https://www.traditionrolex.com/7

 Živé kreslení i irská hudba ve věži | Mělníček.cz - Mělník v pohybu
Tip: S ostatními uživateli si můžete posílat soukromé vzkazy!

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

Živé kreslení i irská hudba ve věži

V mělnické Galérii Ve Věži probíhá od  13. listopadu  výstava prací výtvarníka Vojtěcha Velického, která obsahuje karikatury a ilustrace plné nevybíravé politické satiry, publikované v časopise Euro, kde autor pracuje jako hlavní ilustrátor. Při této příležitosti se v jejím rámci uskuteční i doprovodné programy. A to v sobotu 12. prosince zde proto proběhnou hned dvě akce.

Nejprve se od 15 hodin uskuteční happening tohoto autora v podobě prezentace jeho práce. Výtvarník bude před zraky návštěvníků kreslit dílo, které se posléze stane součástí vystavované kolekce. Vojtěch Velický totiž vytváří zajímavé velkoformátové malby vytvořené během tzv. art wrestlings – uměleckých soubojů, kdy několik výtvarníků kreslí ve veřejném prostoru naživo před publikem, které pak hodnotí jejich výkony. V tomto případě však nepůjde o výtvarný souboj, ale o ukázku, jak toto umělecké dílo vzniká.

Další akcí bude večerní koncert. V 19.30 zde vystoupí dvojice muzikantů. Ona vystupuje s houslemi, on s kytarou. Spojením citu a souznění s houslemi Jitky Malczyk a kytarovým umem Vojtěcha Jindry vzniklo duo, které vystupuje s jigovými a reelovými songy. Setkáním těchto dvou zkušených hudebníků se tak propojují dva hudební světy.

Houslistka, a také cestovatelka, Jitka Malczyk, vedle hry na housle vystudovala anglický jazyk. Na svých četných hudebních cestách po celém světě hledá inspiraci k vlastní autorské tvorbě. Působí v českých i mezinárodních hudebních projektech jako jsou například Deliou, Unreel, Prague Balfolk Session Project či Atelier 90. Jako určitou zajímavost lze připomenout, že v rámci Pražského jara hrála slavnou Rohanskou jízdu od Howarda Shorea v Symfonii Pán Prstenů.

Druhá část dua, kytarista Vojtěch Jindra, se ve svém hudebním životě orientuje spíše na západ a severozápad. Prošel například skupinami Taliesyn a Irish Dew. Nyní působí především v kapele Bran hrají keltskou muziku, pro níž skládá hudbu. V neposlední řadě se i objevuje po boku irského písničkáře J. Eoina. V roce 2010 vydal vlastní instrumentální album „Zákulisí“.

V komorní sestavě, které nechybí nasazení a radost ze hry, vyniká zvuk houslí a akustické kytary a díky osobitému stylu hráčů vzniká originální autorská hudba.

Není proto pochyb, že v prostorách historické městské brány jejich vystoupení vyzní obzvlášť zajímavě.



Kultura

https://www.traditionrolex.com/7