https://www.traditionrolex.com/7

 O zrušení evakuace bude jednat krizový štáb v pátek 7.června | Mělníček.cz - Mělník v pohybu
Tip: Chcete poradit kam dnes zajít na oběd? Prohlédněte si mělnické jídelní lístky.

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

O zrušení evakuace bude jednat krizový štáb v pátek 7.června

5.6.2013, 15:30 hodin.

Situace na Mělníku je stále vážná, celá hráz je velmi podmáčená a nestabilní, stále hrozí v důsledku hydrodynamického tlaku, že může dojít k protržení hráze.

Z těchto důvodů krizový štáb nedá souhlas ke zrušení evakuace do té doby, než bude návrat občanů do Mlazic a Pšovky stoprocentně bezpečný.

O tom, kdy bude evakuace zrušena, se bude rozhodovat v pátek 7.června. 

 

MVDr.Ctirad Mikeš, starosta města Mělníka

 



Město - z radnice

Volby prohlížení komentářů

Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".
Obrázek uživatele kava

3 kava


Ja uz chci domu!

Obrázek uživatele kava

2 Mejdan


Nechci nic zakriknout, ale jestli to ta hraz vydrzi, tak bych udelal nejakej mejdan oslavujic hraz, starostu, krizovy stab a v neposledni rade slozky integrovaneho zachraneho systemu.

 

Spojil bych to se sbirkou pro melnicke obce (Horin, Luzec atd.. ).

2.1 ... skvělý nápad,


... skvělý nápad, máš mou podporu Smiling

1 Dobrý den.CHápu,že je


Dobrý den.CHápu,že je bezpečnost na prvním místě,ale pan starosta by si měl uvědomit,že lidé v ulici Na Oboře dostali na evakuaci 30 min a ul. Panešova na tom nebyla o moc lépe.Takže představa,že se bude až v patek projednávat ukončeni evakuace je hrozná!Chci tím jen říct,že dát pevný termín projednáni je podle mě hloupost.Doufám,že se vše bude řešit dle aktuální situace  a že se zlepší informovanost.Policie děla určitě co muze a sem si jist,že je jim nepříjemné na většinu otázek odpovídat: My nic nevíme!A ještě jedna věc.Když byla evakuace postupná,nešlo by se i postupně vrátit?Všem přeji pevné nervy a co nejmíň škod.Smiling)

1.2 Tak tady asi není o


Tak tady asi není o čem,já bych v kůži starosty být něchtěl.Vím co je zodpovědnost,ale to co má teď starosta na krku,to si nikdo z nás neumí představit,a zajímalo by mne ,jak by jste Vy na jeho místě rozhodoval o majetku v řádech stovek milionů (soukromém/státním).Jak jsem se nejen já přesvědčil,tak voda je skutečně živel a je to starosta kdo musí dát povel k návratu se všemi riziky,včetně odpovědnosti za to,že když se lidé vrátí,tak se náhle díky hrázi neutopí.Navíc je ve dne v noci pod šíleným tlakem médií,a do toho má zodpovědně rozhodovat ,to už není žádná sranda...

...takže ještě jednou,vzal by jste si tohle na triko ???

 

PS:Na tu hrůzu Mělník obstál velice dobře,a starostovi a ostatním patří dík...

1.2.1 JJ


Přesně, starosta má nějakou zodpovědnost, takže ji respektujme. Trochu mě mrzí, že zpočátku nebezpečí zlehčoval, už také nějaké zkušenosti má a měl by vědět, že Povodí Vltavy se nedá věřit. A Praze už vůbec ne. Ale to, co dokázal s hrází, za to by zasloužil medaili. Ještě sice nevíme, jestli to vydrží, ale to už není v silách nikoho. Zatímco Praha řeší, jestli má otevřít magistrálu, tak on řeší, jestli nám sem Povodí nepustí víc vody a hráz nepraskne. Dá se diskutovat, jestli se nemohlo začít s opatřeními dříve, ale když vám všichni lžou a data z přehrad jsou falešná, tak není co řešit.

1.2.1.1 Zlehčování.


Když člověk viděl v televizi povodně z roku 1997 na Moravě, které začaly tou nešťastnou meteorologickou situací, jenž se stala osudná nejprve vsi Troubky, tak si myslel, že u nás to být nemůže, protože máme Vltavskou kaskádu.

Když přišli povodně v roce 2002 u nás, tak se hledal viník a, jako hlavní důvod se uvádělo pořadí priorit ( 1. místo energetika). Přehrady měly velký stav vody a po celé republice nebyly vůbec žádné protipovodňové zábrany. Konkretně mělnickou čtvrt Pšovku měla na svědomí stejnojmenná říčka, která nemohla pro rychlý proud Labe odvádět své vody dále a tak se odtok říčky odrazil do zastavěné čtvrti. Ve větším měřítku to tehdy předvedlo Labe, které se obrátilo směrem k Neratovicím.

Kdo jste viděl reportáže z povodní v roce 2002, tak víte, že tehdy měl divák skutečně pocit, že dál za Prahou už nic ,,důležitého" není a teprve v závěru povodní se soustředila pozornost na Mělník, Tuhaň a Zálezlice.

Tyto povodně jsou přece jen určitým způsobem jiné. Vždyť Mělník měl už vrata na Pšovce a loni byla slavnostně otevřena u Mlazic hráz, pokud se nepletu, a před čtrnácti dny dokončena na Pšovce. Hráz měl i Hořín a koho by vůbec napadlo, že tyto hráze, za nimiž byl přece jen o něco větší optimismus, než tenkrát, že by také nemusely stačit. Navíc se na kaskádě změnily priority, ale napršelo zkrátka letos víc než je zdrávo.

Nemyslím, že by šlo o nějaké zlehčování, zvlášť z počátku, ale panika také není vhodná věc. Obava pochopilně ke konci kulminace byla, aby se někde něco neprosáklo, neprovalilo, a aby nám sem z přehrad náhodou neposlali víc vody. Kdo jste viděl to video v jednom článku na Soutoku, kde se náhle převalil přes hráz vodopád, tak víte, že z toho přeběhnul mráz po zádech.

Starosta stál před nelehkým úkolem, když měl rozhodnout, zda udržovat stav hráze, nebo uměle začít obě čtvrti na sever od centra na kopci zaplavovat. Zkusme si položit otázku:,, Co bychom na jeho místě dělali my?"

Myslím si, že by většina z nás jednala stejně a zdá se, že to dobře dopadlo. Kdo jste viděl staré záběry z časů, kdy byla zaplavena čtvrt Pšovka i Mlazice ( město duchů) a vzpomenete si, jak dlouho, se to potom všechno včetně kostela léčilo, tak můžeme být skutečně maximálně z výsledku spokojeni. Jen je paradoxní, jak málo centimetrů někde bohužel rozhodlo a někde rozhodovalo o mnohem větších katastrofách.

Mělník vyvázl zřejmě dost dobře, pan starosta učinil zodpovědné správné rozhodnutí, spousta lidí odvedlo práci, kterou asi ani nejde pořádně ocenit a my můžeme být moc rádi, že aspoň na této části kopce žádné moře v ulicích nemáme a ušetřila hráz spousta práce a nervů.

Víc se obávám situace obcí za vodou, kde třeba tak dlouho vybudovaná zábrana v Hoříně nestačila. Nevím, ale snad ten snímek z hořínského náměstíčka, kde jsou ti svatí ještě nad vodou dává naději, že to snad tam nebude tak zlé, jako před 11 lety.

Ale, vyhráno ještě není. Vždyť to bylo dramatické, půda je nasáklá a déště se jistě vrátí. A tak je vlastně otázka povodní a vypořádání se s nimi pro budoucnost znovu aktuální.

1.2.1.1.1 Možná bylo vše jinak.


Česko má povodeň ( zaplavení) za sebou a nastala fáze, kdy se společnost bude snažit uvést stav věcí do normálu. A právě to je čas, kdy se začíná zvlášť všeobecně přemýšlet nad tím, co ji způsobilo a zda musela mít takové rozměry. Vydatný dlouhý déšť je zřejmě jen jedním z viníků. Již nyní se objevují články a komentáře, které poukazují na to, že sliby o změně priorit na našich přehradách, které byly v roce 2002 vyřčeny, nebyly důsledně plněny a společnost měly uklidnit. Možná tak převládl naivní názor, že se udělalo vše co bylo možné udělat a zbytek je dílem přírody. Na prvním místě však tiše zůstal zřejmě dlouhodobý zájem v oblasti energetiky a turistiky, nebo-li výdělku. A asi na tom něco bude:

Více na http://obcanska-neposlusnost.blog.cz/1306/kdo-muze-za-povodne , kde je i velmi zajímavý komentář k článku.

A také pak na http://www.novinky.cz/diskuse?id=322960&articleId=/domaci/304223-prehrady-se-pripravuji-na-dalsi-srazky-upousteji-co-se-da.html&sectionId=8

Škody by  tak mohly být mnohem menší.

1.1 nechápete


Vám nestačí sdělení, že je hráz podmočená??? Pokud ne, tak nemůžete nic chápat. Nebýt starosty, tak už máme Mlazice a Pšovku zatopené!!!!


https://www.traditionrolex.com/7