https://www.traditionrolex.com/7

 Nová sezóna v Mekuc | Mělníček.cz - Mělník v pohybu
Tip: Uvítáme nové uši a oči. Staňte se zvědem serveru Mělníček.cz! info@melnicek.cz

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

Nová sezóna v Mekuc

Léto pomalu končí. V hlavě nám ještě zní skladby z posledního koncertu Mělnického kulturního léta 2013, podzim už ale klepe na dveře a nová sezóna v Mekuc  se rozjíždí hned první zářijový týden.

Masarykově kulturním domě začínáme, (výjimečně) už v úterý 2. září, koncertem výborné maďarské zpěvačky Eriky Kertesz. Koncert patří do cyklu swingových večerů, které připravujeme opět ve spolupráci s Alenou Herinkovou a Jiřím Endlerem, uvádět je budeme v obvyklém čase každou první středu v měsíci. Návštěvníci se mohou těšit na mnoho zajímavých interpretů, za všechny jmenuji alespoň Melanii Scholtz, která vystoupila v MKD s velkým úspěchem už v loňském roce a letos se představí s vánočním programem. Vánoční bude i koncert Věry Martinové. Milovníkům šansonu nabízíme podzimní cyklus Na vlně šansonu, v jehož rámci budou v MKD hostovat vynikající zpěvačky Lucia Šoralová a Chantal Poullain, v prosinci uvedeme divadelní představení Edith a Marlene, v němž zazní mnoho známých písní Edith Piaf a Marlene Dietrich. V říjnu zahájíme cyklus Koncertů vážné hudby, kde v  šesti koncertech vystoupí řada skvělých interpretů, jako například houslista Pavel Šporcl, klavírista Petr Jiříkovský, mužský pěvecký sbor Schola Gregoriana Pragensis, operní pěvkyně Jana Štěrbová a řada dalších. Na své si přijdou také vyznavači vokálních skupin. V rámci cyklu A cappella nejen Ve věži uvedeme v prostorách galerie a kavárny Ve věži sérii koncertů méně známých vokálních souborů. Cyklus vyvrcholí velkým koncertem pánského kvarteta 4tet v čele s Jiřím Kornem, který se uskuteční v únoru v divadelním sále MKD. Na jaro roku 2014 připravujeme ve spolupráci s agenturou Taktika Muzika koncertní cyklus Diví muži na zemi i Mimoni, v němž se představí během tří večerů interpreti - muži, jejichž společným znakem je výrazná osobitost uměleckého projevu.

Zajímavou nabídku jsme připravili i pro milovníky divadla. Páteří letošní programové skladby jsou divadelní představení, která mapují úseky životů významných osobností z různých oblastí společenského života.  Osud a vznik fenoménu Marilyn Monroe  mohou diváci sledovat v září v úspěšném  představení Švandova divadla Parchant Marilyn. Příběh slavné francouzské šansoniérky vypráví divadelní hra Edith a Marlene, se kterou přijede v prosinci soubor Divadla pod Palmovkou. V představení hradeckého Klicperova divadla Koule lze v hlavní hrdince, kterou ztvárnila vynikající Pavla Tomicová,  poznat bývalou českou atletku. Ústředními postavami hry Římské noci jsou slavná italská herečka Anna Magnani a americký dramatik Tennessee Williams v podání Simony Stašové a Oldřicha Víznera, na ně  se mohou diváci těšit v březnu příštího roku. Prince Alberta (pozdějšího britského krále Jiřího VI.) představí v dubnu Divadlo pod Palmovkou ve hře Králova řeč. V červnu přivítáme opět soubor Dejvického divadla, který nám přiblíží osud ruského vědce ve hře Teremin, v hlavní roli s vynikajícím Ivanem Trojanem. Sérii divadelních her plných příběhů známých osobností doplní mimo jiné Figarova svatba, představení Klicperova divadla, které posbíralo řadu cen na  letošním Grand festivalu smíchu v Pardubicích. Hru  Blaník,  Divadla Járy Cimrmana, zařadíme do listopadového programu.  V lednu a v květnu 2014 uvedeme komorní hru divadla Ungelt Na útěku, respektive představení Návštěvy u pana Greena. Příznivci populárního Karla Šípa si jistě nenechají ujít jeho zábavný pořad  Minipárty s hostem J. A. Náhlovským.

Divadelní představení doplní i v této sezoně představení amatérských souborů v rámci Divadelních večerů Vladimíra Dědka. Dramaturgii i organizaci večerů zaštiťuje opět Nové divadlo Mělník.

Vedle dospělých diváků myslíme také na děti. Pokračujeme v  zavedené tradici nedělních odpoledních pohádek, ty se uskuteční vždy jednou za měsíc. Od poloviny ledna do konce února se mohu děti těšit každou neděli na pohádku uvedenou v rámci festivalu Divadlo dětem. Nově jsme zařadili do naší nabídky také rodinné představení. Doufáme, že taneční magickou pohádku Petr Pan o chlapci, který nechtěl vyrůst, si vychutnají, jak děti, tak jejich rodiče či prarodiče.

Pravidelně pořádáme také dopolední divadelní představení pro mateřské, základní a střední školy. Přestože je nabídka určena především školám, zváni jsou všichni diváci, kteří mají o představení zájem. Jejich podrobnou nabídku najdete na stránkách www.mekuc.cz v sekci Pro školy.

9. září uvedeme první přednášku věnovanou dějinám výtvarného umění – uměleckým směrům 20. století. Tento cyklus pořádaný ve spolupráci se ZUŠ Mšeno se setkal v minulé sezoně s velkým zájmem veřejnosti, letos jej doplníme neméně zajímavými cestopisnými přednáškami.

 V programové nabídce zůstane promítání filmů z cyklu Kinokavárna, zachovány budou i tradiční oblíbené hudební programy pro seniory a Tančírna pro milovníky tance. Návštěvníci MKD se mohou těšit také na řadu výstav, v září vystavíme fotografie a obrazy členů Sdružení výtvarníků ČR. 

Pro pravidelné návštěvníky našich kulturních pořadů nabízíme členství v Klubu MEKUC, které umožňuje členům čerpat nejrůznější slevy na vstupném. Našim věrným divákům nabízíme nově také předplatné „4 z 5 –  čtyři z pěti“.  Abonenti získají vstupenky na vybraná divadelní představení nejen za mnohem výhodnější cenu, ale mohou si předem vybrat i své místo, které budou mít rezervované na všechna vybraná představení. Více informací se dozvíte na našich webových stránkách.

Pro zájemce o výuku cizích jazyků otevíráme jazykové kurzy. Výuka angličtiny, němčiny, francouzštiny a španělštiny začne v říjnu. Novinkou bude dopolední kurz španělštiny pro začátečníky s možností hlídání dětí během výuky. Tradičně nabídneme kurzy vánočního a velikonočního aranžování.

Pestrou nabídku programů připravujeme ve spolupráci s naší externí kurátorkou Silvií Gajdošíkovou i pro galerii Ve Věži. 12. září zahájíme výstavu Racek na Věži ilustrátora Lukáše Urbánka. Na knížky s jeho ilustracemi se mohou těšit nejen návštěvníci výstavy, ale také čtenáři městské knihovny. V říjnu představíme Ve věži asambláže Jaroslava Svobody a těsně před Vánocemi zahájíme výstavu výtvarných prací mělnické rodačky Milli Janatkové.

Ti, kdo si během loňské sezony zvykli v městské knihovně na pravidelné knihovní dílny pro nejmenší i větší děti, se mohou těšit dvakrát týdně na další. Do 15. 9. mohou děti do knihovny posílat své literární i výtvarné práce do soutěže Víla Karola. Obrázky pohádkových postaviček do knihovního pexesa přijímáme až do 13. října. Milovníci deskových her jsou zváni  vždy jedno odpoledne v týdnu, aby je strávili s kamarády při hře.

Knihovna se i v této sezoně zapojí do řady celorepublikových akcí, z nichž jmenujme alespoň tradiční Noc s Andersenem  a zmiňovaný Týden knihoven, který slouží především k propagaci knihoven i mezi „nečtenáři“.  Nově se připojíme ke kampani „Celé Česko čte dětem“.  Kromě programů pro děti připravujeme také pravidelné dopoledne pro seniory zaměřené na práci s PC. 

Těšíme se na setkání s vámi v některé z našich poboček.

Za tým společnosti Mekuc

Radka Kareisová
ředitelka společnosti

 



Město - z radnice

https://www.traditionrolex.com/7