https://www.traditionrolex.com/7

 Svatotrojická setkání po osmé | Mělníček.cz - Mělník v pohybu
Tip: Staňte se redaktorem! Přidejte se k našemu teamu!

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

Svatotrojická setkání po osmé

   V roce 2005 byla po půl století neexistence v důsledku omezování náboženského života komunistickým režimem obnovena Svatotrojická pouť, našimi předky nazývaná koláčová, což platí i dnes, především díky Pekařství U Nováků. Pouť má samozřejmě svůj náboženský rozměr (pouť od chrámu sv. Petra a Pavla ke kostelu Nejsvětější Trojice na Chloumku, kde se též koná mše), ale k němu se připojuje rozměr kulturní a společenský.


   Chloumek totiž ožívá jarmarkem především místních řemeslníků, kteří nejen prodávají, ale i předvádějí svůj um. Pod lipami tak budou vznikat výrobky košíkářského řemesla, které mělo na Mělnicku velkou tradici, již se snaží oživit Petr Král. Své výrobky, šité hračky, bude nabízet FOKUS, jehož primárním posláním je „podpora lidí se zkušeností s duševní nemocí, aby byli schopni spokojeně zvládat život a nalézat možnosti osobní realizace ve společnosti“. Bude možné též zakoupit drobné dárečky – „milé zbytečnosti“ i praktické dárky - z Ateliéru Bára, které vznikají za použití řady kreativních technik, s nimiž přichází Sylva Šporková. V posledních době u ní vítězí scrapbooking, o němž v březnu 2012 vydala v nakladatelství GRADA knížku. Pokud nevíte, o co přesně se jedná, přijďte se podívat. S knížkami různých žánrů na jarmark přijedou „želváci“, tedy mělnické knihkupectví a antikvariát Želví doupě. Michal Lauda přenese řadu míst (nejen) Mělnicka do obrázků – miniatur. A co dál bude nabízeno? Batikovaná a malovaná trička, drahé kameny a šperky z nich, svíčky,….
   Neoddělitelnou součást Svatotrojické pouti představují vystoupení mělnických folklorních souborů Jarošovci a Jarošáček (při ZUŠ Mělník), které přinášejí optimismus, úsměv, radost, temperament a podtrhují snahu organizátorů připomínat a rozvíjet místní tradice, jež dávají regionu jeho jedinečnost.
   Na závěr se již také tradičně přesouvají účastníci poutě (především ti s menšími dětmi) do hostince U České Koruny, aby v tamním sále zhlédli pohádku. Už po několik let do Mělníka „přilétá“ Drak, tedy divadlo z Hradce Králové, těšící se popularitě nejen doma, ale také v zahraničí. Tentokrát přijede s pohádkou Hrnečku, vař! Uvidíme, jakou tvář ji hradečtí divadelníci dají.
   A nyní již jen základní organizační údaje. Procesí vyjde ve 12:30 od chrámu sv. Petra a Pavla v den svátku Nejsvětější Trojice, který letos připadá na neděli 3. června. V chloumeckém kostele Nejsvětější Trojice, který dnes slouží jako smuteční síň, začne mše ve 14 hod. Bude ji celebrovat a procesí povede P. Jan Jucha MS. Jarmark začne v 15 hod. a v jeho průběhu vystoupí folklorní soubory. Divadelní představení začíná v hostinci U České koruny v 17 hod.


Těšíme se opět po roce na společné zastavení pod lipami.

za Mělnický osvětový a okrašlovací spolek, o. s., Renata Špačková

 



Kultura

https://www.traditionrolex.com/7