https://www.traditionrolex.com/7

 Mělnické chrámové koncerty – tentokrát trochu jinak | Mělníček.cz - Mělník v pohybu
Tip: Staňte se redaktorem! Přidejte se k našemu teamu!

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

Mělnické chrámové koncerty – tentokrát trochu jinak

Na neděli 22. července 2012 je připravený zahajovací koncert letos již třináctého ročníku Cyklu chrámových koncertů v kostele sv. Petra a Pavla v Mělníku.


Hlavní protagonistkou tohoto koncertu bude sopranistka Maria Kobielska – od sezony 2002/2003 sólistka opery Národního divadla v Praze, kde nastudovala Janáčkovu Bystroušku (Příhody lišky Bystroušky) a trojroli Málinky, Etherey a Kunky (Výlety páně Broučkovy), Dvořákovu Rusalku a Julii (Jakobín), smetanovské role Mařenky (Prodaná nevěsta), Blaženky (Tajemství) a Vendulky (Hubička), dále Mariken (Martinů: Hry o Marii), Micaelu (Bizet: Carmen), Mimi (Puccini: Bohéma) a Alici Ford (Verdi: Falstaff). Bohatá je také její koncertní činnost na domácích i zahraničních pódiích. Spolupracuje s významnými orchestry, jakými jsou BBC Symphony Orchestra, se kterým vystoupila na zahajovacím koncertu BBC Proms v Londýně v sopránovém partu Beethovenovy 9. symfonie (2007); dále Slezská filharmonie Katowice, Netherlands Radio Philharmonic Orchestra, Český národní symfonický orchestr, Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK, Moravská filharmonie Olomouc, Slovenská filharmonie, Státní filharmonie Košice a další. S orchestrem BBC a jeho šéfdirigentem Jiřím Bělohlávkem nahrála trojroli v Janáčkových Výletech páně Broučkových pro label Deutsche Grammophon. Tato nahrávka získala na hudebním veletrhu v Cannes operní ocenění Midem Classical Award 2009.
Důstojným partnerem jí bude jistě Vinklat ensemble – komorní soubor, jehož uměleckým vedoucím a zakladatelem je člen věhlasného orchestru Vídeňské filharmonie, Tomáš Vinklát.
Program je složený z vokálních a instrumentálních skladeb mistrů baroka (J. S. Bach, A. Vivaldi, G. F. Händel, J. J. Fux) vídeňského klasicismu (W. A. Mozart) a raného romantismu (N. Paganini, F. Schubert).


Letošní ročník koncertů bude od těch předchozích dvanácti poněkud odlišný. Na žádném ze čtyř koncertů nebudou znít varhany. V těchto dnech totiž začíná obnova klenby kostela v prostorách varhanní kruchty, jež je předstupněm umístění nového nástroje, který bude v následujících letech postaven do tohoto jedinečného gotického prostoru. Výtěžek z dobrovolného vstupného bude věnován na Projekt obnovy varhan kostela sv. Petra a Pavla v Mělníku.


www.moosmelnik.cz



Kultura

https://www.traditionrolex.com/7