Tip: Nevíte kam večer vyrazit? Náš Průvodce Vám poradí!

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

LiStOVáNí: Doppler (Erlend Loe)

23/01/2019 - 18:00
23/01/2019 - 19:00
iCal
 

Hudební sál MKD Mělník

Příběh, který se odvíjí od zdánlivě bezvýznamné události - pádu z kola. Doppler, hlavní hrdina knihy, spadne v lese z kola a začne přemýšlet o svém životě, který mu připadá moc "pilný". Svou hlubokou osobní krizi řeší tím, že opustí ženu a děti a přestěhuje se do lesa. Společnost mu dělá losí mládě, jehož matku zastřelil kvůli masu. Jeho pobyt v lese postupně narušují další postavy, které Dopplerovi brání v přechodu z aktivity do pasivity. Všechno je tak norské a Doppler už nechce být pilný! Tato akční groteska patří k nejoblíbenějším titulům seriálu LiStOVáNí.

Erlend Loe (*1969, Trondheim, Norsko)
jednou z nejvýraznějších a nejpopulárnějších osobností současné generace norských spisovatelů je Erlend Loe. Hrál divadlo, natočil několik krátkých filmů, přispíval do novin a byl také zaměstnán v psychiatrické léčebně. Navštěvoval filmovou školu, studoval folkloristiku, filmovou a literární vědu. Kromě psaní knih se věnuje i psaní scénářů - film Detektor (Detektor). V současné době žije Loe v Oslo a je spisovatel na volné noze.

Debutoval v roce 1993 románem Tatt av kvinnen (Napospas ženě). Je autorem několika knih pro děti o Kurtovi, které doplňují vtipné ilustrace Loeova přítele Kima Hiorthoye. Obrovský úspěch mu přinesl ale až jeho druhý román - Naiv. Super. (Naivní. Super.). Román se stal opravdovým hitem - hlavní "hrdina" totiž vzbuzuje dojem, že je jedním z nás - jeho příběh o hledání smyslu života může prožít naprosto každý bez ohledu na věk a pohlaví.V roce 1999 vyšla kniha L (L - jako zkratka pro Learning = učení, vzdělávání se) o zajímavém projektu, který uskutečnil Loe s partou svých přátel. Kromě samotného projektu, jakým je expedice do Polynésie, je kniha výpovědí o generaci dnešních mladých mužů, o přátelství mezi nimi, o jejich vztahu k prostředí, ve kterém žijí. Zatím poslední Loeovou knihou jsou Fakta om Finland (Fakta o Finsku) - vyšla v roce 2001. Všem Loeovým knihám je společný jemný humor, se kterým nahlíží na hluboká témata jako jsou pocit osamění. Pravděpodobně nejen o jeho knihách, ale i o něm samotném se dá říct, že se snaží vyjadřovat o poměrně složitých věcech co nejjednodušším způsobem - Loe na téma, jak se stal spisovatelem: "Poměrně brzy jsem se rozhodl, že zkusím napsat román. Protože to šlo docela dobře, pokračoval jsem v tom. Zhruba po deseti letech jsem přesvědčil sám sebe, že se budu psaním živit. V překladu Kateřiny Krištůfkové vydalo nakladatelství Kniha Zlín / Albatros Media h4. Účinkují Lukáš Hejlík a Pavla Dostálová.

Vstupné: 100 Kč

Více informací najdete na http://www.mekuc.cz

 

PřílohaVelikost
doppler.jpg203.71 KB