https://www.traditionrolex.com/7

 Vinná noc letos nově a bez vstupného | Mělníček.cz - Mělník v pohybu
Tip: S ostatními uživateli si můžete posílat soukromé vzkazy!

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

Vinná noc letos nově a bez vstupného

Také jste si již říkali, s čím ti vinaři letos otálejí? Zima je za námi a ani zmínka o Vinné noci - tedy o setkání mělnických vinařů s ochutnávkou nejen mladých mělnických vín. Vinná noc letos nebude?

Je tomu právě naopak. Občanské sdružení Mělnický košt se pravidelně schází a společně s organizátory akce Studio Eko-Logika, o.s. přišli s kompletně novým dramaturgickým konceptem. Po několika úspěšných letech pořádání akce v mělnickém MKD bude letošní Vinná noc zasazena do starobylých prostor samotného centra města. A nebude se jednat jen o jeden nebo dva prostory, jak tomu bylo v minulosti, ale hned o šest výjimečných míst. Návštěvníci, tedy milovníci vína, budou muset projevit značnou porci odvahy a za svými vinaři vyrazit “po svých”. Odměnou jim za to bude nejen kvalitní vinný mok, ale také atmosféra krásných starých sklepů a historických budov.

Pro letošní Vinnou noc budou mělnickým vinařům dočasný azyl poskytovat sklepy a malý výstavní sál Regionálního Muzea Mělník, sklepy Zámku Mělník, sklepní prostory vinárny Modrá hvězda, restaurace U sv. Václava, hudebního klubu Stará Mydlárna a restaurace Na Hradbách. Každý vinař tak bude moci sám v klidu a pohodové atmosféře rozmlouvat se zájemci nejen o víně. Každý prostor bude také poskytovat nejrůznější gastronomické speciality a chybět nebude ani skvělý hudební doprovod na každém vinařském zastavení. A teď pozor! Vstupné se nikde platit nebude! Nikde se nebude kouřit! Nikde se nebudete nudit!

Termín Vinné noci jsme pro letošní ročník určili na sobotu 26. dubna. Důvod je prostý, bude tepleji, bude déle vidět a s jarem přijde nová míza nejen do vinic. Začátek akce bude také zcela netradiční, již v 17.00 hodin. Konec noci je plánován na 1 hodinu ranní, ale kdo ví…

Důvodem zahájení Vinné noci už v odpoledních hodinách je krásný doprovodný program akce - bezplatný vstup do nejzajímavějších míst na Mělníku. Od 17. do 20. hodiny budou otevřeny veškeré expozice Regionálního Muzea Mělník (včetně Vinařské expozice), expozice Galerie Ve Věži s vyhlídkou v pátém patře, prohlídka kostnice v chrámu sv. Petra a Pavla a když bude počasí přát, tak i vyhlídka z kostelní věže. Nebude chybět ani prohlídka mělnického podzemí s nejširší studnou v ČR. Tímto zpestřením akce chceme pozvat nejen dospělé milovníky vína, ale i celé rodiny s dětmi, pro které bude putování po památkách města Mělníka jistě tím nejlepším programem na sobotní odpoledne. A vězte, že po takovémto “puťáku” budou Vaše ratolesti spát jako koťata a Vy, starší, můžete vyrazit s klidným svědomím degustovat.

Dalším “bonbónkem” programu bude na náměstí Míru krátké společné vystoupení všech hudebníků. V 19:00 hodin každý z hudebníků zahraje jednu skladbu s přípitkem pro zdárný nadcházející rok mělnických vín. Možná se dočkáme i společného “zahalekání” všech muzikantů společně. A že jich bude dost: Tomáš Homuta & Petr Volf, Petr Baťa Kundrát, Marián Kořínek, Renata Dvořáková, cimbálová muzika Šenk a mnoho dalších. Po této “halekačce” se muzikanti rozejdou do jednotlivých vinařských destinací, kde budou dotvářet tu nejkrásnější atmosféru, jaká u vína vždy bývá.

A abyste se ve městě neztratili, bude ve středu náměstí zbudován informační stan, kde si budete moci zakoupit tradiční sklenku na víno a žetony potřebné pro degustaci. Vinaři nepřijímají peníze, ale tzv. žetonky. K základní sadě 20-ti žetonků dostanete i podrobnou mapu s vyznačením jednotlivých degustačních míst, program celé akce a také veškeré informace. Nemusíte se obávat ani dlouhých front na žetonky, u každého vinařského zastavení budete mít možnost si je dokoupit.

Pro zpříjemnění Vašeho putování za vínem bude na náměstí připraveno občerstvení s posezením. Pečené ryby z liběchovského rybářství, speciality Martina Růzhy, tradiční opékání špekáčků na ohni, Dolská medovina, domácí bramboráky, pečení masa… …no, zkrátka chuťové pohárky si přijdou na své. A abyste měli důvod provětrat se na čerstvém vzduchu i v nočních hodinách, budou Vám na náměstí předvádět svou ohnivou show kováři ze Želíz známí jako Bambilionfire’s.

Na závěr této pozvánky snad chybí pouze vyjmenovat ty nejdůležitější a těmi jsou mělničtí vinaři, kteří se letošního Vinné noci zúčastní. Zde jsou: Lobkowicz vinařství Mělník, Lobkowiczké-zámecké vinařství Zámek Mělník, Mělnické vinařství Kraus, Školní statek Mělník, Vinařské středisko Mělník (ČZU), Vinařství Vondrák, Vinařství Vaněk, Vinařství Kaleda, vinař Pavel Chorouš a vinař Roman Kříž. Zde se také sluší poděkovat partnerům, kteří tuto akci podpořili bezplatným zpřístupněním svých prostor a expozic: městu Mělník, Mekuc o.p.s., Regionálnímu Muzeu Mělník a Římskokatolické farnosti Proboštství Mělník. Dík patří také všem poskytovatelům degustačních míst.

Pevně věříme, že Vás Vinná noc 2014 zaujme natolik, že budete odpočítávat dny k již dnes připravované největší akci vinařů mělnických, kterou je “Mělnický Košt 2014”. Ten se uskuteční již po osmé dne 9.8.2014, opět v rozšířené podobě v celém historickém centru města Mělníka.

(Tisková zpráva převzata z webu www.melnickykost.cz)

PřílohaVelikost
mk.JPG13.06 KB


Kultura

https://www.traditionrolex.com/7