https://www.traditionrolex.com/7

 Mělnické kulturní centrum, o.p.s. (MEKUC) zahajuje svou první kulturní sezónu | Mělníček.cz - Mělník v pohybu
Tip: Nevíte kam večer vyrazit? Náš Průvodce Vám poradí!

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

Mělnické kulturní centrum, o.p.s. (MEKUC) zahajuje svou první kulturní sezónu

 

Zajímá nás, co vás baví
 
Mělnické kulturní centrum, o.p.s. zahajuje svou první kulturní sezónu. V průběhu tohoto roku přecházejí postupně pod MEKUC významné příspěvkové organizace města. Nyní již provozuje Masarykův kulturní dům a městskou knihovnu. Na podzim k nim přibude Turistické informační centrum ( TIC)  a zároveň se MEKUC postará o dramaturgii Galerie ve věži.
 
Nová grafika
MEKUC vítá všechny návštěvníky novou tváří. Grafická podoba nové korporátní identity MEKUC vzešla z vítězného návrhu výběrového řízení, obeslaného pracemi profesionálních grafiků, které posuzovala skupina odborníků pracujících v oblasti výtvarného umění. Občané Mělníka a všichni další zájemci se budou s touto grafickou tváří MEKUC setkávat nejen na webových stránkách www.mekuc.cz, ale také na plakátech, letácích a všech dalších propagačních a programových tiskovinách.
 
Divadlo
V dramaturgii MEKUC se snažíme navázat na kvalitní a úspěšné prvky kulturního programu Masarykova kulturního domu v předchozích letech, zároveň ale chceme obohatit nabídku o jiné pořady. Páteří kulturní sezóny budou i nadále divadelní představení a koncerty. V nadcházejících deseti měsících představíme našim návštěvníkům především divadelní hry současných autorů. Velmi úzkou spolupráci jsme navázali se Švandovým divadlem, které považujeme za partnera nadcházející sezóny. Spolupracujeme také s Divadlem v Dlouhé či Divadlem ABC, jednáme i s malými scénami jako je Divadlo Ungelt, A Studio Rubín nebo Klub Mlejn. Do Vánoc se tak návštěvníci mohou těšit například na velmi úspěšné představení Divadla v Dlouhé „Souborné dílo Williama Shakespeara ve 120 minutách“, anebo na stále vyprodané představení Švandova divadla „Kdo je tady ředitel“. Pohádková představení pro děti jsou připravena nově na každou druhou neděli v průběhu celého roku.  Každoročně pořádanou přehlídku Divadlo dětem budeme v příštím roce připravovat ve spolupráci s Novým divadlem, působícím pod MEKUC. Přehlídku bychom rádi vrátili jejímu původnímu účelu - prezentaci kvalitních amatérských souborů.
 
Koncerty
Koncertní sezóna bude velmi bohatá hned na svém počátku. MEKUC se podílí na organizaci Mělnického vinobraní přípravou a dramaturgií scény Jarmark, na které vystoupí mimo jiné kapely Trabant, Chamber Worcester, Mandrage či Vladivojna La Chia. V září proběhne také první koncert z cyklu swingových a jazzových večerů, který připravuje MEKUC společně s Alenou Herinkovou a Jirkou Endlerem. Ve spolupráci s kapelou Cirguz, která působí pod MEKUC, bychom rádi do MKD vrátili rockové koncerty. Na prosinec připravujeme velký vánoční koncert skupiny Javory a na své si přijdou i milovníci vážné hudby.
Z dalších připravovaných pořadů jmenujme alespoň pravidelný pondělní cyklus přednášek o výtvarném umění, připravovaný ve spolupráci se ZUŠ Mšeno, obohacený o přednášky o architektuře a oblíbené cestovatelské přednášky. Pozornost si zaslouží rovněž úterní kinokavárna s promítáním  dokumentárních filmů, pravidelná čtení a pořádání workshopů jak pro dospělé, tak pro děti.
 
Novinky v knihovně
Obohatit chceme také nabídku aktivit v knihovně. Od 1. září dochází k uzavření Informačního centra, jehož činnost bude přesunuta do studijního oddělení, kde budou veškeré informace pohromadě. Prostor informačního centra bude využit na setkávání dětí a pořádání akcí. Pro následující sezónu připravujeme pravidelné kreativní programy pro děti všech věkových kategorií. Pro naše dětské návštěvníky zakládáme Klub čtenářů, v rámci něhož chceme motivovat děti  k návštěvě knihovny i ke čtení.  V průběhu roku chceme také představit čtenářům produkci zajímavých nakladatelství a umožnit jim aktivně se podílet na výběru knih, které budou do knihovny zakoupeny.  Knihovna se zapojí také do řady celorepublikových akcí, jako například  Rosteme s knihou, Celé Česko čte dětem, Už jsem čtenář, Čtení pomáhá, Noc s Andersenem.
 
Spolupráce se spolky
V rámci své činnosti hodlá MEKUC spolupracovat i s jinými neziskovými organizacemi a zájmovými spolky. Tato spolupráce se velmi osvědčila už během prázdnin při pořádání mělnického kulturního léta – MEKUL 2012. První ročník MEKUL se setkal s velkým zájmem návštěvníků, a proto se už nyní chystáme s radostí na další. Pro nadcházející sezónu připravujeme také vlastní projekty, na kterých spolupracujeme s jinými subjekty. Ve spolupráci s Novým divadlem otevíráme v září divadelní školičku. Činnost Filmové školičky zahajujeme ve spolupráci se studiem Eko-logika  v říjnu.  Pod MEKUC zahájí svou činnost také taneční kroužek Mělník. Velmi dobrou spolupráci navázal MEKUC s folklórním sdružením Jarošovci a pěveckým sborem Chrapot. Oba soubory tak rozvíjejí činnost pod hlavičkou MEKUC. V rámci edukativní činnosti otevírá MEKUC jazykové kurzy, tentokrát v lépe vybavených učebnách gymnázia Jana Palacha, se kterým při pořádání kurzů nově spolupracujeme.
 
Prodej vstupenek
V nové sezóně nastává také několik provozních změn. Jednou z nich je nový systém prodeje vstupenek. Vstupenky bude možné zakoupit v MKD každý všední den od 14 do 18 hodin a dále vždy hodinu před začátkem představení. Nově bude možné vstupenky zakoupit také každý den v TIC v otevíracích hodinách. Rezervace vstupenek prostřednictvím emailu je samozřejmostí. Nově zavádíme u některých pořadů studentské a seniorské slevy a zvýhodněné vstupné při zakoupení programových cyklů. Každý všední den zveme také do kavárny MKD, která bude od září otevřena už od 14 hodin. V teplých dnech bude možné posedět i před MKD na zahrádce, jejíž provoz jsme zahájili během Mělnického kulturního léta.
 
Klub dobrovolníků
MEKUC založil klub dobrovolníků, ve kterém nabízí všem zájemcům možnost zapojit se do kulturního dění na Mělníku aktivně, či nahlédnout do zákulisí příprav programů a akcí pro veřejnost. Zájemci o získání praxe v rozvíjející se společnosti, poskytující kulturní služby se mohou stále hlásit.
 
Anketa
Zajímá nás, co vás baví, tak zní motto sezóny 2012/2013 a vystihuje podstatu našeho přístupu. Za velmi důležitou považujeme komunikaci s každým návštěvníkem. Jedním z našich prvních kroků bylo proto zveřejnění krátké ankety. Všem, kteří nám odpověděli, upřímně děkujeme. Zájemci o zasílání informací z MEKUC nám i nadále mohou posílat své emailové adresy. Předem děkujeme také za zaslané názory, připomínky a přání.
 
Klub přátel MEKUC
Pro milovníky kultury a zájemce o pravidelné kontakty s MEKUC, kteří mají chuť podpořit symbolicky jeho činnost, otevíráme Klub přátel MEKUC. Podmínky členství v klubu, stejně tak jako výhody členství, najdete na našich webových stránkách a na letácích distribuovaných v Mělníku. Těšíme se na setkání s vámi v kterékoliv pobočce MEKUC.
 
Radka Kareisová
ředitelka MEKUC
info@mekuc.cz
 
 


Město - z radnice

https://www.traditionrolex.com/7