Tip: Chcete poradit kam dnes zajít na oběd? Prohlédněte si mělnické jídelní lístky.
Zoopark Zelcin

Čajovnické noviny I.

Pro širší informovanost bych se tu rád rozepsal o čajích trochu všeobecně. Nebudu psát o nečajích tím chci říci,že ovocné a bylinné směsi tu rozebírat nebudu - ty sem nepatří. Camellia sinensis je latinský název pro čaj a o tom bude,,řeč".První a vlastně ta nejzákladnější otázka je,jaké vlastně druhy čajů máme a rozpoznáme? Nic složitého v tom není-rozdělení vychází ze způsobu zpracování čaje. Přičemž přibližně souhlasí i barva čaje. Základní rozdělení je-černé-červené-zelené-bílé-žluté-polozelené(tzv.oolongy neboli wulongy) - no a speciální tmavé čaje což je PUER(ten se vyrábí jen v číně a technologii zpracování číňané tají). Budu moc rád když necháte na téma čaj nějaké otázky...další info pošlu příště.



Články

Volby prohlížení komentářů

Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".
Obrázek uživatele losGeringos

2 caj necaj anocaj


Meni se nejak kvalita a chut caje kdyz ho necham vychladnout a znovu ohreji (to je moje klasicka konzumace caje u pocitace nejak na nej zapomenu :/ ). Mluvim zde o kvalitnich cajich z nasi/vasi cajovnicky

2.2 ohřívání čaje


Opakované vychladnutí a ohřátí jakéhokoli čaje je moc špatný postup. Čaj ztrácí na kvalitě a ničí se tím prospěšné látky. Doporučuji si pořídit třeba termosku nebo pícku (ohříváček) mrkni na www.auria.cz. Pokud je to popíjení u PC tak radši pícku. Smiling

2.1 chuť nechuť


Když už mi čaj vystydne tak ho piju studený-neuhřívám si ho. Mění se chuť a účinek.

1 otazky


jakej caj je nejzdravejsi, kde nejakej kvalitni caj sezenu, co caj s mlikem (na to bych asi nemel zaludek, nevim Laughing out loud ), kdyz caj sladim, vadi/nevadi? Smiling

1.1 Každý čaj je vhodnější


Každý čaj je vhodnější na něco jiného. Kvalitní čaj se vlastně dá sehnat v každé čajovně-i v té Vaší/Naší čajce. Více info na tyto témata podám později. Čaj s mlíkem je super-musí to však být černý čaj. Jeden z čajů,který se u nás pije nejvíce je právě černý čaj s mlíkem medem cukrem a okořeněný(dáta masala).      V zásadě se dá říci,že čaj si osladit je hloupost(nemyslím to nějak osobně)- ale mluvím tady o  sypaným/váženým čaji,který má svou přirozenou chuť a slazením se naprosto mění vše. Ale existují čaje které se buď připravují sladké,nebo jsou aromatizované třeba ovocem. No a když někde dostanu PIGI ČAJ tak i já si ho osladím-na tomto se zkazit už nic nedá...

Obrázek uživatele lipo

1.1.1 čaj s mlíkem


Taky sem se odnaucil sladit caj cukrem a sladim medem a muzu doporucit , opravdu to zvirazni chut toho caje. A čaj s mlíkem je Super věc Smiling