Tip: S ostatními uživateli si můžete posílat soukromé vzkazy!
Muzeum M

Tip na gastro výlet - Špindlerův Mlýn, Jelínek hotel

Již delší dobu se s kolegou raistem, při našich občasných vydařených návštěvách různých restaurací, bavíme o tom, že bychom měli začít psát recenze minimálně těch podniků, kde nám opravdu chutnalo. Využil jsem minulý týden toho, že jsme byli s partnerkou v Krkonoších, kde jsme již po několikáté navštívili celkem nenápadný Jelínek hotel (ještě minulý rok známý jako hotel Nechanický). I přes to, že podnik má nového majitele, na jeho vždy výtečné kuchyni se to nijak negativně neprojevilo, a my jsme se zase výborně najedli.

Restaurace, jež je součástí hotelu, se nachází v centru Špindlerova Mlýna v části Bedřichov, kousek od mostu přes Labe. Po vstupu Vás uvítá vždy příjemný personál a z vkusného interiéru na Vás dýchne atmosféra horské chaty s přídavkem mírného luxusu a lehce hotelového stylu. Interiér je doplněný spoustou dekorativních předmětů, nic však nepůsobí kýčovitě nebo přeplácaně. Celkově restaurace působí velmi klidně, čistě a uspořádaně, sociální zařízení je čisté a v dobrém stavu.

Jídelní lístek obsahuje řádově pár desítek položek (Z. Polreich by měl radost), převážně z české (regionální), ale také z tyrolské a francouzské kuchyně (alespoň tak to tvrdí web hotelu). Na jídelníčku tak nechybí např. krkonošské kyselo či výborná bramboračka s houbami, stejně jako zvěřinová paštika anebo hovězí steaky. My jsme si objednali nejdříve polévku, konkrétně již zmiňovanou bramboračku se spoustou hub a vývar z hovězí oháňky s domácími nudlemi a játrovými knedlíčky. Obě polévky byly podány dostatečně horké a ve velmi nadprůměrném množství a chutnaly opravdu výtečně. Již dlouho jsem nejedl tak vyváženou bramboračku, všechno bylo prostě akorát (hustota, slanost, koření, houby, množství brambor a zeleniny). Vývar jsem neochutnal, ale partnerka byla též velmi spokojená a pochvalovala si kvalitu nudlí a opravdových játrových knedlíčků. Jako hlavní jídlo jsme si vybrali kančí plátky s šípkovou omáčkou a domácími lokši (já) a filírovaná telecí líčka s kaší a blanšírovanou zeleninou (přítelkyně), přičemž telecí líčka byla opravdová delikatesa. Tak jemné a voňavé maso jsem už dlouho nejedl. Celkově obě jídla chutnala opravdu výborně. Jediné, co bych tomu mohl vytknout, byly trošku tužší lokše (asi ohřívaný polotovar, ale možná kuchaři křivdím), které přecejen nebyli tak jemné a voňavé, jako klasické bramborové placičky od babičky. Nicméně, jak už jsem napsal, jsme si oba dva moc pochutnali a můžeme restauraci jen doporučit.

Pokud jde o finanční náročnost, pak vzhledem k lokalitě řadím Jelínek hotel k těm přijatelným, kde cena odpovídá kvalitě. Běžná jídla, podobná těm, které jsem zde hodnotil, tam stojí od 159Kč do 249Kč. Dražší jsou jen hovězí steaky, kde se cena snadno vyšplhá nad 300Kč (to je ale v případě kvalitního hovězího dnes standardní cena). My jsme se s nealkoholickým pivem, zeleným čajem, dvěma polévkami a hlavními jídly a závěrečnou kávou, vešli do 700Kč.

Myslím si, že dnes je málo takovýchto podniků, a že je potřeba na ně upozorňovat, protože při cestování po krajích českých bývá stravování leckdy spíš dobrodružství či sázka do loterie. A jaké máte Vy zkušenosti? Napište to do diskuse, případně (pokud to bude obsahově rozsáhlejší) budeme velmi rádi za článek podobný tomuto. Rádi bychom v budoucnu vytvořili pravidelný seriál s gastro tipy.

Závěrem bych chtěl také upozornit, že nejsem žádný znalec gastronomie a nemám příslušné vzdělání ani zkušenonsti v restauračním průmyslu. Avšak jsem přesvědčený, že dokážu poznat dobré a poctivě udělané jídlo od šlichty. Nemám problém se stravovat v zařízeních, kde jídlo stojí 60Kč - pokud jde o dobrou "hospodskou" stravu, nemám s tím problém. Přeji Vám všem, abyste měli hodně štěstí při stravování na cestách a dovolených, a aby vám všude chutnalo alespoň tak, jako nám ve Špindlu.



Tipy na výlet