https://www.traditionrolex.com/7

 Pocta Janu Palachovi a Oskaru Brüsewitzovi | Mělníček.cz - Mělník v pohybu
Tip: Staňte se redaktorem! Přidejte se k našemu teamu!

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

Pocta Janu Palachovi a Oskaru Brüsewitzovi

Město Mělník, Mělnické kulturní centrum a Goethe institut Praha
pořádají vzpomínkovou akci ve středu 16. ledna 2013 v Mělníku
 
Pocta Janu Palachovi a Oskaru Brüsewitzovi
 
15.00 hod. Pietní setkání u památníku Pocta Janu Palachovi v Jungmannových sadech
16.00 hod. „Der Störenfried“ film Thomase Frickela o Oskaru Brüsewitzovi v kině Sokol
17.30 hod. Koncert dechového orchestru Blasorchester Hennigsdorf
z partnerského města Oranienburg v Masarykově kulturním domě
 
Člověk musí bojovat proti tomu zlu, na které právě stačí.
Jan Palach, 17. leden 1969
PřílohaVelikost
palach_2013 pozvánka.pdf416.46 KB


Město - z radnice

Volby prohlížení komentářů

Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".

2 jen krátce k Vaší diskuzi


Domnívám se, že oslavování demonstrativní sebevraždy upálením Jana Palacha a míra tohoto oslavování je zřejmě tím, co některým vadí. Zcela jistě by si nikdo z nás nepřál, ať již v jakékoli době, aby si jeho dítě vzalo z jakéhokoli důvodu Jana Palacha za vzor hodný následování a svou sebevraždou způsobilo stejnou bolest a stejný zármutek svým rodičům a blízkým jako Jan Palach. 

Pokud se týká bratrů Mašínů myslím, že mohli, stejně jako tisíce jiných opustit svoji vlast bez loupežných vražd a zabíjení nevinných lidí. Udělování poct a oslavu těchto kriminálních činů pak pokládám za zcela nepřijatelné.

 

2.1 Dobrý den,    po nějaké


Dobrý den, 

 

po nějaké době čtu staré diskuze.  Mašínové nebyli zrova oblíbenci režimu,jak mohli tedy vycestovat za hranice? I přechod přeshranice by byl v té době spojen s potenciálním střílením apod. a oni si nějak zbraě museli opatřit. (lidí, které zavraždili mi je samozřejmě líto ... ).

1 pocta?


Dobrý den, 

 

nepřijde Vám zvrhlé uctívat člověka, který se dobrovolně upálil? 

1.2 Přijde mi to nenormální..


Je nenormální se upálit. Byl však vybrán k uctívání, proto nikdo neřeší jeho tehdejší psychický stav. Je hrdinou, stejně jako byl pro nás Fučík, protože nás to tak učili. Nikdo z nás neznal pravdu a vlastně ani nezná. Lid však potřebuje hrdiny a je ochoten lynčovat ty, kdo jdou proti davu.

Pokud dnes někdo skočí pod vlak, oběsí se, otráví, zastřelí..nebo dokonce upálí.. nestane se hrdinou.. a to je asi dobře.

1.2.1 Není to normální


Naštěstí to normální není, máte pravdu - i v tom, že lid potřebuje hrdiny, přestože se to někdy přehání. Ale stavět tyto případy do stejné roviny jako "běžné" sebevraždy, to se mi zdá jako nevhodný příměr.

1.2.1.1 Žádná sebevražda není běžná..


Byl by pro Vás dnes hrdinou 17 letý kluk nebo holka, kteří by se upálili na protest např. proti dostavbě Temelína, kácení lesů, zvyšování daní nebo na protest proti nějakému radaru nebo účasti našich vojáků na zahraničních misích? Stavěl byste takovým lidem pomníky?

Ale určitě zní lépe, že to bylo na protest proti čemukoliv, než přiznat, že našemu klukovi prostě jen přeskočilo... jako tisícům jiných každý rok.

Od roku 2006 do roku 2010 spáchalo v ČR sebevraždu 7120 osob, z toho 5887 mužů a 1233 žen. Věřím tomu, že žádná sebevražda nebyla běžná a spousta z nich byla z důvodu nesouhlasu s řadou věcí.

Ale stavět jim pomníky..? Proč? Aby se i další děti stávaly podobnými hrdiny..?
 

1.2.1.1.3 Re


Dobrý den, 

souhlasím s Vámi,

určitě bych takového člověka nepovažoval za hrdinu, ani za normálního (tj. vetšinového) člověka, naopak, za duševně narušenou osobnost a upálení za smutné zakončení jeho/jejího života, které si nezaslouží publicitu, aby příliš nenavádělo k následování. 

Myslím si, že se z JP udělala tak trochu modla, že si ho národ za těch 45 let idealizoval. Na druhou stranu trochu postrádám dostupnou informaci o jeho politických názorech, dozvěděl jsem se pouze to, že byl radikální levičák, což je pro utvoření si objektivního úsudku a pro případné pochopení jeho činu spíše málo.  
EE

1.2.1.1.2 Běžná


Ano, není - proto jsem dal v předchozím komentu ty, snad dost viditelné, uvozovky.

Když někdo spáchá sebevraždu, je to tragédie - stejně jako v případech, kdy není původní smysl demonstrativní sebevraždy chápán (a uchopen) tak, jak chtěl její původce, což zůstane vždy jeho riskem samozřejmě. Teď myslím ty, kterým byla výzva adresována a kteří v inkriminované době žili a měli (podle Palacha v tomto případě) něco dělat. Osobně nemůžu a nechci soudit, jsem 72. ročník, a myslím si, že už to přechází do přeháněné úcty vůči jedné a té samé osobě, jakoby nebyli jiní (když už máme tu zmiňovanou potřebu uctívání památky). Ti ostatní potom zapadnou, protože spoustě lidem, kteří nevědí, stále nevadí, že nevědí, a to je hlavní smysl palachova činu, podle mě.

Například projekt Paměť národa to zkouší napravit, ale pokud nebude zájem, budou si muset, čas od času, demonstranti vyhledávat extrémní nástroje, jak být slyšet, přestože říkají něco, k čemu lze dojít i mírnější formou. 

1.2.1.1.1 :-/


Ono by možná bylo dobré si o Palachovi něco přečíst, nebo se zeptat pamětníků. Zjistil byste, že jeho čin nebylo pouhé "přeskočení". Souhlasím s Vámi, že jeho čin je extrémní a můžeme diskutovat o jeho přiměřenosti. Nicméně není na místě ho zlehčovat u člověka, jehož celoživotní postoje, vztah k osobní svobodě, posuzování cti a pravdy byly mírně řečeno velmi silné. Jeho sebeupálení se podle mě nedá posuzovat jako puberťácký úlet, ale jako skutečná oběť.

1.1 ...to jste přehnal,né???...


... a co lidé kteří šli dobrovolně na smrt za války a bojovali za svobodu,a díky kterým tu dnes jsme my,ty také přestaneme ctít??? Jan Palach tímto zoufalým a zároveň hrdinským činem dokázal že je vlastenec,co jste udělal Vy pane pro tuhle zemi,že tohle odsuzujete??? NECHUTNÉ !!!

Obrázek uživatele Alexander Klimeš

1.1.2 Já si také myslím, že


Já si také myslím, že nám život byl svěřen k jiným účelům, než k sebeupálení. A jsem se svým názorem dosti osamocen. Sebeupálit se je pro mne poněkud l'art pour l'art.

S vlastenectvím to nijak nesouvisí, to také nespochybňuji. Jest ovšem pro mne něco jiného umřít na barikádě, v boji, ve vězení - a proti tomu se upálit.


Odhaduje se, že "pražské jaro" mělo 127 českých obětí. Kolik z nich známe jménem? Palacha a Zajíce .....

 

To je smutné.

1.1.2.1 Dobrý den,z části s


Dobrý den,z části s Vámi souhlasím,život nám skutečně byl svěřen z jiných důvodů,avšak v případě tomto se dotyčný vzepřel tolik zde nenáviděnému režimu-komunismu a věcem s tím souvisejících.Je pravdou že obětí bylo víc,a dnes nikdo neví jak se jmenovaly,je to asi dáno medializací tehdejší i současé doby.Je potřeba si uvědomit ,že nebýt těchto událostí kde by jsme dnes byli,ten člověk se mohl oběsit v tichosti někde v lese a nikdo by nic nevěděl,on se rozhodl svůj protest vyjádřit tímto způsobem aby dal jasně najevo co si myslí a nikdo mu to nevezme.Je to určitě kruté řešení,ale on tu odvahu v sobě našel...to jak tu kolega diskutující zmínil bratry Mašíny je vskutku diskutabilní,dle mého mohli emigrovat jako hromada jiných které tu režim přímo nechtěl,nebo oni sami chtěli jinam kvůli režimu,to že se prostříleli přes hranici a zabili člověka( byl to jen policista/pohraničník co koná svou službu a byli to oni co konali protiprávně) mi nepřijde hodno obdivu,zkrátka zabili,a nezabíjeli pro blaho země,ale aby zdrhli,což si myslím že se i tenkrát byť s potížemi dalo i jinak,bez nutnosti vraždit.Důkazem budiž ostaní emigranti...nejsem odborník na dějiny,ale takhle se mi to jeví,s tím ovšem nemusí nikdo souhlasit...

Obrázek uživatele Alexander Klimeš

1.1.2.1.1 No já jen, že jste toho


No já jen, že jste toho druhého diskutujícího možná vzal trochu hákem po ústech více, než si zaslouží, což?

1.1.2.1.1.2 LULU


Je to jen další žvanil, který nemá co na práci. Namísto diskuze k tématu řeší svoje problémy.

1.1.2.1.1.2.1 Chlape,vy snad máte doma


Chlape,vy snad máte doma věštírnu,ano práce je teď méně neb jsem osvč,a jen pro info, žádné dávky a podpory nedostávám,leč svoje problémy zde neřeším,to bych zde musel o něco žadonit,a to věru nedělám.Je to o tom že jsem člověk komunikativní,nemám problém potlachat s ostaními o čemkoliv.Snažím se být slušný,netvrdím že vždy se mi daří,avšak si myslím že nevybočuji ze zdejšího "normálu".

Beru i Váš názor na mne,pokud jsem se Vás nějak dotkl,omlouvám se...mějte hezký zbytek dne

1.1.2.1.1.1 Možná ano,ale on to


Možná ano,ale on to napsal tak,že jsem se lekl aby doma neměl na zdi portrét Stalina s Hitlerem a pravidelně je "nepucoval",což v druhém obsáhlejším příspěvku dokázal že to tak NENÍ.Mohl to více rozvést,nikdo by ho tu za názor nezbil ať je jaký chce,je to diskuse,tak diskutujme.Z jeho příspěvku to vyznělo tak,že se chystáme uctívat duševně narušeného člověka co nevěděl co dělá a proč,což si myslím že Jan Palach nebyl a vzhledem k celonárodnímu povědomí mi jeho reakce vůči tomuto člověku přišla řekněme nevkusná...navíc ,mrtvý se těžko může bránit...jsem rád že se tu dá vůbec diskutovat,nevadí mi jiný názor,a jde to i s určitou slušností,byť né všichni denně užíváme etiketu vybraného chování a mluvy (písma),já jsem toho důkazem (mluvím a píšu jak mi zobák narostl)...dík za reakci,hezký den...

1.1.1 Re


 

Vážený pane,

v žádném případě bych si nedovolil srovnávat např. hrdiny, kteří padli ve válce (bez ohledu na to, zda narukovali dobrovolně, nebo ne), s neuváženým počinem, za který považuji upálení JP.
Za hrdiny považuji např. i bratry Mašinovy (obávám se, že je to opět kontroverzní téma), nikoliv však člověka, jehož čin podle mého názoru komunistickou diktaturu absolutně nijak neoslabil. 

Vážený pane, názor na to, jestli JP byl, nebo nebyl hrdina, fakt, zda souhlasím, nebo nesouhlasím s pietními akcemi u jeho pomníku a hrobu, je věc názoru každého občana. Svůj názor jsem si zde dovolil (podotýkám, že slušně) vyjádřit. 

Vaše osobní nepřátelské a urážlivé invektivy nechám s dovolením bez odpovědi. 
Vážený pane, přeji Vám příjemný den! 

Emerich Erdos

1.1.1.1 Nijak jsem Vás neurazil,a


Nijak jsem Vás neurazil,a nepoužil jsem vulgárních,natož sprostých výrazů.Klidně zde svůj názor projevte,je to Vaše plné právo,pro mne je Jan Palach člověkem který se obětoval pro tuhle zemi a jako takový si z MÉHO pohledu zaslouží obdiv.


https://www.traditionrolex.com/7