https://www.traditionrolex.com/7

 Benefice poosmé. Kolikrát ještě? aneb O mělnických varhanách. | Mělníček.cz - Mělník v pohybu
Tip: S ostatními uživateli si můžete posílat soukromé vzkazy!

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

Benefice poosmé. Kolikrát ještě? aneb O mělnických varhanách.

Již osmým rokem existuje projekt obnovy varhan mělnického chrámu, do kterého je zapojena široká mělnická veřejnost. Díky ní a především pak díky výrazné podpoře Bettiny Lobkowicz a města Mělníka v minulém roce bylo přistoupeno k zadání zhotovení nového nástroje. Realizuje jej krnovská Varhanářská dílna Kánský – Brachtl, sdružení. V těchto dnech je dokončována varhanní skříň, jež využívá barokního prospektu bývalých mělnických varhan, který byl restaurováním zachráněn před zánikem. Následovat budou práce na samotném nástroji, jenž bude mít 25 rejstříků, 1443 píšťal.

Pokud vše dobře půjde, zazní nový nástroj (s hrajícím pozitivem, či prozatím bez něj – dle získaných finančních prostředků) na podzim příštího roku. Co ještě musíme pro to udělat? Na letošní benefici budou znít koncertně naposledy současné varhany. Následně budou odstraněny z kůru a v kostele budou probíhat (stejně jako v minulém roce) stavební a především restaurátorské práce, a to v západní části kostela (tedy i na kůru). I v letošním roce se totiž podařilo zařazení této významné pozdně gotické památky do Programu záchrany architektonického dědictví MK ČR. Stavbě bude věnována péče, jakou vzhledem ke svému stavu potřebuje, a kůr bude připraven pro instalaci varhan.
Stávající varhany (provizorní z roku 1898) tak čeká jejich „derniéra“. Svěřena byla uměleckému patronu projektu, Aleši Bártovi, varhaníku (nejen) u nás z nejpřednějších. Ten si vždy k sobě přizval vynikající osobnost z hudebního světa. Je tomu tak i v letošním roce, kdy k nám přijede Radek Baborák, hráč na lesní roh, který „patří mezi nejvýraznější osobnosti mezinárodní hudební scény. Pravidelně sólově koncertuje s celou řadou světových orchestrů. Spolupracuje se špičkovými dirigenty a hudebníky. Je hostem prestižních festivalů a jeho koncerty jsou přenášeny a natáčeny rozhlasovými a televizními stanicemi (ČT, Čro, BR, ARD, RTVE, NHK, EuroArts atd.). Rozsáhlá diskografie zahrnuje ceněné nahrávky realizované u předních vydavatelství klasické hudby (EMI, Sony, Exton, Cryston, Suprafon, ArteNova). Je stále členem berlínského okteta a sólisticky vystupuje s Berlin Barock Solisten, spolupracuje s mnoha prestižními orchestry po celém světě.“ (www.baborak.com) Na Mělník si „odskočí“ mezi koncerty v Berlíně, Flandrech, Brně, Kuala Lumpuru,…
Srdečně Vás zveme 5. května 2013 od 16 hodin do kostela sv. Petra a Pavla v Mělníce na tento vynikající kulturní zážitek v podání Mistrů světového jména. Svou účastí podpoříte výstavbu nového královského nástroje pro naše město, který je příslibem dalšího rozvoje kultury regionu a je naším odkazem pro budoucí generace.

Renata Špačková

 

Možnosti podpory projektu:
účet č. 35-701 261 0297/0100
Sbírka byla oznámena Krajskému úřadu Středočeského kraje dne 11. 6. 2012.


účet č. 221 910 6001/5500
Účet je určen pouze pro finanční dary od 1 000 Kč na projekt obnovy varhan, přičemž s dárcem vždy uzavře MOOS, o. s. darovací smlouvu.

HLASUJTE, prosíme, pro naši sbírku a otevřete nám cestu k 30.000 Kč!
www.mamevybrano.cz, záložka Hlasování, vpravo „Chci hlasovat“ (zde vyplnění požadovaných údajů – číslo sbírky ve prospěch varhan: 083), následně potvrdit hlasování v obdrženém emailu

Za veškerou podporu děkuje Mělnický osvětový a okrašlovací spolek, o. s.


www.moosmelnik.cz/varhany.html



Kultura

https://www.traditionrolex.com/7