https://www.traditionrolex.com/7

 Středočeskému kraji hrozí platební neschopnost | Mělníček.cz - Mělník v pohybu
Tip: Chcete poradit kam dnes zajít na oběd? Prohlédněte si mělnické jídelní lístky.

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

Středočeskému kraji hrozí platební neschopnost

 

Co rikate na toto? My se tu hadame kvuli tisicum, max milionum, ale pani radni na kraji to za poslednich par let dokazali rozjet...

Středočeský kraj byl na konci loňského roku podle oficiálních údajů ministerstva financí (MF) s 3,7 miliardy korun nejzadluženějším regionem v zemi. Celkové závazky kraje jsou ale údajně mnohem vyšší a hrozí, že by se mohl dostat do platební neschopnosti. S odvoláním na bývalého poslance a současného místopředsedu krajského finančního výboru Karla Machovce (ČSSD) to napsal týdeník Ekonom. 

Trestně stíhaný bývalý hejtman kraje David Rath podle Machovce nedávno připustil, že je zadlužení kraje ve skutečnosti kolem devíti miliard korun. Machovec předpokládá, že má kraj závazky až 11 miliard.

"Podle mého názoru se kraj dostane do finančních problémů již v druhé polovině tohoto roku. Očekávám, že bude muset čerpat provozní úvěr ve výši přes miliardu korun, aby vůbec mohl fungovat," uvedl pro Ekonom Machovec. To, že má Středočeský kraj vyšší dluh připustil také mluvčí MF Jakub Haas.

Zdroj: ČTK

Politika předchozí téma | následující téma

Volby prohlížení komentářů

Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".

4 Čechy


Ach , synku synku.....................

3 Žádný šok


Každému, kdo umí počítat do deseti, muselo být jasné že sliby Ratha nejde splnit z krajského rozpočtu. Obyvatelé Středočeského kraje si ho ovšem zvolili (já mu tedy hlas do urny rozhodně nevhodil), tak ať se nyní nediví.

2 Fondy


Tak se podívejte pod podlahy, tam to bude...

1 :-)


Města, kraje, stát... Takhle hospodaří oranžová partička. Jak řekl jejich guru soudruh Špidla, zdroje tu jsou. Hlavně na billboardy, které nám vysvětlují, jak úžasný je náš milovaný hejtman, který z našich peněz zaplatí tu pivní slavnosti, tu jízdné milionářským dětičkám ze satelitních městeček kolem Prahy, tu nějakou nafukovací halu...

1.2 ..


Odstraněno uživatelem

1.1 Barvičky


Nehraj si tady s barvičkama, ono je jedno, jakej mají dres. Tyhle politický řeči si nech před volbama. Třeba tomu ještě nějaký hlupák uvěří. TOP 09, ODS, ČSSD, KDU, KSČ, .... , je to jedna parta.

1.1.2 :-)


Souhlasím s tím, že všichni "politici" jsou jedna banda. Jen mi vždycky tak nějak vychází, že kde řádila "sociální demokracie", skončilo to rozpočtovým schodkem a dluhy. Proč po Bendlovi (ať je to gauner jaký chce) nezůstal zadlužený kraj, rozbité silnice, okradené dětské domovy a ústavy sociální péče, sportovci bez koruny...?

1.1.2.1 :-/


2007 (ODS) - Kraj si vzal 4 mld. dluh se splatností 20 let a dále 2 mld. na tři krajské nemocnice. => tzn., že jen za ODS vznikly dluhy minimálně cca 6 mld. To jen pro objektivitu. A že by v silnicích předtím a teď byl nějaký rozdíl, to bych si opravdu netroufl říci. Silnice jsou v kraji mizerné už hodně dlouho.

1.1.2.1.1 :-)


Lžete.

 

"Podle Asociace krajů České republiky měl Středočeský kraj k 31. říjnu 2011 dluh 3,2 milardy korun, nejvíce ze všech krajů, přičemž za vlády Davida Ratha došlo k ztrojnásobení dluhu. Rath odmítl, že by kraj zadlužil; dluhy prý ve skutečnosti zavinil jeho předchůdce Petr Bendl."

Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Samospr%C3%A1va_St%C5%99edo%C4%8Desk%C3%A9ho_kraje_2008-2012#Dluh_kraje

 

Saldo (příjmy - výdaje):

2003: -200 mil

2004: -230 mil

2005: -155 mil

2006: -100 mil

2007: -277 mil

do této chvíle jsou schodky financovány z přebytků předchozího hospodaření

nastupuje soudruh Rath

2008: -2,512 mld (úvěr 2,214 mld)

2009: -3,167mld (úvěr 2,272 mld)

2010: -478 mil (úvěr 510 mil)

2011: -937 mil (úvěr 471 mil)

2012: -702 mil (bez úvěru)

Zdroj:

http://www.kr-stredocesky.cz/portal/odbory/ekonomicke-informace/rozpocet/

 

Je třeba něco dodávat?

 

 

 

1.1.2.1.1.2 :-)


Kromě toho rozpočty jsou schvalované dopředu, takže na rok 2008 (kdy změna vedení byla až na podzim roku 2008) byl schválen zastupitelstvem 17.12.2007, čili -2,5 mld. by se hodilo dát ještě před nástup soudruha Ratha. Aby to bylo korektní, když už se tu mluví o lhaní.

1.1.2.1.1.1 :-)


Špatně jsem to napsal, nemyslel jsem dluhy, ale úvěry.

Tisková zpráva KB a.s.: Praha, 12. září 2007 – Zástupci Komerční banky, Vladimír Jeřábek, výkonný ředitel pro distribuční síť a Vlastimil Czabe, ředitel Regionu Praha a radní Středočeského kraje pro finance Antonín Podzimek podepsali dnes smlouvu o úvěru, který lze čerpat až do výše 4 miliardy korun.

Takže možná v dalších letech došlo skutečně už jen k čerpání tohoto úvěru + úvěrů krajských nemocnic. Nechci tu polemizovat, ale máslo na hlavě mají obě strany (u té druhé se to reálné zadlužení bezpochyby prohloubilo).

 

Jen ještě dodám k zakládajícímu příspěvku poslední odstavec z celé zprávy (třeba iHned.cz):

"Zadlužování kraje započalo už za předchozího hejtmana Petra Bendla (ODS). Na závažný problém upozornil už po posledních krajských volbách (říjen 2008) v týdeníku Ekonom Václav Slavíček, který pod Bendlem řídil na krajském úřadu finanční odbor. Výši přijatých úvěrů tehdy označil za „vraždu“ pro celý kraj."

1.1.2.1.1.1.1 ..


Odstraněno uživatelem

1.1.1 Komentář


Někde v nějaké diskusi jsem četl názor:" Umím si představit, že by Nečas byl předsedou ČSSD, Sobotka ODS,... Oni si názory vždy přizpůsobí dresu, za který kopou. Tady jde jen o prachy. ..."

1.1.1.1 nalevo či napravo....


Přesně tak,jednou do oranžova,podruhé do modra i s přeběhlíky.Prostě podle situace.Divadélko se zatčeným Rathem je jen kapkou v moři v naší rozkradené zemičce.Byly tu a jsou velké ryby,na které se s trestem nedostalo a z patřičných důvodů zase nedostane.Nečasova vláda nám to pak v podobě reforem,škrtů,navýšení DPH spočte(nikoliv k dobru)!Takže Ráth byl chycen,má flastr a o to teď modrým přeci kráčí.Co ti ostatní,nakloněni napravo???!!!!Myslíte si,že u nás vyrobit politickou objednávku je nějaký problém???!!

1.1.1.1.1 Chytat/nechytat


Fascinuje mě pohled lidí, kteří straní politikovi i přesto, že ho někdo chytil prokazatelně za rukáv, když kradl a ještě se z toho kroutil trapnými výmysly. Řekl bych, že právě zastánci levicověji zaměřených stran volají po dopadnutí rozkradačů veřejných peněz - a když se tak stane, ale je to ze zpřízněné strany, tak se najednou křičí o politických objednávkách. Kapka v moři to sice je, ale hodně viditelná a s velkým dopadem na podobné chytráky s pocitem neohroženosti a nadpozemských privilegií. A tím nemyslím rozdělení na modrou, červenou, nebo oranžovou. 

V rádiu jsem dokonce slyšel babičku, která s brekotem na krajíčku používala věty jako: "To vám to trvalo, než jste za těch půl roku pátrání něco tomu panu doktorovi našli! Teď se po něm vezete... Kdo to zaplatí? Ty policisty, sto jich prý bylo! Kolik asi stojí půl roku stovky policistů, kdo to zaplatí? Kdo to zaplatí!"

Takže co? Mají se zloději chytat, nebo nechytat? Nebo si rozdělíme ryby podle velikosti a pak tomu přizpůsobíme sítě?

1.1.1.1.1.2 divadélko...


Jistě že se zloději musí chytat,náš stát má však slabost nechytat ty velké,nejvíce napravo nakloněné.Křišťálově čistý Staník a Koženého nechali prchnout,další se vezou.To je asi v pořádku,co??!!Kolik jich s Rathem ve Sněmovně ještě zůstalo a zda-li budou potrestáni.Hádejme.Co náš narcisovitý tuneldědek-čorkař per v čele??!!A jako na vrcholu všeho žába na kameni Pospíšil,přes které vlaky buď jezdí nebo nejezdí.To je celé.

1.1.1.1.1.1 naivka


Nemyslel jsem si, že jste tak naivní. Zatčením Rátha skončila možnost chytit někoho dalšího. Jediným důvodem, proč ho tak teatrálně sebrat bylo, že si to někdo objednal. Vždyť ho mohli v klidu sledovat a získávat další a další důkazy. Žádné prodlení nehrozilo, dotace z EU ještě není schválená... . Mohli rozplést mnohem větší pavučinu, jenže s tím je teď konec. Možná, že ještě nějakého chudáka chytí, ale ti důležití jsou v klidu. Co myslíte, že udělali? Zkontrolovali domy, kanceláře, začali být opatrnějšími. "Našetřené" peníze se přestěhovali na bezpečná místa. A jede se dál...

1.1.1.1.1.1.2 Sebrat/nesebrat...


Tu teatrálnost mají spíš na svědomí média, podle mě. Určitě jsou skupiny politiků, kterým to dělá dobře a naopak. Nevím, proč říkáte, že zatčením Ratha skončila možnost chytit někoho dalšího - už jenom fakt, že konečně někomu přistřihli křídla, znejistí, nebo vyprovokuje podobné lidi, i když je to varovalo, ano. Vhodnost okamžiku ukončení nějaké akce bychom asi měli nechat na vyšetřovatelích - ten půlrok už jim nejspíš stačil a rozšiřují obvinění u dalších osob (mimochodem o nich se skoro nemluví). Netuším, jestli by pomohlo další tajné rozkrývání, třeba ano, ale v tomhle případě se určitě nejedná o žádnou malou rybku, nebo malý únik financí. Sama předsedkyně sněmovny říkala, že podobně zásadní zásah je v historii sněmovny ojedinělý a musela konzultovat právní postup. Naivní bych byl, kdybych si myslel, že tenhle zákrok zamezí podobným věcem a vyčistí všechno špinavé, to si rozhodně nemyslím, ale přesto věřím, že je lepší udělat takovýhle postup, něž nedělat nic a nechávat si esa v rukávu na pozdější dobu.

Financování politických stran určitě není legitimní účetní položkou u většiny z nich, to je pravda. Spíš mi vadí fakt, že politika u nás mluví do všech věcí, i těch ryze odborných a pak to vydávají za svůj úspěch, pokud se to hodí, ale to asi moc odbočuju. 

1.1.1.1.1.1.2.1 ..


Odstraněno uživatelem

1.1.1.1.1.1.1 TOP 09 a sponzorování


Tady je malý příklad sponzorství strany: http://www.parlamentnilisty.cz/parlament/vlada/Ministerstvo-dalo-zakazku-sponzorovi-TOP09-Kalousek-Nevedel-jsem-o-tom-233509 . Kde si myslíte, že berou ty stovky miliónů na volební kampaně? Z příspěvků?

1.1.1.1.1.1.1.1 Dotace


Tak tohle je fakt vrchol aneb když aditoři lžou: http://aktualne.centrum.cz/domaci/zivot-v-cesku/clanek.phtml?id=746229

1.1.1.1.1.1.1.1.1 Vizitka


Jo, to je pěkná vizitka...


https://www.traditionrolex.com/7