Tip: Události z kalendáře si můžete pohodlně přenést ve formátu ICS do Vašeho mailového programu či mobilu.

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

George Watson's College, Edinburgh

05/04/2019 - 19:00
05/04/2019 - 20:30
iCal
 

Divadelní sál MKD Mělník

Koncert komorního sboru a smyčcového orchestru George Watson's College z Edinburghu.

George Watson's College, Edinburgh

Vysoká škola George Watson's College se nachází ve Skotsku, byla založena již v roce 1741 a v současné době ji navštěvuje více než 2300 studentů, má velmi rozsáhlý záběr v hudebním vzdělání a v různých hudebních aktivitách. Týdně na škole proběhne až 1200 hodin věnovaných hudbě a hudební nauce. Studenti studují hru na tradiční hudební nástroje jako je klavír, varhany a kytara, ale i na tradiční skotské nástroje jako jsou dudy.

Škola má několik pěveckých sborů a orchestrů. Na dnešním koncertu vystoupí komorní sbor a smyčcový orchestr. Komorní sbor v poslední době předvedl na různých koncertech širokou škálu písní, od renesančních motet, přes aranže klasických, moderních a jazzových děl. Smyčcový orchestr se skládá ze studentů ve věku od 12ti do 18ti let, kteří běžně hrají s univerzitním symfonických orchestrem.

Obě tělesa standardně vystupují ve Skotských městech, jako je Aberdeen, Inverness, Skye atd. Mají za sebou mnoho zahraničních turné. Velmi úspěšné koncerty se konaly v roce 2012 k Krakově, v roce 2014 ve Veroně a v Benátkách, v roce 2016 ve Slovinsku. Destinací pro turné v roce 2019 se stala Česká republika, není to však první návštěva. Sbor o orchestr zde úspěšně koncertovaly již jednou a to v roce 2008.

Sbor a smyčcový orchestr budou dirigovat David Elliott, Steven Griffin a Claire Docherty.

David Elliott MA, BMus
je hlavním dirigentem na univerzitě Goerge Watson. Členem pedagogického sboru je již od roku 2004. Po studiích na Royal Holloway College studoval také na Londýnské univerzitě a Londýnském institutu vzdělávíní. Působil také na The Latymer School, zde dirigoval místní orchestr a věnoval se i přednášení. V minulosti dirigoval koncerty, které se konaly v těch nejznámějších londýnských koncertních síních jako např. Royal Albert Hall, Royal Festival Hall a Barbican Hall. Má za sebou také mnoho zahraničních turné, během kterých dirigoval ve Stockholmu, Benátkách, Helsinkách, Berlíně, Paříži a Praze.

Steven Griffin BA
působí na George Watson jako druhý dirigent již od roku 1996.
Svého hudebního vzdělání dosáhl na Oxfordské univerzitě. Působil jako dirigent na školách Vaynor, Penderyn School a Merthyr Tydfil. V minulosti se věnoval sborovému zpěvu ve Skotské opěře, působil taktéž i jako sólista.

Claire Docherty BA
působí v George Watson jako hlavní dirigenta smyčcových nástrojů.
Studovala hru na housle na St. Mary’s Music School v Edinburghu. Pokračovala ve svých dalších studiích a posléze se z ní stala koncertní sólistka. Během postgraduálních studií na Londýnské hudební konzervatoři ji vedl Felix Andrievsky. Byla členkou mládežnického orchestru Schleswig Holstein, který v té době vedl Leonard Bernstein. Vyučovala hru na housle na hudební škole St. Mary’s, kde vedla smyčcový orchestr St Mary’s String Ensemble. Působila také jako lektorka v Edinburghském mládežnického orchestru a jako smyčcový mistryně v Národním Skotském mládežnickém orchestru.

V nedávné době taktéž působila v Iráku, konkrétně pracovala s Iráckým mládežnickým orchestrem. V roce 2013 navštívila Kurdistán, kurdskou část Iráku, kde vyučovala a dávala hodiny jak studentům, tak i mladým budoucím hudebním pedagogům. Claire byla členkou Skotského Komorního orchestru, se kterým jako externistka vystupuje dodnes.

Program:

Skladby pro sbor a orchestr

Aleluja z oratoria Mesiáš  l  G.F. Handel

Ave Verum Corpus  l  W. A. Mozart

Skotské rozloučení  l  arr Steven Griffin

Sbor

Dido a Aeneas  l  Henry Purcell

The Lamb  l  John Tavener

Song for Athene  l  John Tavener

Prelude Exsultate Jubilate  l  Ola Gjeilo

Orchestr

Concerto Grosso op.6 č.8  l  A. Corelli

Capriol Suite  l  Peter Warlock

Death of Falstaff  l  William Walton

Touch Her Soft Lips and Part  l  William Walton

Prelude and Fugue  l  Alexander McNamee

Tradiční Skotské melodie

Vstupné: 100 Kč

Více informací najdete na http://www.mekuc.cz

PřílohaVelikost
george_watsons_college.jpg26.95 KB