https://www.traditionrolex.com/7

 Po roce o varhanách chrámu sv. Petra a Pavla a kostelu samém | Mělníček.cz - Mělník v pohybu
Tip: Nevíte kam večer vyrazit? Náš Průvodce Vám poradí!

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

Po roce o varhanách chrámu sv. Petra a Pavla a kostelu samém

Již sedmým rokem trvá Projekt obnovy varhan chrámu sv. Petra a Pavla v Mělníce. Tak dlouho se shánějí finanční prostředky, aby jedna z nejvýznamnějších pozdně gotických staveb u nás měla důstojné varhany, které nahradí provizórium z roku 1898. Konečně by se také v interiéru odstranila nerovnováha mezi barokním oltářem a nástrojem, který se na kůru téměř ztrácí.


Projekt 2005 - 2011

Jedním z prvních kroků na cestě za novým nástrojem bylo v roce 2005 restaurování skříně pozitivu v zábradlí kruchty (195.300 Kč), jež hrozila zřícením. Dalším bylo postupné restaurování hodnotného barokního prospektu (1,189.151 Kč), kterému po půl století „uskladnění“ v gotické věži hrozil zánik. Následovalo zpracování projektové dokumentace a průzkumů k obnově kostela a obnově varhan (508.730 Kč), jimiž se otevřela cesta k podávání žádostí o přidělení finančních prostředků.

 

Obnova kostela sv. Petra a Pavla

Shánět finance je potřeba vzhledem k jejímu technickému stavu i na stavbu kostela samu. Nejproblematičtější část představuje západní průčelí, kde již v uplynulých letech probíhaly práce v románské věži a nyní je potřeba pokračovat dále, a to v hlavní lodi. Proto byla podána Římskokatolickou farností – proboštstvím Mělník žádost na přidělení prostředků z Fondu kultury a obnovy památek Středočeského kraje na rok 2012 (neúspěšně) a z Programu záchrany architektonického dědictví, který spravuje Ministerstvo kultury ČR. Zde vlastník objektu obdržel příslib na letošní rok ve výši 720.000 Kč, k němuž připojí ze svých prostředků 80.000 Kč. Práce budou svou povahou především restaurátorské a budou se týkat klenby nad kruchtou. Realizovat je bude ART ARCUS s. r. o. (Mgr. Jakub Rafl, akademický sochař a restaurátor, MgA. Magdalena Rafl Bursová, akademická malířka a restaurátorka).

 

Výběrové řízení na zhotovitele nových varhan

Na samotný nástroj žádal obdobně jako v minulých letech MOOS o podporu z Nadace ČEZ, tentokrát však neúspěšně. Výše získaných prostředků od veřejnosti a fyzických i právnických osob (k 31. 12. 2011 celkem 3,319.525 Kč), stále rostoucí ceny materiálů spolu s inflací nás ale přivedly k rozhodnutí vypsat na začátku roku 2012 výběrové řízení na dodavatele varhan (nový nástroj s využitím zrestaurovaného prospektu).

Výběrová komise se sešla 7. března 2012 ve složení Mgr. Renata Špačková (předsedkyně). Mgr. František Šťastný (místopředseda, zástupce spolku a farnosti v odborných záležitostech, varhaník), P. Jacek Zyzak MS (administrátor mělnické farnosti), organologové Mgr. Radek Rejšek, Štěpán Svoboda a ing. Marek Čihař, MgA. Pavel Černý (varhaník). Ze dvou zájemců, kteří se do soutěže přihlásili a splnili všechny požadované předpoklady, byla vybrána „Varhanářská dílna Kánský – Brachtl, sdružení“ z Krnova. Cena nástroje (bez závěrečné polychromie) činí 5,974.170,-Kč bez DPH (tč. 20%).

 

Uzavření smlouvy

Smlouva mezi Římskokatolickou farností – proboštstvím Mělník a vybraným zhotovitelem byla uzavřena na mělnické faře dne 29. března 2012. Výstavba varhan je rozdělena do čtyř etap, které budou realizovány v závislosti na finančních možnostech objednatele, resp. MOOS. Zároveň totiž byla uzavřena smlouva o financování mezi farností a spolkem. Vzhledem k tomu, že město Mělník schválilo ve svém rozpočtu na tento rok 1 mil. na chrámové varhany, disponuje spolek nyní 5,3 mil.

V současné době jsou smluvně ošetřeny dvě etapy výstavby varhan s termínem plnění do 30. září 2013. První etapa v hodnotě 2,644.000,- Kč bez DPH zahrnuje: rekonstrukci varhanní skříně, hrací stůl, vzdušnici manuálu, trakturu manuálu; druhá etapa v hodnotě 1,219.400,- Kč bez DPH zahrnuje: zhotovení píšťal manuálu, usazení píšťal manuálu, zhotovení vzduchotechniky manuálu, instalaci v dílně zhotovitele, intonaci a ladění manuálu. Realizace třetí etapy by znamenala, že v kostele již budou instalovány funkční varhany, k nimž by zbývalo ve 4. etapě „oživit“ pozitiv.

 

Varhanářská dílna Kánský - Brachtl

Nyní je vhodné představit zhotovitele. Varhanářská dílna Kánský a Brachtl byla založena v dubnu roku 1995. Jména zakladatelů jsou zakotvena v samotném názvu – jsou jimi Mgr. Jaromír Kánský (konstrukce varhan, restaurování varhan /držitel povolení MK ČR k restaurování památkově chráněných varhan/, řízení výroby a montáž nástrojů; zhotovení traktury varhan) a Josef Brachtl (intonace). Od původního zaměření na rekonstrukce a stavbu nástrojů s elektrickou trakturou se firma „vrátila“ k tradicí ověřené mechanické traktuře. U tohoto přerodu stála výstavba dvoumanuálového nástroje pro kostel sv. Antonína v Hradci Králové v roce 2001. Zlomovou prací pro firmu bylo restaurování velkých třímanuálových varhan v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha v Praze (1999-2001), která jí otevřela cestu k dalším náročným restaurátorským a rekonstrukčním zakázkám.

Největším nástrojem firmy jsou varhany (stavěné jako replika) pro baziliku sv. Markéty v Břevnovském klášteře v Praze v roce 2007. K nejnovějším realizacím potom patří restaurování varhan z roku 1780 u Nejsvětějšího Salvátora v Praze (zde ve spolupráci s německou firmou Eule Orgelbau, 2011). V současné době je firma pověřena rekonstrukcí varhan v jezuitském kostele sv. Ignáce v Praze, zároveň připravuje rekonstrukci pro kostel sv. Martina v Třebíči. (www.kansky-brachtl.cz)

 

Závěrem

Co říci závěrem tohoto již několik let pravidelného květnového informování o projektu obnovy varhan? Bezesporu sem patří pozvání na další benefiční koncert v jeho prospěch, a to 13. května 2012 od 16 hod v kostele sv. Petra a Pavla v Mělníku. Tradičním účinkujícím je umělecký patron projektu Aleš Bárta, jeden z našich nejpřednějších varhaníků. K sobě přizval trumpetistu Miroslava Kejmara. Určitě patří do závěru též obrovské poděkování všem dárcům a podporovatelům projektu. Společným úsilím se přiblížil náš cíl, nové varhany – krásné, důstojné, realizované naší přední varhanářskou firmou. Tím by se naplnil po více než 110 letech sen Mělnických. To není špatné, že?

 

Renata Špačková, MOOS
www.moosmelnik.cz

PřílohaVelikost
plakat_varhany_2012.pdf1019.4 KB


Kultura

https://www.traditionrolex.com/7