak než výhodnou) , tak si stejně , pokud by byl zájem , dokáže zjistit město kolik má narozených dětí ve svém rajónu . Pak není problém operativně reagovat a včas zajistit přiměřenou rezervu míst ve školkách a je po problému . Nechápu jak můžete takto bagatelizovat takový problém ?

Kdo je normální (nebavíme se tu o různých sockách a degeších kterým je to jedno a většinou za to ani neplatí) , tak pokud mu skončí "mateřská" tak chce / musí dát děcko do  školky a sám jít do práce , neb jinak peníze nevydělá .

Evidentně jste nepodstoupil  kolotoč přihlášek a klepání se strachy o místo pro Vaše dítě ve školce .

Je úplně jedno na kolik dětí se nedostalo který rok , mělo by být normální a přirozené že se každý rok dostane na všechny potřebné , nebo Vám to tak nepřijde ???

2.1.1.1.1 to mne neprekvapuje


mate pravdu, evidentne nepodstoupil, patrim do te nemale skupiny "velka bila pracujici muz", ktera tyto lapalie prenechava manzelkam a stara se o tu trapnou materialni stranku... Samozrejme jsme si to prozili, ale pocitali jsme s tim, ze se dostat nemusime a podle toho jsme se zaridili - v zivote nas potkaji urcite i horsi tragedie, tak proc se hroutit pri te prvni. Nase deti navstevovaly neobecni zarizeni nez na obecni dosahly, toliko k Vasemu osobnimu poselstvi.

Kdyz se na to podivam ciste ekonomicky - jako ten Vas pojistovak, tak v pripade, kdy zkratka nejsou prostory kam dalsi deti nastehovat, je previs poptavky ten nejlepsi ekonomickej stav. Prumerne provozni naklady MS na dite 55tis/rok, uhrnne odvody prumerne matky v zamestnaneckem pomeru 70-90tis/rok, takze je to pro narodni hospodarstvi nejakejch +15tis/rok, kdyz bude dite umisteno (nemusim zduraznovat rozdil mezi statnim a obecnim rozpoctem), vybudovani nove skolky vyjde bratru 250-300tis na jedno misto = navratnost nejakych 20let pri optimalnim vyuziti a ted ta kardinalni otazka - jak velka skolka by to mela s ohledem na demograficky trend byt, protoze pak se s navratnosti obema smery (previs/podstav) dostavame mnohem dale, nemeli bychom stavet rovnou skolu? nebo duchodak?

Snad uplne zaverem, viz statistiky v clanku odkud pochazi graf, na kapacitu skolek je tlak nejenom odspodu (dvoulete deti cca25%), ale posledni dobou i shora 15-20% odkladu nastupu na ZS, coz dela v melnickych pomerech nejakych 120mist a za to muze taky mistostarosta. Obecne si drzime 3.5mista/100 obyvatel coz neni v regionu vubec spatny cislo.

 

http://www.eduin.cz/wp-content/uploads/2014/01/1.png

 

 

2.1.1.1.1.2 To , že převis poptávky


To , že převis poptávky je nejlepší ekonomický stav , to se shodnem . To je totiž u čehokoliv . Jenže se tu bavíme o školce , zařízení pro malé děti , jejichž rodiče chodí do práce . To že se to dotuje , je jasné , avšak dle mého naprosto v pořádku . Důvodů vidím hned několik . Né každý má na soukromou školku , či chůvu , která by klasickou předškolní péči nahradila . Jsou tu také rodiče samoživitelé , neboť né každý žije s druhým z manželů a né každý má k dispozici babičky na hlídání . Je potřeba uvažovat i o těchto lidech , respektive o jejich potřebách a možnostech umístit své dítě .

Pokud to budeme brát čistě ekonomicky , tak ano , máte pravdu že návratnost na zřízené místo je dlouhá . Jenže , pokud má stát peníze na nemakačenka , kriminálníky , feťáky a jiné lůzry , pak jich má dost i pro naše nejmenší , neb ti jsou budoucnost naší společnosti a to by mělo být na prvním místě ...

Zdar L.

 

2.1.1.1.1.1 Ideální, ale rozhodně dosažitelný stav


Vnímám tuto oblast jako službu veřejnosti ze strany města (stejně jako péči o veřejný prostor, městskou zeleň atd.) a myslím, že v těch posledních 3 letech vedení opravdu zaspalo. Část rodičů se do práce potřebuje vrátit, část rodičů se do práce chce vrátit - byť třeba jen na částečný úvazek. Nemožnost umístění dítěte v MŠ nebo dětské skupině (kde město taky nepomohlo bývalé provozovatelce Delfínku, ač slibovalo) tuto možnost ale v podstatě znemožňuje.

Demografický výhled pro Mělník z hlediska školních kapacit je bezproblémový, z hlediska MŠ je nyní problém. Ideálním, ale rozhodně dosažitelným řešením je tedy nyní vybudovat urychleně novou MŠ na zelené louce s dostatečnou kapacitou, která bude moci být v případě potřeby upravena na školní družinu, nebo denní stacionář pro seniory (tento problém na město začne doléhat za 10 a více let let). Pokud vedení města uvažuje dále než za horizont svého volebního období, tak bude postupovat koncepčně a s rozmyslem.

A máme tu samozřejmě ještě jeden problém s MŠ. Nemalá část ekonomicky aktivních obyvatel našeho města za prací dojíždí a proto je třeba řešit nejenom kapacitu MŠ, ale také odpovídající rozsah služeb z hlediska otevírací doby. Málokdo dnes pracuje od 7:00 do 15.30. I na to musí provozovatel MŠ myslet a vyjít rodičům vstříc.

Stále jsou slyšet nářky nad tím, že se v ČR rodí málo dětí a co s tím lze dělat. Všechny studie prokázaly, že největší motivací pro rodiče nejsou dávky nebo finanční bonusy, ale vědomí, že budou mít po narození dítěte dostupné služby pro skloubení rodinného, osobního a pracovního života. Tak doufám, že to půjde i našem městě.

 

J.Dohnal      

1 Nebylo by to spatne,pokud by


Nebylo by to spatne,pokud by se tomuto radnice venovala a navic vim dobre cim jste si prosel,neb to same jsme absolvovali my letos s dcerou.
Problem je ten, ze pred tim na to radnice prdela a ted nema cas , ponevadz resi starostovy eskapady...
Preji at se vam to povede a misto tez ziskate...